Puan vermedi·256 syf.····Okunma: 26 Ağustos 2024 10:46 Zamyatin'in Biz kitabı hakkında çok şey söylenebilir fakat ben kendi iç dünyamda kitaba dair bana çok güzel gelen durumdan bahsetmek istiyorum; aşk ve düzene itaat duygusu arasındaki çatışmayı.
Karakterimiz zamyatin'in kurguladığı evrende belki de düzene en sadık, en savunucu ve düzen açısından en güvenilir karakterlerden biri. Fakat duyguların, hayallerin olmadığı bu dünyada tamamen itaate adanmış bu karakter bir gün aşık olur ve aşığının düzeni değiştirme rüyasına yavaşça o da katılmaya başlar.
Kitapta uzun bir süre karakterin aşkının peşinden giderek düzene baş kaldırma duygusu ile düzeni sürdürme ve itaat etme arasında yaşamış olduğu içsel çalkantılara şahit oluruz. Hatta bunu bir hastalık olarak tanımlar. Belki de evrende her şey düzene uyum sağlamışken, düzenin tamamen bir parçası haline gelmişken umuda, değişime ve insan olabilmeye dair savaşma gücünü sağlayan duygudur aşk. Tüm muktedirler bir çok duygumuzu kontrol edebilirler ve bizi manipüle edebilirler hatta neye öfke duyacağimizi neyden nefret edeceğimizi belirleyebilirler fakat kime nerede ne zaman aşık olacağımızı belirleyemezler. Çünkü aşk kontrol edilebilir bir duygu değildir.