Güven - Cilt 1

Vedat Türkali

Güven-Cilt 1
2024 55. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2024 12:34
İkinci Dünya Savaşı’nın vargücüyle devem etttiği 1940’ların başı,İstanbul Üniversitesi’nde okuyan bir avuç anti faşist devrimci genç,dönemin tek muha lefer partisi olan illegal Türkiye Komünist Partisi olan illegal Türkiye Komünist Partisi;bir avuç insan,1940’ların Türkiye sindeki tüm boyutlarıyla sergilenen karanlığı bir ucundan yırtmak için mücadele vermektedir. Vedat Türkali romanında komiten belgeleri dayanarak,hakkında verilen desentralizasyon kararının öncasindeki ve sonrasındaki TKP’nin durumunu romancılığının bilinen ustalığıyla; iç mo nologlar ve diyaloglarla,olayların,olgula rın,kişilerin akışıyla ortaya koymaktadır. Türkali,İkinci Dünya Savaşı yıllarındaki Türkiye’yi anlatan “Güven”de Türkiye Ko münist Partisi’nin tarihini sürece tanıklık etmiş bir yazar olarak tüm içsel dinsmik leri ve sorunsallarıyla gözler önüne serer ken,yalnızca o dönemdeki sol hareketin değil,demokratından faşistine,iş adamın dan polisine bir toplumun tüm farklı ke simlerinin aynalığını yapmakta.Türkali nin coşkulu anlatımı karakterlere ve olaylara ilişkin derin bakışıyla birleşince, Türk edebiyatında benzersiz bir roman çıkmakta karşımıza;Toplumun her kesi minin görüşlerinin tarafsızca,ustalıkla aktarıldığı uzun bir yolculuk,bize kendi yanıtlarımızı üretmemizi sağlayacak yep yeni araçlar armağan eden dev bir yanıt.
Güven
2024 115. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2024 04:41
Tam da yaşamak istediğim yılların bir panaromasının içinde sancı duyarak buldum kendimi Güven’de. Öylesine içten bir anlatım ki adeta büyüleyici. Kitabın hacmi ilkin göz korkutsa da bitmesi üzen kitaplardan. İkinci cilt ile o yıllarda gezinmeye devam
2018 99. kitabı
Güven hakkında sayfalarca yazılabilir. Hatta bu kitap hakkında kitap yazılabilir. Turkiye sol hareketinin bir donemini ele almış ama ne alma. Ilk okudugum Vedat Turkali kitabıdır. Hemen sonrasında bütün kitaplarını aldırdı bu kitap. Dediğim gibi Güven tarihi roman severler, özellikle de sol hareketin (TKP) bir dönemini merak edenler icin bir başyapıt. Tarihsel gerçekçiliķ , karakterlerin tek tek en ince psikolojilerine kadar incelenmesi, anlatımda ki ustalık.. Hangi birini saysam ki. Gerçekten üzerine kitaplar yazılacak bir kitap.
2017 19. kitabı
Tkp nin ikinci dünya savaşı yıllarında bir takım zengin fakir genç tarafindan dan ve bazı belge ve bilgilere dayanılarak yazıya döküldüğü bu kitap iki ciltten oluşuyor ve Ask dostluk ve zengin fakir konularında ele alan bu kitabı bazen pür dikkat bazen de sıradan olarak göreceksiniz
2019 17. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2019 11:15
(Meraklıları için) 40'ların Türkiye'sinin aydın gözüyle derli toplu şekilde geniş anlatımını ve sol'un o güne kadar olan özetini güzel bir kurgu içinde okuyorsunuz. 2.Cilde hemen başlamalı...
2018 8. kitabı
Kitap yazarın 11 yıllık çalışması ile yazılmış. Yoğun bir emek sarfedildiği ve Vedat Türkali tarzını her yönüyle dolduran eşsiz bir kitaptır. 2. Dünya savaşı sonrası komünistlerin çözülmesi ve pasifleşmesine eleştiriler var. Tabi kitaptaki karakterler her biri ayrı bir dünya. Turgut, Seher , Halil, Rahmi Usta, Sahir Hoca, Canan ve bu karakterlern monologları hayata bakışları o kadar güçlü anlatılmış ki kitabın içinde gözlem yapan bir karakter bir kameraman rolüne giriyorsunuz sanki. Yakın tarihe dair de bilgilendirici bilgilere yer verilmiş. Vedat Türkali denince ben Güven derim. Keyifli okumalar.
2017 1. kitabı
İlk cildi 861, ikinci cildi 607 sayfa olan GÜVEN yazarın kendi hayat hikayesinden yola çıkarak yazdığı, kurgusal karakterlere olduğu kadar gerçek hayattan kişilere de yer verdiği bir dönem romanı. İkinci Dünya Savaşı sırasında geçen romanda, bir grup komünistin TKP'yi arayışı, bu süreçte yaşadıkları, aşkları; ülkedeki komünist ve casus avı, arka planda Almanya ve Sovyet Rusya mücadelesi ile farklı görüşlerdeki, toplumun çeşitli sosyal sınıflarına mensup karakterlerin bakışından anlatılıyor. Oldukça sade bir dille yazılmış olan kitap, karakterlerin içsel konuşmalarından, anlatıcıya yaptığı ani geçişler ile okuyucuyu şaşırtıyor. Türkali, ilk basımı 1999 yılında yapılan romanı yazarken rahatsız edilmemek için 10 yıl boyunca Londra'da yaşamış. Güven'i okumak isterseniz, öncesinde yazarın çocukluğundan 1951 yılındaki tutuklanmasına kadar geçen anılarını anlattığı KOMÜNİST'i okumanızı öneririm. 94 sayfalık bu kısa kitap Güven'i anlamanın anahtarı.
2025 4. kitabı
Vedat Türkali’nin Güven romanı, sadece siyasi bir dönem anlatısı değil, aynı zamanda bir vicdan muhasebesi. Kimsenin masum ya da hain ilan edilmediği, herkesin insan gibi anlatıldığı bir kitap. Belki çok konuşulmayan yanlarıyla Türkiye’nin hafızasına dokunuyor. Ve en önemlisi: Bir şeylere güvenerek yaşayan ama o güveni hep sınamak zorunda kalan insanların hikâyesi.
Hayat ve İnsan
2026 13. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2026 00:00
Kitabı aylardır okuyorum. Daha önce kitaplarını okumuştum Vedat Türkali’nin ancak nedense bu kitap bir türlü ilerlemedi. Bunaldığım zamanlar oldu, okumayacağım dediğim anlarda. Ara vermeden okunabilmesi mümkün değil. Yine de siyasi hususlardan bağımsız , kitap güzel. Özellikle tam da o yılları merak edenler için biçilmiş kaftan. Tavsiye ederim.
2016 26. kitabı
1930 lu yıllarda demokrat olmanın aydın olmanın bedellerini çok ağır ödedik işkenceler maphuslar kimini döktü aldı götürdü kimileri de kızıl bir profesör olmak için için iyi bir süre dedi 2. dünya savaşında Almanya dan yana savaşı yaşayan Türkiye ve ülkedeki devrimcilerin tutumunu çok güzel anlatıyor.. anlatılanların çoğu gerçek.. aynı zamanda adına desantralizasyon denilen tkp nin daha derinlere çekilip partinin bir süre nasıl pasifleştirildiğinide eleştiriel bir dille anlatır ..

