WaterlooOsman Pamukoğlu
Yazarımız #osmanpamukoğlu nun kaleme aldığı #waterloo eseri bugün de Belçika’nın toprakları içinde olan Waterloo savaş meydanını,yerleşimleri ve arazi arızalarını bizzat yerinde inceledikten sonra kaleme aldığı bir #tarihi bir #araştırmakitabı dır.
Toplam 8 saat süren bu savaş,Avrupa tarihinin mihenk taşı olmuş bir savaştır.
Waterloo Savaşı; 16,18 Haziran 1815 tarihleri arasında gerçekleşen,Fransa İmparatoru Napolyon’un mutlak yenilgisiyle sonuçlanan ve Avrupalı güçler arasında 23 yıl süren silahlı mücadelenin (Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları) sonunu getiren muharebedir.Bu muharebe İngiltere-Prusya ittifakı ile Fransa arasında, Belçika’nın Waterloo kasabası yakınlarında gerçekleşmiştir.
Napolyon Savaşları’nın sonunda Paris Antlaşması’nın imzalanmış.
Paris e döndükten sonra dış ve iç baskılar sonucu Napolyon tahtına veda etmiş.İmparator Napolyon,Atlantik teki St. Helena Adasına sürgün edildikten sonra 5 Mayıs 1821 de vefat etmiş arkadaşlar.
Waterloo dan önce 61 savaş yönetmiş ve muharebe meydanlarında hiç yenilmemiş olan Napolyon,Waterloo Savaşı nda tam 46 yaşındaymış.Şiddetle değişen mizacından kaynaklanan ilham verici,katıksız karizmasıyla ordusunu komuta eden biriymiş
Ayrıca 20 yıl Napolyon a Kurmay Başkanlığı yapan Mareşal Berthier,kral tarafına geçmesine rağmen Napolyon tarafından affedilside Berthier,bir türlü İmparator’un karşısına çıkamamış.Balkondan düşerek öldüğünde bunun intihar mı,kaza mı,cinayet mi olduğu bilinememiş.Ama herkes tarafından bu ölümün intihar olduğu düşünülmüş.
Bu 8 saatlik savaşta neler yaşandığını merak ettiyseniz, #tarih ve #araştırmakitapları nın tutkunuysanız eseri #okuyun der susarım
@inkilapkitabevi kitapfisiltisi sevtap #okuyanteraziokuyor #okuyanterazi
#02çrrsmb