Edgar Allan Poe'nun "Geveze Yürek" (The Tell-Tale Heart), kısacık ama yoğun bir anlatıma sahip olan, gerçekten sinirleri zorlayan bir öykü. Karakter dediğimizde, ana figür aslında isimsiz bir anlatıcı. Bu anlatıcı, suçunu itiraf etmeye kadar giden olaylar silsilesini anlatırken bize akıl sağlığını savunmaya çalışıyor. Ancak ne kadar uğraşsa da, her kelimesiyle daha da derine gömülüyor gibi. Onun paranoyası ve suçluluk duygusu hikayeyi ele geçiriyor ve biz de onun delilikle akıl arasında gidip gelen haliyle karşı karşıya kalıyoruz.
Hikaye o kadar sade ama o kadar etkili ki, sadece bir insanın zihnindeki karmaşa ile koskoca bir dram yaratmayı başarıyor. Anlatıcının, yaşlı bir adamı sadece gözünden rahatsız olduğu için öldürme saplantısına kapılması... İşte bu Poe’nun en güçlü taraflarından biri: olağanüstü detaylarla, karakterin en karanlık yönlerini açığa çıkarması.
Edebi kaliteye gelince, Poe’nun kelime seçimleri, kısa cümleler ve tekrarlayan vurgularla, anlatıcının giderek artan delilik hissini mükemmel bir şekilde yansıtıyor. Hikayeyi okurken, adeta anlatıcının beyninin içinde sıkışıp kalmış gibi hissediyorsunuz. Kısa ama vurucu cümleler, gerilimi her geçen saniye daha da artırıyor. Özellikle de anlatıcının cinayetten sonra hissettiği suçluluk, duygusal olarak en zorlayıcı kısım. Adamı öldürdükten sonra bile kalp atışlarını duymaya devam etmesi ve bu sesin yavaş yavaş onun psikolojik çöküşünü getirmesi müthiş bir dram yaratıyor.
Sonuç olarak, Geveze Yürek, Poe’nun insan psikolojisinin en karanlık yönlerini açığa çıkarma konusundaki ustalığını gösteren, ürpertici ve unutulmaz bir öykü. Poe'nun en bilinen ve en etkili kısa hikayelerinden biri. Karakterin paranoyası, hikayenin temposu ve her kelimenin altında yatan o ince detaylarla, tek bir okumayla yetinmeyeceğiniz bir yapıt.