Don Kişotvari
2023 76. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2023 18:51
Orta Çağ atmosferinde geçen heyecanlı, sürükleyici bir roman. Kurmaca karakterlerin yanı sıra tarihi kişilikler de yer alıyor. Oldukça romantik ve ağdalı bir dile sahip. Gotik bir roman değil ama yine de Orta Çağ şatoları mekanları vs oldukça güzel. Şövalyelik konu olunca ister istemez akla Don Kişot geliyor ve bu eserde de zaman zaman Don Kişot tadı aldım. En sevdiğim yönü ise bazen tebessüm ettiren bazen de sesli gülmeme neden olan mizahi havası oldu. Zor bir roman mı peki Ivanhoe ? Kısmen zorlayıcı olabiliyor zira 600 sayfalık bir eser ve zaman zaman bu kadar uzatılmasa da olurmuş diye düşünmeden edemiyorsunuz. Roman türünün en büyük örneklerinden birisi değil belki ama hiçbir edebi değeri bulunmayan eserlerin yere göğe sığdırılamadığı bir çağda edebi ve tarihi bir tat almak isteyen okurlara söyleyecekleri olan, Orta Çağ Avrupa'sının panoramasını Arslan Yürekli Richard, Ivanhoe, Robin Hood gibi karakterler ve Tapınak Şövalyeleri gibi oluşumlar üzerinden iyi ve kötünün mücadelesi şeklinde, zengin olay örgüsü ve kişi kadrosuyla güzel bir şekilde anlatmayı başarmış gayet hoş bir roman.
Edebiyat & Roman
IvanhoeWalter Scott · İletişim Yayınları · 2021148 okunma
Büyük rütbeli küçük insanlara, selam olsun!...
·603 syf.·
2024 157. kitabı
Walter Scott 'un Ivanhoe, Orta Çağ lngilteresi'ni odağına alarak geçmişin politik, romantik ve şövalyelere ait geleneklerine dair, kendinden sonraki pek çok okurun ve yazarın zihninde Orta Çağ izlenimini canlandırmakla kalmadı aynı zamanda bu izlenimi ifade etmek için en çok kul­lanılan edebi form olan tarihsel roman türüne de ön­cülük etmektedir. lvanhoe, 12. yüzyılda Richard'ın hükümdarlığı sırasında Normandiyalı­ Fransızlarla onların egemen olduğu Saksonlar arasın­daki politik ve kültürel düşmanlığı anlatır. Cesur Sak­son şövalyesi lvanhoe, Haçlı Seferleri'nden dönen Kral Richard'ın tahtını, kardeşi Prens John'un elinden kur­tarmasında yardımcı olur. Bu mücadeleyi kazanmak için gerek tarihsel gerek hayali bir dizi başka karakterin de yardımı gereklidir. Anlatı, üç karşılaşmayla devam eder. Turnuva, Torquilstone Kalesi kuşat­ması ve kitabın kadın kahramanı Rebecca'nın Tapınak Şövalyeleri'nin mekanı olan Templestowe'dan kurtarıl­ması. Her üç olay da çatışmalara ve kanlı mücadelelere sahne olur; kitabın diğer bölümlerindeyse ön sırayı go­tik romandan elde edilen unsurlar alır. Öte yandan Scott, şövalyeliğin yoğun enerjisinden her ne kadar bü­yük keyif alsa da aynı zamanda alttan alta savaşmayı eleştirir. Norman Fethi zamanında geçen Ivanhoe, mirasını ve Rowena'nın aşkını sahiplenmek için Haçlı Seferleri'nden döner ve Richard Coeur de Lion ile Norman kardeşi John arasındaki mücadeleye dahil olur. Sürükleyici anlatı bir dizi çatışma tarafından yapılandırılır, Saksonya'ya karşı Norman, Hıristiyan'a karşı Yahudi, erkeklere karşı kadınlar... Viktorya dönemi ortaçağını da etkileyen tarih ve romantizmi birleştiren "Ivanhoe" ölmeden önce okunması gereken 1001kitap arasındadır. Severek okudum, akıcı bı üslubu var, kitabı yeni çıkan kitaplardan ötürü, araya aldıklarım yüzünden
1001KitapOkumalarım
Bir tarihi roman meselesi
2023 6. kitabı
Okunma: 02 Mart 2023 15:33
Cok begenerek keyifle okudugum bir kitap oldu. Ilk basta tarihi roman olmasi gozumu biraz korkutmustu acikcasi ama hic oyle olmadi, su gibi akti gitti resmen 600 sayfalik roman. Her bolumu merak ederek, ilgiyle okudum. Herkese siddetle tavsiye ederim. Ivanhoe Walter Scott
Roman
IvanhoeWalter Scott · İletişim Yayınları · 2021148 okunma
Orta Çağ Avrupa’sı ve Şövalyelik mi? Ivanhoe derim!
