Güven-Cilt 1
2024 55. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2024 12:34
İkinci Dünya Savaşı’nın vargücüyle devem etttiği 1940’ların başı,İstanbul Üniversitesi’nde okuyan bir avuç anti faşist devrimci genç,dönemin tek muha lefer partisi olan illegal Türkiye Komünist Partisi olan illegal Türkiye Komünist Partisi;bir avuç insan,1940’ların Türkiye sindeki tüm boyutlarıyla sergilenen karanlığı bir ucundan yırtmak için mücadele vermektedir. Vedat Türkali romanında komiten belgeleri dayanarak,hakkında verilen desentralizasyon kararının öncasindeki ve sonrasındaki TKP’nin durumunu romancılığının bilinen ustalığıyla; iç mo nologlar ve diyaloglarla,olayların,olgula rın,kişilerin akışıyla ortaya koymaktadır. Türkali,İkinci Dünya Savaşı yıllarındaki Türkiye’yi anlatan “Güven”de Türkiye Ko münist Partisi’nin tarihini sürece tanıklık etmiş bir yazar olarak tüm içsel dinsmik leri ve sorunsallarıyla gözler önüne serer ken,yalnızca o dönemdeki sol hareketin değil,demokratından faşistine,iş adamın dan polisine bir toplumun tüm farklı ke simlerinin aynalığını yapmakta.Türkali nin coşkulu anlatımı karakterlere ve olaylara ilişkin derin bakışıyla birleşince, Türk edebiyatında benzersiz bir roman çıkmakta karşımıza;Toplumun her kesi minin görüşlerinin tarafsızca,ustalıkla aktarıldığı uzun bir yolculuk,bize kendi yanıtlarımızı üretmemizi sağlayacak yep yeni araçlar armağan eden dev bir yanıt.
Güven - Cilt 1Vedat Türkali · Everest Yayınları · 20141,089 okunma