2024 201. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2024 02:06
"SİNİR OLDUM" "Neden olacak, çocuk olup oynayamıyoruz, genç olup sorumsuzluğun tadını çıkaramıyoruz, tek ayak üstünde göle maya döküp yoğurt yapmaya çalışıyoruz. Dünyanın üstünde tepine tepine oynamak varken çevresini karışla, arşınla ölçüp önlerine koymamızı istiyorlar. İçinde mutlu olmadıktan sonra çevresini bilsen ne bilmesen ne..." Berna, Akif ve Asya üç kardeşin hayata nasıl bir pencereden baktığını ve olaylara, olanlara tutumlarını okuyoruz. Küçücük insanların büyük dertlerinin hikâyesi. Günlük yaşamda çevremizde gördüğümüz ya da duyduğumuz sinir bozucu olayların bizlerdeki etkisinin Asya karakteriyle dışa vurulmasını okurken olaylara karşı görmezden gelmeyip bunların dile dökülmesinin önemini görüyoruz. Akif ve Asya İkiz ama Akif bir kaç dakika önce doğdum diye abilik havasında. Aslında bu üç kardeşin çevrelerinde yaşadıkları sorunları anlatıyor yazarımız kitabında. Asya 16 yaşında, ergenliğin verdiği cesaretle hayatı ve insanları sorguluyor. Çevresinde yaşanan olayları içine sindiremeyen Asya mutlaka bir çözüm olması gerektiğini düşünüp mantıksal bakarak olaylara ilerliyor. Olcay, Feride, Murat, Nihal ve Sümeyye yaşları küçük ama yaşadıkları hayat cüsselerinden bile büyük. Arkadaşı Olcay, çocuk olmadan büyük olmayı öğrenmişti. Her gün kavga edip, sürekli tartışan, sorumsuz anne ve babanın görevini üstlenmiş, kardeşlerinin sorumluluğunu üzerine alarak onların mutluluğu için evden kaçıp babaannesine yerleştiler. Ablası Berna'nın arkadaşı Sümeyye ise 18 yaşını bile doldurmadan çocuk yaşta ailesi tarafından tanımadığı biriyle zorla evlendirilmişti. Bu yetmezmiş gibi köle olarak kullanılıyor, hiç değeri olmuyor o evde. Nihal, Berna'nın arkadaşı, yıllar sonra evlatlık olduğunu öğreniyor ve ailesini bulmayı onlarla yüzleşmeyi çok istiyor. Murat; Asya'nın ikizi Akif'in arkadaşı, babası tarafından sürekli aşağılanan, beceriksiz, haylaz denip tartaklanan, değersizliği iliklerine kadar hisseden zeki ama sevgisiz büyüyen bir çocuk. Feride'nin annesi zengin bir adamla hayat sürmek için kızını yurda veriyor. Bu ve benzeri bir çok konuya değinilmiş. Kitabı okurken bu olaylar karşısında nasıl tepki verirdim diye düşünmeden edemedim. Asya, "Sinir Oldum" demekle sonuna kadar haklı. Aile Toplantısı" Ailenin babası Fahrettin Bey'in cumartesi akşamları yaptığı bu rutin toplantı ve aile fertlerinin kendini ifade ettikleri, hoş ve sıcak sohbetleri mükemmel bir aile fotoğrafı çiziyor. Her bir olayın farkına vararak, kendi düşüncelerini çekinmeden herkese gösteren ve söyleyen genç bireyler. Şimdiki nesil'in daha cüretkâr yetişiyor olması ve haklarını savunması beni çok mutlu ediyor. Bu kadar kötülüğün olduğu bir dünyada, bazen yetişkinlerin bile cesaret edemediği, etrafında olanlara tepki veremediği gerçekleri 16 yaşındaki genç, bir mahkeme kurarak kötülerin cezasını kesiyor. Gerçek hayatta hâlen küçük yaşta gelin olan kızlarımız, daha kendisi çocukken üzerine yüklenen, dünya kadar sorumluluğu alan, okulu gerekli görmeyip okuldan alınan çocuklarımız, ebeveynler tam anlamıyla sorumluluk nedir bilmezken bir de dünyaya çocuk getirenler ve bu çocukların o kavgaların ortasında nasıl hasar aldıklarını, evde olan tartışmalardan, evliliklerin hep çocukların bahanesiyle devam ettiğinden, doğan çocukları kaygıyla yetiştirmemizden vs. bir çok konu varki okuyunca sizlerde yaptığınız yanlışları göreceksiniz. Okurken benim de çokca sinir olduğum bu bazen kulaklarımızı tıkayıp, gözlerimizi kapattığımız gerçekleri yüzümüze vuruyor. Yanlışa kayıtsız kalınmayacağını her ne kadar bilsek de, bazen senin yanlışının başkaları için en doğrusu olacağını ya da neden o yanlışa sürüklendiğini de bilmek gerek. Paragraflar arasında savaşlardaki kahramanlık detayları, şehitlerimiz, kahraman kadınlarımız, İbni Sina ve beyin ikilisi, Tom ve Jerry kaçışmaları, Sarıkamış olayı ve Mevlâna’nın anahtar öyküsüne değinerek verilmek istenen mesajlara kitaba ayrı bir ahenk katmış. Eğitimin, sevginin, iyiliğin, davranışların, hayvan sevgisinin, köy yaşamının ve pek çok duygunun önemini iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Kitapla Kalın.
Sinir OldumFatma Hilal Çinici · Karina Yayınevi · 202313 okunma