2026 6. kitabı
Okunma: 27 Mart 2026 13:12
Sir Walter Scott ‘ın döneminin edebiyatçıları tarafından beğenilmeyip yerilen ama sonraları gün yüzüne tekrardan çıkan tarihî romanın öncüsü: Ivanhoe . III. Haçlı Seferi’nde Kudüs’ü alamayıp Selahaddin Eyyubi ile anlaşmaya varmış ve geri dönüş yolunda Avusturya’da tutsak düşmüş Aslan Yürekli Richard’dan tutun, Yeomanların Reisi Robin Hood’a kadar daha bir sürü tarihî ve destansı kişilerden; Yahudilere karşı olan nefret, kilisenin ve asillerin halk üzerindeki üstünlüğü, Tapınak Şövalyelerinin ve yozlaşmış ruhban sınıfının gerçek yüzü gibi dönemin şartlarına da tanıklık edeceğiniz bu eser; şövalyelik ve Orta Çağ Avrupa’sı temasına daha gerçek bir perspektiften bakmak isteyenler için Ivanhoe paha biçilmez bir mücevher değerinde.
2023 66. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2023 16:45
Walter Scott ( 1771-1832) 1820 de yayınlanan Ivanhoe tarihi romanın öncülerinden olup Norman istilası sonrası İngiltere ‘deki Saxonlar ile aralarındaki çatışmalı dönemde geçer. Tarihte adını çok duyduğumuz kral Aslan Yürekli Richard ( I. Richard veya Aslan Yürekli Richard 1157 -1199İngiltere Krallığı'nın 1189-1199 tarihleri arasındaki kralı. ) , düzen sağlamaya çalışan orman eşkiyası iyi kalpli Robin Hood , Tapınak Şövalyeleri gibi bir çok orta çağ kimlikleri romanın kahramanları arasında. Kolay okunan ama uzun bir roman. Okurken 1150 ler’ deki İngiltere’ye göz atıp , dönemin Hırıstiyan , Musevi çatışmalarına şahit olucaksınız. Tarihi roman sevenler için tavsiye ederim. Güç, soy, zenginlik geçicidir; ama adalet, sadakat ve merhamet kalıcıdır. Gerçek kahramanlık da bu değerlere sadık kalabilmektir. Scott’un Waverly adı romanı da okuma listemde.
2023 68. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2023 19:47
Ivanhoe'yu aslında epey zaman önce bitirmiştim ama buraya yazmayı atlamışım. Çok edebi derinliği yok romanın ama zaten bence öyle bir iddiası da yok. Sir Walter Scott, 19. yy'ın başlarında oturmuş, 13. yy'ı anlatan bir roman yazmış. Ve yine bence esas amacı İngiltere'nin sancılı bir dönemi olan Saksonlara karşı Normanlar ve Richard'a karşı John dönemini anlatmakmış. Elbette bu sancılı dönemi anlatırken, Yahudilerle ilgili konulara (daha o dönemde yaygın bir aşağılama görnek şaşırtıyor insanı), Tapınak şövalyelerine (çok da övgüyle yaklaşmadan), İngilizlerin gelenelksel oyunlarına, insanların nasıl giyindiğine, neleri nasıl yediğine vs. hep değinmiş. Çizgisel bir şekilde akan, uzun olmasına rağmen sıkmadan keyifle okunan bir roman olmuş.
