Fareler ve İnsanlar
2024 31. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2024 12:01
Benim deneyimim başka olacak demek; herkes iki rengi karıştırıp mor elde ederken, ben o iki renkten lacivert elde edeceğim demek gibi bir şey değil mi? Gene de sonunu bile bile, çoğu deneyimimizde bizden öncekilerin gafletine düşmüyor muyuz? O yol denendiyse bile, yine de bir kez de biz deneyelim demiyor muyuz? “Benimkisi başka, çünkü ben farklıyım...” Ah farecik… Bence insanın hayat enerjisini tüketen tek şey var: İsteğine, arzusuna, amacına giden yoldaki ümidin elinden alınması. Bu iki şekilde mümkün: 1. O amaca doğru ilerlerken yolun kapanır ve ümidin biter. 2. Amacına ulaşırsın ve ümit edecek bir şeyin kalmaz. İronik olan, her ikisinin de seni boşluğa düşürmesidir. Sisifos’a tanrılar bir kaya verir, dağın tepesine kadar yuvarlayıp götürmesi için. Lanet şudur ki, kayanın tepeye çıkması hiçbir zaman mümkün olmaz; o taş hep geriye yuvarlanacaktır. Bazen şöyle düşünüyorum: Belki de Sisifos, elinde bir amacı ve bu sefer daha farklı olacağına dair bir ümidi olduğu için o taşı bırakmıyor… Kitapta iki karakter var: Biri akıllı ve kötülükten uzak durmayı tercih eden George, diğeri ise saf ve iyi kalpli Lenny. Bu ikisi ırgat, mevsimlik işçi... Küçük bir toprak parçasına sahip olma hayalleri ve büyük umutları var. Kısa ama çok çarpıcı bir eser… Kitaba adını veren şiiri John Steinbeck çok seviyormuş. Sanki şiirdeki bir dörtlüğün anlaşılması için yazmış kitabı. Önce kitabı okuyup sonra şiiri okuyunca öyle hissettim. Şiirdeki kesit şöyle: Ancak, Farecik, bir tek sen değilsin, Öngörülenler boşa çıkabilir: Farelerin ve insanların en iyi planları Genelde ters gider, Ve umulanın aksine Acıyla eleme gark eder. Yine de sen benden daha bahtlısın! Sadece bu ânı yaşarsın: Ancak ben! geçmişe döner bakışlarım, Karamsar beklentilerim! Bakınca geleceğe, hani görmesem de, Önceden sezip bilip korkarım! #farelerveinsanlar #johnsteinbeck Fareler ve İnsanlar John Steinbeck
Fareler ve İnsanlarJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 2023211,6bin okunma