Uzun zamandır beni bu kadar duygulandıran bir kitap okumamıştım. Yani, yalnızca hüzün değil aynı zamanda mutluluk, keyif alma var işin içinde. Gülerken ağlatıyor, ağlatırken güldürüyor. Hayata Röveşata Çeken Adam
Yazardan okuduğum ilk kitaptı ve kaleminin sadeliği ve samimiyetine hayran kaldım. Böyle bir kitap okumaya ihtiyacım vardı ve tam zamanında karşılaştık.
Ove, karakteri o kadar güzel yazılmış ki, karakterle bağ kurmamak elde değil. Hani bir parfüm kokusu duyarsınız ve bir anda kendinizi çocukluğunuzda bir anıda gibi hissedersiniz ya, bu kitabı okumak tam olarak böyle bir histi.
Çok güldüm ve çok ağladım. Bittiğinde kitaba sarılmak istedim.
Ove, huysuz ve patavatsız bir ihtiyar görünümü ardında taşıdığı derin hayat tecrübesi ve belirli tabuları içersinde aslında vakit geçirmekten en çok keyif alacağınız türden insanlardan biri. Gençliğinden beri düz bir adam profilinin dışına çıkma bile gereği duymamış, Saab'ı olan sıradan bir adam olmanın gururu içinde yaşıyor.
Site yönetici olmadığı halde, site içerisinde gezip, herhangi bir yerde sıkıntı var mı, herkes kurallara uymuş mu diye teftişe çıkan, karavanı geri vites kullanamayan, BMW veya Toyota gibi araba kullananlarla iletişimini kesen bir adam kendisi.
Buradan sonrası spoiler olabilir!
Karısı öldükten sonra yapacak bir uğraşı ve yaşamak için bir hevesi olmayan Ove denen adamın, mahallesine iki çocuklu bir ailenin taşınmasıyla, intihar girişimleri bir şekilde sekteye uğruyor. Hayatına bir anda müdahale olan bu aile Ove denen adam için cehennemden farksız değil. Ancak, olaylar geliştikten sonra asla itiraf etmese de bu konudaki fikirleri değişiyor.
Tam olarak Spoiler değil ama yine de Spoiler Uyarısı!
İçimde bir burukluk bırakmadığı için yazara teşekkür etmek istiyorum ♡
Fredrik Backman