2024 11. kitabı
Okunma: 29 Mart 2024 21:12
Herkese merhaba Bugün sizlere 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan bir edebiyat türü olan Yıkım Edebiyatı’nın en önemli yazarlarından Wolfgang Borchert’ın Kapıların Dışında adlı tiyatro oyunuyla geldim. Tiyatro izlemeyi severdim ama bu kitap bana tiyatro oyunu okumayı da sevdirdi. Yazar bu oyunu için; “Hiçbir tiyatronun oynamak, hiçbir seyircinin görmek istemediği oyun” alt başlığını kullanmıştır. Bu alt başlığı okuduktan sonra Behçet Necatigil’in bu oyunun çevirisini yapmak için yıllarca neden mücadele verdiğini daha iyi anlıyorum. Borchert; 2. Dünya Savaşı ‘nda bizzat cephede savaşmış ve döndüğünde ardında bıraktığı hiçbir şeyi eskisi gibi bulamamış bir yazar. Bu nedenledir ki; savaşın yıkıcı etkilerini çok iyi bir şekilde derinden ve etkileyici bir dille yazmıştır. Gelelim kitabın konusuna; Beckmann isimli karakterin, savaştan döndükten sonra bıraktığı hiçbir şey artık eskisi gibi değildir. Evini, işini, anne-babasını, inançlarını ve ülkesini bıraktığı gibi bulamaz. Yaşadığı bu umutsuzluktan dolayı nihilist bir tavırla ölümü arzular. Yıkım Edebiyatının öncülerinden olan Wolfgang Borchert’ın yazdığı oyun ne yazık ki yazarın ölümünden sonraki gün sahnelenmiştir. Etkileyici ve derinden sarsan bir tiyatro oyunu okuduğumu söyleyebilirim. Ayrıca yazarın çok erken yaşta hayatını kaybetmesi de beni üzdü. Kitapla ve sevgiyle kalın🩷 Wolfgang Borchert Kapıların Dışında
Kapıların DışındaWolfgang Borchert · Can Yayınları · 20217,9bin okunma
1 +1'leme