Vedat TürkaliYazar · 35 kitap
Abdülkadir Pirhasan, Türk roman, senaryo yazarı ve şairdir. Asıl adı Abdülkadir Demirkan'dır. Daha sonra mahkeme kararıyla Pirhasan soyadını almıştır. Samsun Lisesinde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan'la evlendi. Üniversite mezuniyetinin ardından Maltepe Askerî Lisesi ve Kuleli Askerî Lisesinde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1951 yılında siyasi düşünceleri nedeniyle görevine son verildi ve tutuklandı. 9 yıl ceza aldı, 7 yıl sonunda şartlı tahliyeden faydalanarak serbest kaldı. Gar Yayınları'nı Rıfat Ilgaz ile kurduktan sonra, 1960'ta Dolandırıcılar Şahı filmi ile senaristliğe başladı. Senaristliğine devam eden Türkali, 1965'te yönetmenliği denemiştir. Bir Gün Tek Başına ve Mavi Karanlık gibi romanları Türk edebiyatının en büyük eserleri arasına girmiştir. Bu romanlarını Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölüm başlıklı romanları takip etti. Vedat Türkali, Mihri Belli'nin yakın arkadaşı, Atıf Yılmaz'ın da hem arkadaşı, hem de kayınpederidir. Türkiye Komünist Partisi'nin ilk üyelerindendir. 2002 seçimlerinde Demokratik Halk Partisi'nden aday olarak aktif siyasete atılmıştır. Vedat Türkali, oyuncu Deniz Türkali ve yönetmen Barış Pirhasan'ın babası; Deniz Türkali'nin kızı şarkıcı Zeynep Casalini'nin de dedesiydi. Türk edebiyatının usta isimlerinden olan Vedat Türkali, 29 Ağustos 2016'da Yalova'da tedavi gördüğü hastanede 97 yaşında hayatını kaybetti. Naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.