Fatih Duman’la ‘Ene’ ile tanışmıştım yıllar önce. Okul kütüphanesinde bu kitabı görünce ‘Ene’yi okurken aldığım lezzet aklıma geldi. Hemen alıp karıştırmaya başladım birdenbire kitabın içinde buluverdim kendimi.
İstanbul Boğazının 4 koruyucusundan biri olan Yahya Efendi’yi konu alıyor kitap. Yahya efendinin kerametlerinden birkaçına yer verilmiş. Yahya Efendi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın süt kardeşi oluşundan ikisinin de vefatına kadar olan kısımlar ‘Yahya Efendi’ başlığıyla anlatılıyor. Halil ve Yakup başlıkları da daha yakın tarihte geçiyor.
Eğer yolunuz düşer de Beşiktaş’ta Yahya Efendinin kabrini ziyaret edebilirseniz romanın İstanbul’da geçen yerleri gözünüzde canlanacaktır. -Beni bu tarz betimlemeler daha çok etkiliyor ve daha keyifli okuyorum.-
Yazarın dili oldukça açık ve sürükleyici ama arada geçen şiirlerin şerhi de olsa bütünlük sağlanması açısından daha iyi olurdu diye düşünüyorum.
Bazı kitaplar ruhu dinlendirir, özünü hatırlatır, zihni yormaz, keyif verir. Bence öyle bir kitaptı. Bir solukta okudum. Okumayı düşünenler kesinlikle bir an önce listelerinde ön sıralara almalı.
Herkese keyifli okunmalar diliyorum.