2024 51. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2024 11:00
"Yahudilerin inatçılığı ve cimriliği, uğradıkları zulümle birlikte artmış gibi görünmektedir ve ticaretten elde ettikleri büyük servet, onları sık sık tehlikelerle karşı karşıya getirse de diğer zamanlarda, bu servetlerini nüfuzlarını genişletmek ve kendilerini bir dereceye kadar koruma altına almakta kullanmışlardır." (S.120) Walter Scott "tarihi roman" türünü icat eden yazar olarak kabul edilen, asıl mesleği avukatlık olan bir isimdir. "Waverley" kendisinin de ilk kitabive tarihi roman türünün dünyadaki ilk örneği kabul edilmektedir. Benim kendisiyle tanışmam Maksim Gorki sayesinde oldu. Gorki'nin tam bir kitap kurdu olduğunu öğrendikten sonra okuduğu kitaplar ve yazarları karşılaştırırken Scott'tan bahsettiği yerler olmuştu. Böylece ben de okuma sıramın önlerine aldım ama çoook daha gençken okumam lazımmış gibi hissediyorum. Ivanhoe, 1100'ler İngiltere'sinde taht kavgasının olduğu sıralarda asıl Kral Ricard'a yardımcı olmaya çalışan bir soylu. Kral Richard bir yandan kardeşi Prens John, diğer yanda Norman istilasıyla uğraşırken tahtından oluyor ve Ivanhoe gibi şövalyelerin yardımıyla tahtını geri kazanmaya çalışıyor. Kitapta Ivonhoe ne kadar ön planda emin olamıyorum. Bence kitabin kahramanı daha çok yahudiler ve Wamba adındaki soytarı . Kitabın beni etkileyen yönü ise Yahudilerin tıbba olan merakları nedeniyle Rebecca isimli şifacı kadının cadı ilan edilmesi oldu. Kitabın Ortaçağ Avrupası'nı Yahudi ayrımcılığı açısından gayet başarılı anlattığını düşünüyorum. Böyle kahramanlık hikayeleri, İngiliz tarihi vs konularına ilginiz varsa tavsiye edebileceğim bir kitap. Ama kaliteli bir metin mi pek emin değilim. Okumasam da olurdu da okuyunca da birşey kaybetmiş gibi hissetmiyorum. Kitabın 1982 yılında çekilmiş bir filmi de var. Ona da kısmen baktım ama kitabın ruhunu
2024 18. kitabı
Okunma: 17 Mart 2024 00:00
Kitap tarihi romanın ilk örneklerinden biri. İskoç yazar Walter Scott bu romanda ortaçağ İngilteresini, özellikle Norman istilası zamanlarını yansıtıyor bize. Normanlar ve Saksonlar arası düşmanlık, Haçlı Seferine gidip dönemeyen, yolda Almanya'da esir düşmüş Aslan Yürekli Kral Richard ve onun yokluğunda tahtı ele geçirmiş kardeşi Kral John, Tapınak Şovalyeleri, yozlaşmış Ruhban sınıfı, ormanlarda "eşkiyalık" yapan yeşil giyimli yeomanlar ve önderleri "Sherwood Prensi Robinhood" Tefeci bir yahudi ve güzel kızı şifacı Rebecca, Paralı askerler, birbirinin mülküne çöken beyler, soytarılar,silahtarlar... sahnede bir çok tipik ve/ya tanınmış ortaçağ figürü var. Tabi ki kitaba adını veren Şövalye Ivanhoe. Ben kitabın o dönemin olaylarını, kültürünü yansıtmasını çok sevdim. İnsan ilişkilerinde ırk, dil, din, soy sop, zenginlik ve ünvanın ne kadar keskin ayrımlara