·460 syf.····Okunma: 18 Ekim 2024 10:38 Çoğumuzun bilime ilk adımımızı atmamızı sağlayan efsanevi Cosmos belgesellerinin mimarı Carl Sagan’ın bu şekilde kurgusal romanlar yazdığını bilmiyordum. Kitabevinde gezerken gözüme çarpınca hemen aldım ve okudum. Bir bilim-kurgu filmi tadında sürükleyici bir kitap. Son derece meraklı bir kız olan Ellie büyüdüğünde bir bilim insanı olur ama çocukken kaybettiği babası onun en büyük yarasıdır. Uzaydan radyo frekansları almak amacıyla kurulmuş Argus Projesinin başındadır. Proje gereksiz görülmekte ve birçok eleştiri almaktadır. Proje ömrünün sonlarında bitirilmek üzereyken Hitler’in 1936 Olimpiyat açılışında yapmış olduğu konuşma Vega Yıldızındaki zeki yaşam tarafından dünyaya geri gönderilir ve ilk iletişim kurulur. Bu mesajla birlikte imkansız gibi görülen ve Vega’ya gidecek bir araç yapımını da uzaylılar iletir. Dünya birlik olmuş gözü kulağı artık Ellie’nin de arasında olduğu bu uluslararası ekiptedir. Eserde soğuk savaş dönemi koşulları, politik çekişmeler yansıtılmış. Dar zihniyetli dini yapılar, komplo teorisyenleri, siyasetçiler bu bilim insanların ayağındaki en büyük bağdır. Din-Bilim çekişmesi de eserde din adamları Billy Jo Rankin ve Palmer Joss ile Ellie’nin tartışmaları üzerinden verilmiş. Sonunda araç yapılmış ve Sovyet,ABD,Hint,Çin ve Nijeryalı beş bilim insanı Vega’ya gitmiş ve onlara en sevdiği insanların kılığında gelen yaşam formlarıyla iletişim kurmuştur. Dünya insanın acizliğinin yanında ileri teknolojinin yanında insanın saf duygusallığının da ne kadar önemli ve ilgi çekici olduğu da diyaloglarla verilmiş. Ama bu yolculuk ve diyaloglar gerçekten olmuş muydu yoksa hayalden mi ibaretti? Kitabın sonunda Ellie ile birlikte öğrenceğiniz şeye ise en az onun kadar şaşıracaksınız.
Harika bir kitaptı, asla pişman olmazsınız.