Bir Yerde, uluslararası ünü sahip bir yazarın en popüler ve en dikkat çekici eserlerinden biridir. Bu, Chauncey Gardiner‘in, nam-ı diğer Chance‘ın öyküsüdür. Chance aynı zamanda Başkanlık Politika Danışmanı ve medya ilahı da olan Wall Strettli bir işadamının tahtının varisi olarak çıkıveren bilmece gibi seçkin bir adamdır. Gerçekte "niteliksiz bir adam" olan Chance‘ın sokaktaki adımı ilgilendiren konulara ilişkin görşüleri sarsıcıdır. Ancak her ne kadar, herkes ondan alıntı yapsa da, hiç kimse gerçekten ne dediğini anlamamaktadır. Ve de geçmişindeki boşlukları doldurmak olanaksız gibidir. Bir Yerde, Amerikan medya kültürüne dair bir taşlamadır.
Kitabın Konusu:
120 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1970

154 syf.
9/10 puan verdi
HOŞ BİR HİKAYE , TANINMASI GEREKEN BİR YAZAR
Kosinski : Musevi ve Polonya Asıllı, Amerikalı Yazar Böyle yazıyor tanıtımda. Bu dünyaya gelmiş hüzünlü adamlar kervanından sadece biri.. 2. Dünya savaşını çocukluk yıllarında yaşamış ve bir Yahudi olarak çilesini çekmiş bir adamdır. En dipten en yükseğe kadar çıkmış , 58 yaşında da intihar etmiş. En çok okunan kitabı Boyalı Kuş işte bu
Bir YerdeJerzy Kosinski · e Yayınları · 1972500 okunma
Puan vermedi
Bir yerde doğmuşsunuz. Ne kimliğiniz var ne de o evin bahçesinin ardını biliyorsunuz. Hayır zorunlu bir tutsak değilsiniz, gönüllü bir tutsaksınız. Öyle yetişmişsiniz ve normalin bı olduğunu sanmışsınız. Kitap çok kısa, akıcı ve giriş, gelişme ve sonuç itibariyle güzel işlenmiş.
Puan vermedi
Bu hikayeyi iki farklı açıdan ele almak mümkün: hem yetkin olmayan kişilere yüklenen anlam hem de gerçek hayat bilgisinin en basit bir şekilde ele alınabileceği gerçeği olarak. Buna ek olarak görsel dünyanın büyüsü ve gerçekliğin yitimi de güzelce eleştirilmiş, kısacık bir hikayeye bütün dünya sığmış adeta. Kosinski “mülk” algısını Chance (kelime anlamı olarak ‘şans’) karakteri üzerinden oluşturmuş. Gerçekten de dünyayı ve insanı gerçek kılan şeyler nelerdir? Kafamda hala dönüp duruyor bu soru. Etkileyici bir hikayeydi. Özellikle de son zamanlarda okuma yorgunluğu yaşayan okurlara ilaç gibi gelecek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Tavsiye ederim.
115 syf.
8/10 puan verdi
Kitap yıllar yıllar evvel izlemiş olduğum '' Being There (1979) - IMDb '' yazılı basımıdır lakin nasıl olduğunu bilemediğim tesadüfü bir şekilde öğrenmiş olduğum roman ki mini mini bir romandı en az filmi kadar iyiydi okuyun okumak istemez iseniz filmini izleyin lakin es geçmeyin mutlak beğeneceksiniz. :))
Puan vermedi
Zihinsel engelli, oldukça saf bir adam olan Chance, "İhtiyar Adam" lakabını taktığı zengin bir adamın konağında yaşamaktadır. Chance'in başlangıcına dair bilebildiğimiz tek bilgi, annesinin de kendisi gibi zihinsel engelli olduğu ve onu doğururken öldüğüdür. Burada İhtiyar Adam'ın kimliği konusunda bir belirsizlik vardır. Chance'in babası mıdır, yoksa ona sahip çıkmış bir hayırsever midir; belli değildir. Chance'in kırk yıllık ömrünün her günü bu konağın bahçesi ile ilgilenmek ve kalan zamanlarda odasında televizyon izlemekle geçer. Dış dünyaya dair hiçbir anısı yoktur çünkü ihtiyar adam onun konaktan dışarı çıkmasına asla izin vermemiştir.
Puan vermedi
Düşünsenize küçüklüğünüzden beri bir adamın yanında yaşıyorsunuz, dış dünya ile bir bağlantınız yok. Sadece kaldığınız evin bahçe işleri ile ilgileniyorsunuz ve tek aktiviteniz televizyon izlemek. Sizin yaşadığınıza dair bir kaydınız bile yok. Günün birinde yanında kaldığınız yaşlı adam ölüyor ve ilk defa dış dünyaya çıkmak zorundasınız. Chance karakteri ile mutlaka tanışmalısınız. Sıra dışı bir öykü, keyifli ve aynı zamanda düşündürücü olaylar içerisinde bulacaksınız kendinizi. Jerzy Kosinski'nin Bir Yerde isimli kitabını okumadan geçmeyin.Sonsuz sevgilerimle.
Puan vermedi
Kitabın orijinal adı olan being there in bir anlamı da doğru zamanda doğru yerde olmakmış.Zaten adı kitabı özetliyor denilebilir.Bahçıvanlık dışında başka bir iş bilmeyen;daha doğrusu bahçıvanlık dışındaki hayat hakkında hiçbir şey bilmeyen ve bugüne kadar ev sahibinin evinden dışarı çıkmayan,kimliksiz ve resmiyette hiç bir belgesi olmayan Chance'in ev sahibi öldükten sonra zoraki olarak dışarı çıkması ve bundan sonra başına gelecek tuhaf ve komik hikayeden bahseder kitap.Ufak bir kaza sonucu ABD'nin en etkili adamlarından birinin evine misafir olur ve bahçıvanlık terimlerini kullanarak yaptığı sohbetler(çünkü başka bir şey bilmiyordur) elit zümre tarafından derin siyasi ve ekonomik mesajlar olarak algılanır ve Chance bir anda herkesin ilgi odağı olur.Kitap Peter Sellers'in başrolünde oynadığı "merhaba dünya" adında bir filme de uyarlanmış,en kısa zamanda filmi de izlemeyi düşünüyorum.