vardığını iyice hissettiriyor. Sakson Lord Cedric, oğlunun gönül ilişkisi dahil hayatına Sakson geleceği adına ipotek koyunca, oğlu Kral Richard'ın arkasında kutsal topraklara savaşmaya gitmiş. Baba Cedric de oğlu Ivonhoe'yu evlatlıktan reddetmiş. Zaten kitap Ivonhoe'nun fakir bir hacı kılığıyla evine dönmesiyle başlıyor. Kitapta Aşk yok mu, var ama daha ziyade soyut bir amaç olarak var. Dünya güzeli Rowenna, Lord Cedric'in vasisi olduğu, çok soylu ve zengin bir prenses. Onun da evliliği Cedric tarafından planlanıyor. Cedric kötü bir insan değil ama aşırı milliyetçi. Kitapta herkes bir konuda kesin inançlı: onur ve gururları. Zamanın ruhunu güzel yansıttığını düşünüyorum kitabın. Bol olay var. Zincirleme trafik kazası gibi ard arda düğümlenip çözülüyorlar. Yazar zamanında Ansiklopedinin şovalyelik maddesini yazan bir ortaçağ tarihçisi. O yetkinlikle, dil dahil, şövalyelik müsabakaları dahil bir çok doneyi
2022 10. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2022 20:23
İngiliz Edebiyatı okuyan arkadaşlarımdan adını duyduğum, ama bulamadığım için bir türlü okuyamadığım bir kitaptı “Ivanhoe”. Kısmet bugüneymiş. Walter Scott aristokrat bir aileden gelen, edebiyatta Romantik akımın öncülerinden sayılan, çok sayıda eser vermiş, başarıları sayesinde “Sir” ünvanına layık görülmüş bir İskoç tarihçi ve yazar.1819 yılında yayınlanan ve en ünlü eseri sayılan “Ivanhoe”da 12. yüzyıl İngiliz tarihine göndermelerle dolu bir kahramanlık ve aşk hikayesi anlatıyor. Bu kısa hikayenin bir çok ilgi çekici tarafı var. Öncelikle hikaye, 12. yüzyıl İngiltere’sinde, kral “Aslan Yürekli Richard”ın Haçlı Savaşları için Filistin’de olduğu ve tahtını kıskanç ve hırslı kardeşi John’a emaneten bıraktığı dönemde geçiyor. Filmleri seyredenler hemen hatırlayacaklardır; evet, kral John’un adaletsizliklerine karşı ormana kaçan ve zenginden çalıp fakire dağıtan efsanevi kahraman (ya da bizim topraklarımızdaki karşılığı ile eşkiya demeliyiz) Robin Hood’un yaşadığı dönem bu… Nitekim Walter Scott romanında bir yan karakter olarak kullandığı ve klasik efsaneye göre çok daha cana yakın ve şakacı kıldığı Robin Hood (romandaki adıyla Locksley) karakteri ile, günümüzde heyecanla izlediğimiz o filmlerin temelini atıyor. Şövalyelerin turnuvada yarıştığı, kazananın en güzel kızı kaptığı bir yarışma hikayenin ana gövdesini oluşturuyor, ancak karakter bolluğundan da kafamız karışıyor. Güzeller güzeli kimsesiz Rowena’yı besleyip büyüten ve Saxson’lu soylu Athelstan ile evlendirip siyasi güç kazanmak isteyen baba Cedric var örneğin; roman boyunca vurgulanan Saxson-Norman gerilimi bu baba üzerinden dile getiriliyor. Hikayeye ismini veren Ivanhoe bu Cedric’in oğlu; babasının planlarına karşı çıkıp Rowena ile kendisi evlenmek isteyince evden kovulmuş ve Haçlı Seferlerine katılmış.
