2024 123. kitabı
Pablo Neruda,Yüz Aşk Sonesi'nde orijinal adıyla Cien Sonetos de Amor'da eşine olan bağlılığını ve aşkını soyut boyuttan çıkararak kalem ve kağıda döküp somutlaştırmış diyebiliriz. Her bir dize ile Pablo'nun aşkını daha da boyutlandırmış Neruda ön sözde diyor ki: "Çok sevgili kadınım sana bu kötü söyleyişle soneleri yazmak büyük çile oldu acılar verdi ve sanki canımdan bir şeyler aldı ancak sana bunlar sunmamın mutluluğu bir çayırdan daha geniş." Yüz Aşk Sonesi'deki şiirler sone nazım biçimiyle yazılmış.Sone nedir yahu demeyin açıklama geliyor. Sone nazım biçimi İtalya'da doğan,ilerleyen süreçte Avrupa'ya yayılan Türk edebiyatında az görülse de ilk olarak Servet-i Fünun şairleri tarafından kullanılan sone nazım biçimiyle oluşturulmuş şiir kitabımız. Sone nazım biçimini inceleyecek olursak 14 mısradan oluşan 4+4+3+3'lükten oluşuyor. Bu bilgilendirmemin ardından içerisinde en beğendiğim şiir ile sizi baş başa bırakıyorum bir sonraki yorumda görüşmek üzere XV|| Tuzun gülü olmasaydın sevmezdim seni, sarı yakut ya da ateşi metheden karanfillerin oku: Seviyorum seni belirgin sevgisi gibi karanlık nesnelerin, gizliden gizliye, gölge ile ruh arasında. Seviyorum seni çiçek açmayan otlar gibi, taşır elbet içinde bir şeyler, gizlidir ışığı o çiçeklerin, şükrederim aşkına, yaşar bedenimde gölgesi inceden inceye bir koku tüten toprağın. Nasıl olduğunu bilmeden seviyorum seni, ne zaman,nerede, dosdoğru seviyorum seni, sorgusuz ve onursuz: Böyle seviyorum bilmeden başka bir davranış; başka bir yolumuz var mı ki seninle benim böyle yakınken göğsümde benim olmuş ellerin, böyle yakınken düşümle kapanmış gözlerin.
Yüz Aşk SonesiPablo Neruda · Doğan Kitap · 2024490 okunma