···Okunma: 19 Ekim 2024 16:35 Jerzy Kosinski'nin "Bir Yerde" (Being There) romanı, hem modern bir masal hem de medya, kimlik ve toplumsal algı üzerine zekice bir hiciv.
Roman, Chance isimli, tüm hayatı boyunca bir malikânede bahçıvanlık yapmış, dış dünyayla neredeyse hiç teması olmayan bir adamın hikâyesini anlatır. Evi terk etmek zorunda kalınca, tesadüfler ve insanların onun saf, basit sözlerini derin felsefi anlamlar içeren mesajlar olarak yorumlaması sonucu politik ve sosyal bir fenomene dönüşür.
Romanın ana temalarından biri, medyanın insanları nasıl şekillendirdiği ve toplumun yüzeysel algıları üzerinden nasıl kararlar aldığıdır. Chance’in televizyonla olan saplantısı, onun gerçek dünyayı televizyonda gördükleriyle anlamlandırma çabasıdır.
Chance, kimlik konusunda bir metafordur; kişisel geçmişi olmayan, saf bir karakterdir. Bu durum, insanların onu istediği şekilde yorumlamasına olanak tanır. Boş bir sayfa olarak görülebilir ve insanlar kendi arzularını, düşüncelerini onun üzerine projekte ederler.
Roman, toplumsal sınıfın ne kadar yüzeysel olabileceğini de ele alır. Chance’in geçmişi, eğitimi veya gerçek bir bilgisi yoktur, ancak düzgün giyinmiş ve belirli bir çevrede bulunmuş olması, onun yüksek sosyal statüye sahip bir figür olarak kabul edilmesine neden olur.
Kitap, 1979 yılında aynı adla filme uyarlanmış, başrolünde Peter Sellers yer almıştır.