Merhaba sevgili inceleme okuyucusu kitapsever dostum :)
elindeki kitap müthiş bir emeğin sonucu kitap bittikten kapağını kapattıktan sonra bu kadınla aynı türden bir yaratık olduğuna sevinip kendine pay çıkartıyorsun bende öyle oldu hem de şiddetli bir şekilde. yazarın kadın olması zaten apayrı bir gurur oldu feminist bir yazarın bir kadın okuyucusunu bu kadar etkilemesi yazar açısından ulaşılan bir amacım habercisi olmak gibi bir şey. yazarı ursula’ya ve kitaba olan övgü dolu içten gelen iltifatlarımdan sonra gelelim kitabın içeriğine.
bir #bilimkurgu eseri deyip geçmiyoruz bu kitaba oluştırulan ütopya politikadan dine fizikten etiğe birçok temel meseleyi harmanlayıp bir araya getirmeye çalışmış.
kahramanım adı Shevek bu karakteri oluştururken oppenheimer’ den de etkilenmiş. Shevek bir bilim insanı, fizikçi, araştırmacı. anarşist bir başkaldırıdan sonra özgürlük adıma kendi gezegenlerinden göç edip başka bir gezegende kendi istedikleri şekilde yaşamayı seçen bir topluluğun üyesi. anarşizm ile var olan anarres ile kapitalizm ile yönetilen urras aslında birbirinin uydusu olan iki gezegen. anarres kurak çorak fakirken urras zengin kaynakları çok olan bir gezegen. bu iki gezegen arasında yolculuk yapıp bilimin hak ettiği yere gelmesini isteyen bir Shavek. Lakin her şey göründüğü gibi değildir bilimi , fiziği, araştırmalarını satın almaya çalışan kapitalist düzen ile bilime gelişmeye katkı sağlayamayacak kadar çorak olan anarşist düzen arasında var edilmeye çalışan bir gelişim ilerleme bilimi var etme hikayesi…
İnsanın var ettiği her sistemin artıları ve eksileri vardır özellikle özgürlük konusunda ciddi sorgulamalara iten politik kavramların gerilimi içersinde en iyiyi hak ettiğimizi düşününce insan olarak biraz daha düşünmeye iten bir ütopya. tekrar tekrar okunabilecek özen isteyen zaman isteyen yan araştırmalar isteyen hacimli sürükleyici bir uzay/ bilim/ politik ikincik kitabı.
ben çok beğendim okuyanın ufkunu açacak sağlam bir kitap keyifli okumalar dilerim
Ursula K. Le Guin