2024 15. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2024 13:46
Kitap J.D. Salinger’in tek romanı. Epeydir listemde olan bir kitaptı. İlk kez 1951 de yayınlanan kitap küfürlü içeriği sebebiyle ahlaka aykırı bulunup sansürleniyor. Ne değişiyorsa 1978 de aynı kitap liselerde ders kitabı olarak okutuluyor. Ardından 1981 de bu kez kominizm propagandası ile bağdaştırılıp tekrar yasaklanıyor. Belki de bu yasaklar silsilesi kitabı en çok okunanlar listelerinde zirveye taşıyor. Açıkçası benim merakımı da bu durum çekti. Konusuna gelecek olursak kitabın adı ile bağlantı kuracağınız tek bir paragraf var. Onun dışında ergenlik bunalımı yaşayan bir gencin, sahte duygulardan, sahte insanlardan nefret edişini, yalnızlığını, ruhsal durumunun getirdiği başarısızlıkları okuyorsunuz. Liseli bir genç olan Holden Caulfield’in okuldan atılması sonucu dışarıda geçen üç gününü anlatan kitap, aile ve arkadaşları ile yaşadığı sorunlara da değiniyor. Ergenlik çağındaki Holden’in yetişkinler dünyasına olan isyanı ve bir Noel öncesi başına gelenler sonucu psikiyatri kliniğine uzanan öyküsü, başarılı anlatımı ile sizi bir anda kitabın içerisine dahil ediyor. Holden ile isyan ediyor; insanları onunla birlikte dikkatle gözlemliyor ve samimiyetsiz tavırlara onun ile birlikte başkaldırıyorsunuz! Okuldan kovulan Holden’in eve gidemeyeceği bir 3 günü var ve bu 3 günde yaşadıkları onu çok sarsıyor. Yaşadığı yeri terketmekten başka çaresi kalmadığını düşünürken küçük kardeşi ile yaptığı veda görüşmesinde bundan vazgeçiyor. Kitap son olarak bir psikiyatri kliniğinden aktarılıyor. Anlıyoruz ki, holden kaçmak yerine sorunlarını çözmeye karar vermiş. Bazen Holden gibi sadece çavdar tarlasındaki çocukları uçurumdan kurtaran kişi olmak isteriz. Ne olmak istersin derler ve dürüstçe bu cevabı veririz.
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202171,2bin okunma