Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Onurcan eren

Onurcan eren
Bir kitabı okumaya başladı
Hain
HainSelim Erdoğan (Hidrojeolog)
9.5/10 · 151 okunma
Reklam
211 syf.
10/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Köy Enstitüleri Üzerine
Ünlü enstitülülerden Talip Apaydın eseri İsmail Hakkı Tonguç’un “Enstitü’ye nasıl girdiniz, nasıl okudunuz, biriniz bunu anlatın.” sözü üzerine yazdığını belirtiyor. Bu ülkü Cumhuriyet’i topyekün köyden kalkındırmaktır. Yazar “Köylerimizden kim bilir ne kötü alışkanlıklar, kabalıklar getirmiştik ama burada yavaş yavaş yontulu kurtulacaktır.” diye anlatıyor giriş hikayesini. Sadece sırada alınan eğitimi değil kiremit üretmekten, tarıma, hayvan yetiştirmekten, keman çalmaya her şeyin öğretildiği yerdir Enstitü. Çalışmak, üretmek onlar için ibadet olmuştur. “Okul yaşamın bir parçasıydı. Biz karada yüzme talimi yapar gibi hazırlanmıyorduk, bizzat hayatı yaşıyorduk.” diye anlatıyor yazar. Ama ülkede başarılar cezasız kalmayacak ilk önce Enstitülü kızlara başlayacaktı saldırılar. Bin yıldır ezilmiş Türk kızının kendini kurtarma çabası yobazlara hayalinde olmadık sahneler kurdurtup halka zehir saçtırır. Çok partili hayatla birlikte gericiliğin alan bulması türlü iftiralarla Enstitüleri kapatma sürecine sürükler. Enstitülülerin bizzat kendileri, hocaları dahi bu kampanyalara oyuncak olur. Yazar cumhuriyetin yetiştirdiği en büyük aydın olan Hasan Ali Yücel’i “Yerinden kımıldamaz bir çarkın başına geçmiş, eğitim tekerini en uzak dağ başı köyüne doğru sürmüştü.” diye anlatır. Nitekim enstitülerin mezarını İnönü kazmış toprağı Menderes atmıştır. 27 Mayıs İhtilali sonrası rüzgar tekrar enstitü lehine dönse de artık her şeye çok geçtir. Türk köylüsünün aydınlatılma ülküsü gericilerin, ağaların, imamların, softaların ve politikacıların katline maruz kalmıştır.
Köy Enstitüsü Yılları
Köy Enstitüsü YıllarıTalip Apaydın · Literatür Yayıncılık · 2009318 okunma
211 syf.
10/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Köy Enstitüsü Yılları
Köy Enstitüsü YıllarıTalip Apaydın
9.1/10 · 318 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kara Veba
İnsanlar hastalığın verdiği öfkeyle ve yaraların sebep olduğu dayanılmaz acılarla elleriyle duvarları parçalıyor, pencereden atlıyor, kendilerini vuruyordu. Anneler cinnet geçirip çocuklarını öldürüyordu. Bazıları hasta olmamasına rağmen üzüntüden, korkudan, şoktan ölüyor; aptallaşıp saçma sapan şeyler yapmaya başlıyordu.
Sayfa 79 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Mutsuz insanların kentte yaşamaları daha iyidir. İnsan kentte yüz yıl yaşar da çoktan öldüğünün ve çürüdüğünün farkında bile olmaz. Bunu kendiliğinden anlayacak zamanı yoktur hep meşguldür.
Sayfa 63 - PozdnişevKitabı okudu
576 syf.
8/10 puan verdi
·
26 günde okudu
Akçasazın Ağaları Serisi -1
Yaşar Kemal’in ilk defa uzun soluklu bir eserini okudum, daha önce hikayeleriyle tanıdığım usta, yine çok kıymetli bir serinin başlangıç kitabında ustalığını konuşturmuş. Derviş ve Mustafa’nın mücadelesini sazlıktaki karınca ve ölü böcek üzerinden anolojisine bayıldım. Devletin rejimi değişse de insan değişmediği için her dönem ezen ve ezilenin devam edişini harika anlatmış.
Demirciler Çarşısı Cinayeti
Demirciler Çarşısı CinayetiYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20192,465 okunma
“Bu millet sopasız edemez.” dedi Kurtboğa. “Bir gün yok yok bir dakika, bu milletin üstünden sopayı eksik et, vallah billah parmak atarlar adama, parmak parmak.”
Sayfa 485 - KurtboğaKitabı okudu
66 syf.
8/10 puan verdi
·
21 günde okudu
All About History Ocak Şubat Mart sayısı
Beğenerek takip ettiğim dergi bu aydan itibaren üç ayda bir çıkarılmaya başlanmış. Dergi Hitler’in son günlerinden Da Vinci’nin icatlarına kadar farklı yelpazede bilgiler sunmuş. En ilgimi çeken yazılar ise Orta Çağ tedavi yöntemleri, Kontes Dracula oldu.
All About History Türkiye - Sayı 20 (Ocak-Şubat 2024)
All About History Türkiye - Sayı 20 (Ocak-Şubat 2024)All About History Türkiye · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 202426 okunma
186 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.