2024 51. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2024 11:00
"Yahudilerin inatçılığı ve cimriliği, uğradıkları zulümle birlikte artmış gibi görünmektedir ve ticaretten elde ettikleri büyük servet, onları sık sık tehlikelerle karşı karşıya getirse de diğer zamanlarda, bu servetlerini nüfuzlarını genişletmek ve kendilerini bir dereceye kadar koruma altına almakta kullanmışlardır." (S.120) Walter Scott "tarihi roman" türünü icat eden yazar olarak kabul edilen, asıl mesleği avukatlık olan bir isimdir. "Waverley" kendisinin de ilk kitabive tarihi roman türünün dünyadaki ilk örneği kabul edilmektedir. Benim kendisiyle tanışmam Maksim Gorki sayesinde oldu. Gorki'nin tam bir kitap kurdu olduğunu öğrendikten sonra okuduğu kitaplar ve yazarları karşılaştırırken Scott'tan bahsettiği yerler olmuştu. Böylece ben de okuma sıramın önlerine aldım ama çoook daha gençken okumam lazımmış gibi hissediyorum. Ivanhoe, 1100'ler İngiltere'sinde taht kavgasının olduğu sıralarda asıl Kral Ricard'a yardımcı olmaya çalışan bir soylu. Kral Richard bir yandan kardeşi Prens John, diğer yanda Norman istilasıyla uğraşırken tahtından oluyor ve Ivanhoe gibi şövalyelerin yardımıyla tahtını geri kazanmaya çalışıyor. Kitapta Ivonhoe ne kadar ön planda emin olamıyorum. Bence kitabin kahramanı daha çok yahudiler ve Wamba adındaki soytarı . Kitabın beni etkileyen yönü ise Yahudilerin tıbba olan merakları nedeniyle Rebecca isimli şifacı kadının cadı ilan edilmesi oldu. Kitabın Ortaçağ Avrupası'nı Yahudi ayrımcılığı açısından gayet başarılı anlattığını düşünüyorum. Böyle kahramanlık hikayeleri, İngiliz tarihi vs konularına ilginiz varsa tavsiye edebileceğim bir kitap. Ama kaliteli bir metin mi pek emin değilim. Okumasam da olurdu da okuyunca da birşey kaybetmiş gibi hissetmiyorum. Kitabın 1982 yılında çekilmiş bir filmi de var. Ona da kısmen baktım ama kitabın ruhunu vermekten çok uzak. Filmi izleyince kitabı hiç okumazsiniz. O nedenle öncelikle okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim.
IvanhoeWalter Scott · İletişim Yayınları · 2021148 okunma