2024 54. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2024 18:18
Kitabı gerçekten çok beğendim. Genellikle birden fazla duyguyu aynı anda hissettirebilen eserleri çok başka bir boyutta seviyorum. Bu kitap da onlardan biri oldu. Kitabın dili bana başlarda ağır gelse de ilerledikçe daha rahat okumaya başladım. Dilini ağır bulmamın sebebi okuma isteğimin olmadığı bir dönemde okumaya kendimi zorlamam da olabilir. Kitabı, tamamen konusu için alıp okudum ama yazar bu konuyu çok daha ileri taşıyıp tüm duyguları tek eserde hissedebilmemi sağladı. Daha önce bu konuya çok yakın başka bir eser olan Stefan Zweig'ın Mecburiyet kitabını okuyup çok beğenmiştim ama şunu söyleyebilirim ki bu kitabı Mecburiyet kitabın çok daha fazla sevdim. Özellikle kitabın son 30 sayfasında yazar duyguları o kadar iyi dile getiriyor ki... Olina karakteriyle ana karakterimiz arasındaki sohbetler o kadar derin o kadar yaralayıcı ki... Kitap boyunca ana karakterle o kadar fazla empati yaptım ve o kadar fazla üzüldüm ki o dönemde ve özellikle Almanya'da doğmadığım için şükür ettim. Her karakter ayrı ayrı o kadar zor şeyler yaşıyorlar ki üzülmemek elde değil. Asker psikolojisi de asla anlayabildiğim bir şey değil ve bu yüzden bu konu hakkındaki kitapları çok seviyorum. Ülken için ölmek? Yaşamak istiyorken zoraki ölmek? Herhangi bir seçeneğin yok liderin idealini destekleyip desteklemediğin de önemli değil zorunlu olarak gelip öleceksin. Ana karakterimiz bu ölmek istemiyorum ama çok yakında öleceğim feryatlarını okumak gerçekten beni çok etkiledi. Mutlu olmasa bile yaşamak istiyor çünkü ama çok yakında ölecek. Kitap boyunca bu cümleyi öyle fazla kez okuyoruz ki. Bu farkındalıkla çevresine o kadar farklı bir taraftan bakıyor ki yaptığı herhangi bir şeyde aklında ölmek var trende camdan dışarı baktığında "son kez burayı görüyorum çünkü öleceğim" düşüncesi dışında başka hiçbir şey hissetmiyor. Aslında onun da hayalleri, istekleri, hayatta daha tatmadığı onca şey vardı. Kitaptaki tüm karakterler gerçekten çok iyi yazılmış her birinin kendi öyküsü inanılmaz etkileyici ve üzücü. Yazarın kalemine ciddi anlamda aşık oldum.
Trenin Tam SaatiydiHeinrich Böll · Can Yayınları · 2019650 okunma