·512 syf.··Beğendi
···Okunma: 03 Ekim 2024 15:27 Üçüncü kitaptan tam 3500 yıl sonraya gidiyoruz. İlk üç kitaptaki karakterlerden seri boyunca ölüp ölüp diriltilen Idaho’yu saymazsak sadece Tanrı İmparator II. Leto kalmış geriye. Ancak ilk üç kitaptaki karakterlerin isimleri bazı yerlere verilerek yaşatılmış Dune gezegeninde. (Kynes Denizi, Idaho Nehri gibi)
Gezegen artık çöl değildir. Aksine yemyeşil, sulak bir yer haline gelmiştir. İnsanların yaşam tarzları da haliyle oldukça değişmiştir. Kendilerine Fremen diyenler bile Fremen gibi yaşamamaktadır.
Bu kitapta bir taraftan Tanrı İmparator II. Leto’nun Arrakees’teki yönetim biçimini görürken diğer taraftan Tleilax ve Ix gezegenine mensup kişiler ve kendi gezegenindeki bazı kişilerle mücadelelerine şahit oluyoruz. Biraz durağan bir kitap olduğunu, daha çok diyaloglar üzerinden ilerlediğini, son kısımlarının ise güzel ve etkileyici olduğunu söyleyebilirim.
Ben bu kitaptaki Nayla karakterine acıdım biraz. Önce İmparator’un emrinden çıkmamak için görev bilinciyle kötü bir olaya sebep oldu sonra da bu olayın arkasından hemen harcandı. Yazık oldu yani kendisine.
İlk dört kitap sıralamam : 1>3>4>2