Hacı Murat - Lev Tolstoy
2024 87. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2024 13:16
"Savaş bazı insanların kaderidir. Tıpkı inanmasa da taraf olmak zorunda kalmak gibi. Asıl olansa direnmek. Her koşulda direnmek ve ayakta kalmak." Hacı Murat Merhabalar herkese... Lev Tolstoy'un usta kaleminden olgunluk dönemi eseri olan ve öldükten sonra yayımlanan Hacı Murat adlı kitabının kendimce incelemesini yapmak üzere buradayım. Yazarın diğer romanlarına göre farklı bir romandı ve gerçekten karakterleri yerlerine oturtabildiğimizde roman sürükleyici bir hâle geliyor ve akıp gidiyor. Romanda tarihte yaşamış gerçek karakterler yer alsa da genel olarak tarihi kurgusal bir akış izlenimi var. Kısaca konusuna değinecek olursam; Romanın ana kahramanı Hacı Murat, On dokuzuncu yüzyılda Kafkas halkları arasında efsaneleşen Şeyh Şamil'le davalıdır. Şeyh Şamil, Çeçen ve Dağıstan'ın bağımsızlığı için yıllarca Avar Hanlarıyla ve Rus çarlarıyla savaşmış, 1859'da Ruslarca tutsak edilerek 1871'de serbest bırakılmış, aynı yıl da Mekke'de ölmüştür. Kuzey Kafkasya halklarının siyasi ve dinî önderidir. Hacı Murat en iyi adamı ve naibidir. Fakat aralarında bir husumet gelişir ve artık Şeyh Şamil, Hacı Murat'ın en esaslı düşmanı olur. Hacı Murat Şeyh Şamil'den ayrılır. Artık Ruslar için savaşacağını söyleyerek Rus çarına sığınır. Hacı Murat; yurt edinme, hayata son ana kadar tutunma, özgürlük, esirlik, ihanet ve iktidar sarmalında şekillenen bir davanın arada kalmış bir kahramanıdır aynı zamanda. Çok yiğit ve korkusuz bir savaşçıdır. Ruslar tarafından önce hoşnutlukla karşılansa da daha sonraları casus olduğundan şüphelenilerek esir alınır. Ayrıca ailesi de Şeyh Şamil'in elindedir. Şeyh Şamil, Hacı Murat'ı ailesiyle tehdit eder. Ailesini kurtarmak için Ruslardan da kaçan Hacı Murat ve silah arkadaşlarını nasıl bir son beklemektedir? ( Küçük bir spoi pek iç açıcı bir son değil.) Rus Çarlığının Kafkas topraklarına hakim olma çabasını ve bölge halkları ile süregelen gerilimlerini ve baskınlarını objektif bir bakış açısıyla detaylandırarak aktaran Tolstoy, halkların yaşamlarına, bağımsızlık mücadelesine, birbirleriyle geçimlerine, örf, adet, gelenek görenekleri ve ibadetlerine yönelik gözlemlerini titizlikle ve incelikle harmanlayarak anlatıyor. Romanın kurgusu, dili, anlatımı, akıcılığı ve yalınlığı çok muntazam işlenmiş. İlk başlarda karakter çokluğundan dolayı biraz anlam karmaşası yaşanıyor fakat ilerledikçe film izler gibi sahneler canlanıyor okurun gözünde. Kafkasya'da yaşanan savaşın son dönemlerini anlatması açısıyla da önemli bir roman. Düşmanlarının dahi saygı duyup hayran kaldığı Hacı Murat karakterini çok sevdim. Fazlasıyla düşünmeye, irdelemeye, sorgulamaya ve savaşın acımasız yüzüyle bir kez daha tanışmamıza vesile olan bu roman okunmaya değer. Bu tarz roman seven tüm okurlara tavsiye ederim. Keyifli okumalar. Kitaplarla kalın hep. Sevgiyle.<3
Hacı MuratLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201918,4bin okunma
2 +1'leme
1.329 Gösterim