Puan vermedi·252 syf.····Okunma: 08 Eylül 2024 15:24 Jane Austen 'ın yazmış olduğu ilk eseri.
Northanger Manastırı..
Aşk ve Gurur, Emma kitaplarını severek okudum. Severek okuyunca da bağımlısı oluyorsunuz.
Aşk ve Gurur kitabının baş karakteri Elizabeth Bennet kadar dolu bir karakter değildi. Burdaki Catherine karakteri. Belki de yaşının 16 olmasının etkisiydi bu durum. Daha evlilik delisi gibi :)
Emma da aynı isimle Emma Woodhouse da gayet akıllı bir kızdı.
Catherine'nin herkesi iyi, temiz, çıkarcı ve menfaatçi olmadığını düşünmesi, saflık mıdır? Demek istemiyorum ama her şeyin iyi olduğunu düşündüğü yaşları işte:)
Bath'da başlayan olay Henry Tilney ile karşılaşmasıyla birlikte aşka dönüşür. Jane Austen üç kitabında da erkek karakterleri kusursuz seçmiştir. Aşık olunur yani onlara, hepsi zengindir hemen hemen soyludur. Iyidir, naziktir, düşüncelidir.. Diger kadın karakterler de eksik olan sey Elizabeth de tamdır. Sadece Elizabeth Bennet'ı koşturmadı (Darcy az kosmadi, Elizabeth'in arkasından) , karalar bağlamadı karakterimiz, gururluydu. :)
Henry Tilney karakteri benim için Fitzwilliam Darcy değildi. Erkek karakterler hep böyle kadın karakterlerin aklından şüphe eden hal ve kibirdelerdi.
Orta Sınıf insanının duyguları ve toplumdaki yerini anlatıyor yazar zaten. Gotik tarzından ziyade, Gotik tarzı hicveden tarafı var eserin. Soylu kesimi temsil eden kadınların tek derdi moda olmamalı değil mi? Bunu hem gereksiz gören ama modadan da geri durmayan, pek güzel değil ama güzel denilirse de mutlu olurum tavrında ve bu beklenti içinde de olan Catherine karakteri, senin hissettiklerini hissedemedim. O zamanların ergence aşkı böyle oluyormuş demek ki :)
Jane Austen o 1880'lü yılların masalsı atmosferine goturmeyi başardığı için, (Benim icin) işte balolar, manastırlar, kır yollarında yapılan sevgililerle yürüyüşler.. Bu havayı solumak için bile okunur. O donemin hayalini kurmak bile güzel geliyor. Kadınlar çok naif ve estetik, erkekler centilmen.. o yüzden seviyorum. Benim için en iyisi Jane Austen. .
Artık üstüne filmini izleyebilirim.
Tavsiye ederim, Gotik tarzı romantizmle okumayı sevenlere.