❝ I. Devletin şekli MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. II. Cumhuriyetin nitelikleri MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir. III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır. IV. Değiştirilemeyecek hükümler MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2'nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez. ❞ Anayasasında ilk 3 maddesini koruyan başka hangi devlet var acaba? Sizce neden ilk 3 maddenin korunması istendi? Nevzen doğru diyor. Geldikleri gibi gitmeyen, kimisinin artıklarının bıraktığı var da ondan. Yarın bir gün sizin Türklüğünüze, Cumhuriyet Rejiminize, Ay Yıldızınıza göz diken bir grup "Köpek Sürüsü" olacaktır ki bu 100 yıla yakın bir süre önce öngörülmüş. O zamanlar bile değiştirmeye çalışanlar vardı da anlarsınız ya itin sahibinin kemiği yoktu da havlayamıyorlardı. Neyse, zamanında söylenmiş ve bana da sadece tekrardan anarak paylaşılması düşmüş olan o sözü tekrardan hatırlatayım: “ Memleketin dâhilinde iktidara sahip olanlar, gaflet ve dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri, şahsi menfaatlerini müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakruzaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir. Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır. Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur. ”
1.007 Gösterim
Bu niye bu kadar az beğeni almış
Hakan
Anayasayı siyaset olarak algılıyorlar :)