“‘Bize benzemeyeni neden sevmiyoruz?’ diye sordu sonra. ‘Çünkü dünyanın sadece bize ait olmadığını hatırlatıyor. Onun yüzüne baktığımızda, bizde olmayan bir şey görüyoruz. Sandığımız gibi mükemmel değil de eksik olduğumuzu anlayınca, kendimizi zayıf ve çaresiz hissediyoruz. Zorbalar da böyle ortaya çıkıyor. Kendilerine benzemeyeni bunun için yok etmek istiyorlar. Eksik olduklarını unutabilmek için.’” Mükemmel bir kitap daha bitirdim. Zaman geçtikçe çocuk edebiyatı alanında yazılan kitaplar da daha bir güzelleşiyor sanki ya da ben güzel kitaplara denk geliyorum. Yazarın günümüzdeki çocukların problemlerine değinme biçimi (biçemi) çok güzeldi. Bir karga (Roko) ve bir kız çocuğu (Nisa) üzerinden küçük yaş grubunun aklını karıştırabilecek sorular dizisine cevaplar bulunmuş. Paylaştığım alıntı cümlesini sınıfta okumuştum. Öğrencilerim hemen: “Irk ayrımına mı dikkat çekmek istemiş hocam?” diye sordular. Hayranlıkla bakakaldım. Alttan gelen nesil sizce de gümbür gümbür değil mi?.. Her neyse kitaba dönecek olursak ben yine her zaman yaptığım gibi beğendiğim kısımları öğrencilerimle paylaşıyorum. Hem eğleniyoruz hem öğreniyoruz. Ayrıca kitapta tek dikkat çekilen konu farklılıklar değil; korkularımız, bizi biz yapan şeyler, “öz”müzün güzelliği, değişimin kaçınılmazlığı, zorbalıklar… daha ne olsun?.. Kitapla kalın. Meltem GürleRoko ile Konuşmalar