IvanhoeWalter Scott · Bilge Kültür Sanat · 2003148 okunma
2024 262. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2024 22:52
Scott, "Ivanhoe"da, Ortaçağ Gotik tarzının yabancılaştırıcı özelliklerini ustalıkla yok ederken, bir yandan bu tarzın severleri arasında tanınan ve popüler olan unsurlarından da faydalanmıştır. Dini düzenlerin ve "kurumlar"ın yozlaşması, Ulrica'nın deliliği ve Front-de-Beouf'un kalesinde diri diri yanması gibi Gotik edebiyatını anımsatan unsurlar içermesine rağmen, bu türün daha yoldan çıkmış ögeleri ile de alay etmektedir. Örneğin, Athelstane'in dirilmiş hayaleti aslında gayet canlı ve sadece lezzetli bir yemek arayışındadır. Scott, doğaüstü araçları açıkça reddeder ve daha önceki Gotik eserlerde yaygın olan duygusal çöküş ve aşırı tutku sahneleri yerine, karakterlerinin çoğunlukla yazarın çağdaşları tarafından hayranlıkla karşılanacak akılcılık ve özdenetimle davranmalarını sağlamaktadır. Hikaye boyunca, karakterlerinin tarihselliğe aykırı olmadan modern davranmalarını sağlamaya çalışmıştır. Batıl inançlar, delilik ve din adamlığı gibi "hoş olmayan" alanlardan kaçınarak, 19. yüzyıl okuyucularının karakterlerle tamamen empati kurmalarını, rahatsızlık veya zihinsel zorlanma yaşamadan mümkün kılmayı amaçlamış ve başarmıştır. "Ivanhoe", benim okuduğum baskının çevirmeni Templeton'ın kurgusal sesi aracılığıyla, modern bir dille aktarılmaya çalışılmış bir Ortaçağ anlatısı olarak okuyucuya sunulmuştur. Eserde çokça mevcut olan tarihsel anakronizmler yazarın hataları değil, metni modern okuyucular için daha erişilebilir kılmak amacıyla yapılan kasıtlı girişimlerdir. Scott, yine çevirmen Templeton ve kurgusal antikacı Dr. Dryasdust arasında bir tartışmayı alevlendirir; Dr. Dryasdust, çevirmeni "tarihi, modern icatlarla kirletmek" ile suçlar. Templeton ise Scott adına: "İki veya üç yüzyılın kurallarını karıştırmış olabilirim… Bu tür hataların genel okuyucu kitlesinin gözünden
IvanhoeWalter Scott · Penguin Classics · 2000148 okunma

Walter ScottYazar · 9 kitap
Walter Scott, 15 Ağustos 1771'de İskoçya'nın Edinburgh kentinde doğdu ve hukuk tahsilini bitirene dek bu kentte yaşadı. Edinburgh barosuna kabul edilmesine rağmen, onun merakı folklor ve halk şarkıları üzerineydi. 1803'deki ilk çalışması İskoç halk şarkılarını konu edinen üç ciltlik bir incelemeydi. Kendisi de 1805'den sonra İskoç folklorüne ve efsanelerine dayanan romantik şiirler yazdı. Ancak o yıllar İngiltere'sinde romantik şiire damgasını vuran iki ateşli şair; Lord Byron ve Percy Shelley vardı. Scott'un bu alanda onlarla boy ölçüşmesi mümkün değildi. Folklor ve efsaneleri romana taşıdı Scott. 1814 yılında 'Waverly' adlı romanını yayınladı. Fakat bu yıllarda, roman, edebiyatın düşük bir türü olarak değerlendirildiğinden, 1827'ye kadar üstlenmedi yazdıklarını. Saray tarafından 'baron' unvanına layık görülen ve adı 'Sir' eki ile birlikte anılan Walter Scott'un ilk romanları, Waverly dönemi romanları olarak bilinir. Kitaplarının halk tarafından sevildiğini ve çok sayıda okuyucuya ulaştığını 'sağlığınsa' gören yazarlardandır Scott. Ne var ki, maddi durumu, yanlış yatırımları nedeniyle hep kötü olmuş, hayatının büyük bir bölümünü borçlarını ödemekle geçirmiştir. Hepsi de İskoç tarihindeki olaylardan esinlenerek yazılan Waverly romanlarından, 1820 tarihli 'Kara Şövalye' ile İngiltere tarihine geçer ve ilk dönemini noktalar. 1823'de yazdığı 'Quentin Durward'ın konusu ise Fransız Devrimi'ne aittir. Sıkışan maddi durumunu düzeltmek için 1826'dan sonra -aceleyle- yazdığı romanları edebi açıdan başarılı olmamakla birlikte, Walter Scott adı, onların da geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmasına yetmiş, yazar borç yükünden kurtulmuş ama sağlığını yitirmiştir. Tedavi için gittiği İtalya'da da derdine derman bulamayan Sir Walter Scott'un ölüm tarihi, 21 Eylül 1832'dir.