Kitap incelemesi yapmayı veya konu anlatmayı hiç beceremediğim için kitap hakkındaki düşüncelerimi ve duygularımı kısaca anlatıp geçeceğim
Oscar Wilde ın şu sözünü bilerek kitabı okumaya başlayın:
"Basil Hallward, ben olduğumu sandığım kişidir; Lord Henry dünyanın ben sandığı kişidir; Dorian ise benim olmak istediğim kişidir, belki başka bir çağda..."
Aynı zamanda bu kitabın basıldığı dönem Oscar Wilde yönelimleri nedeniyle 2 yıl hapis yatmış.
Kitap hakkındaki düşüncelerime gelecek olursak... Şöyle ki birçok insanın düşünceleri aksine ben Lord Henry'nin fikirlerini ce aforizmalarının oldukça bana göre olduğunu gördüm. Evet, çok fazla aykırı ve yanlış yönlendiriyor olabilir -bazı insanlara göre böyle ama benim düşüncelerim farklı- ama oldukça cezbedici ve manipüle edici bir yapıya sahip Henry Harry Wotton. Dorian'a etki için "tamamen gayri ahlakidir" demişti ve buna rağmen hâlâ birçok insanı etkisi altına almaya devam ediyor. Aynı zamanda şöyle bir düşüncem var ki, eğer şu anda Lord Henry ile konuşuyor olsaydım bir kitaptan böylesine etkilendiğim için kınardı.
Sözün özü şu ki ben, her şey rağmen hayatın tadını ve zevkini çıkarak yaşamayı öneren ve buna göre bizi yönlendiren Lord Henry'den razıyım.
Dorian hakkında söylenecek çok şey var ve hatta söylenmesi de gerekiyor ama dediğim gibi, ben böyle şeyleri anlatmayı pek beceremem ve sevmem de. O yüzden "Burası açık bir platform ve kimse bana solah zoruyla yazdırmıyor," deyip burada noktalıyorum.
Okuyun. Okutturun. Okumazlarsa dinlettirin. Dinlemezlerse kafalarına vura vura sokun bu kitabı.
Keyifli okumalar...