10/10 puan verdi
Sadece insan ol ve yaşa
1-Bir insanı hayatına koyduğun yer, onu anlamlandırman, ilişkinize bakış açın, onunla olan savaşların ve aksine hayranlıkların tamamen kendinle ilgilidir. Karşındaki insanın bununla ne yaparsa yapsın ilgisi yoktur. 2- Akışta ol, çok kafaya takma; çünkü hayat seni nereye götürmek isterse oraya gidersin. (Bu ara oldukça kaderci bir bakış açısındaydım, kitap üstüne tuz biber ekti.) 3- Her şeyi ciddiye alma. En ciddi gözüken şeylerin altı, bir o kadar boş… 4- Sadece yaşa, uyu, uyan, yemek ye, tuvalete git, istediğin kitabı oku ya da filmi seyret, sevdiğin işi yap… İnsan ol. Mutlaka okumalısınız Sonra da filmini seyredin ;) Sevgiler
Puan vermedi
Chance : Rastlantı... Kahramanımız Chance, gelişememiş bir zekaya sahip, sınırlı sözcükle konuşan ve hayatı sadece televizyon ekranında gördükleriyle algılamaya çalışan bir bahçıvan.Bildiği tek şey bir bahçenin bakımını üstlenmek...Sözcüğün tam anlamıyla bir rastlantı sonucu gelişen olaylar ile müthiş bir ironik-vaka seyrine çıkıyoruz kitapla. Yazarın Avrupa'nın toplum ve siyasi yapısını şiddetle eleştirdiği yapıtlarından sonra, ABD' deki sosyal ve siyasi yapıyı istihza ettiği bu eserini büyük bir keyifle okuyabilirsiniz.Baştan sona, medya-insan algısı üzerine kurulu eleştirel dokunuşların, rahat ve sakin bir üslupla ifade bulması da ayrıca hoşuma gitti.Cesur ama germeyen bir eser Ayrıca Being There adıyla sinemaya uyarlandığını, Peter Sellers'in harika oyunculuğunu da izlemenizi öneririm. Bir alıntı ekleyerek hepinize güzel vakitler dilerim.Esen kalın " Bir bahçede bitkilerin filizlendiği bir mevsim vardır, solduğu bir mevsim de. Sonbahar ve kış vardır,ardından ilkbahar ve yaz gelir...Kökler kopmadığı sürece her şey yolundadır, iyi olacak demektir." İyi olacak
8/10 puan verdi
Okurken Boyalı Kuş'tan bambaşka bir dünya ile karşılaşıyoruz. Eserdeki karakterimizin ismi "tesadüf" kelimesinden geliyor. Varlığını ispatlayan bir belge, kazaya karışana kadar daha önce yaşadığını gösteren kanıt, kısaca geçmişi yok karakterimizin.Sanki ömür boyu tesadüfi bir şekilde yaşamış gibi.Ve kendisinin hiçbir şey söylemeden insanları etkilemesine, haberlere konu olmasına hatta önemli bir pozisyonun başkanlığına dahi aday gösterilmesini okuyoruz. İçerdiği eleştirileri ve duru anlatımıyla müthiş keyifle okudum.

Jerzy Kosinski
Jerzy KosinskiYazar · 9 kitap
Jerzy Kosiński, Polonya'nın ikinci büyük şehri Łódź'da doğdu. II. Dünya Savaşı sırasındaki bir çocukken, Doğu Polonya'da Katolik bir Polonyalı ailenin yanına sahte bir kimlikle sığındı. Bir Katolik rahibi sahte bir vaftiz sertifikası çıkarmıştı, savaş sırasında Polonya Katolik Kilisesi'nin yaptığı olağan bir uygulamaydı. Kosiński ailesi, Yahudi Polonyalılara büyük bir risk altında (Nazi işgali altındaki Polonya'daki Yahudilere yardım etmenin cezası ölümdü) yardım eden yerel köylüler sayesinde Holokost'tan sağ çıktı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Kosiński Polonya'da ailesiyle birlikte kaldı, Jelenia Góra'ya taşındı ve Łódź Üniversitesi'nde tarih ve siyaset bilimi diplomaları aldı. Polonya Bilimler Akademisi Tarih ve Sosyoloji Enstitüsü'nde asistan olarak çalıştı. 1957'de bazı sahte referanslar kullanarak Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. Kamyon sürmek gibi ufak tefek işler yaptıktan sonra, Kosiński 1962'de, kendisinden 10 yaş büyük olan Mary Hayward Weir ile evlendi. 1966'da boşandılar. Weir, 1968'de beyin kanserinden öldü. Kosiński'ye vasiyetinde hiçbir şey bırakılmadı. Daha sonra bu evliliği, Mary-Jane Kirkland takma adı altında Weir'den bahseden Blind Date adlı romanında kurguladı. Bu arada Columbia Üniversitesi'nde Psikoloji doktorası yaptı ve 1965'te Amerikan vatandaşı oldu. Amerika'da Yale, Princeton, Davenport Üniversitesi ve Wesleyan'da öğretim görevlisi olarak görev yaptı. İlk yazılarını 1960 yılında Joseph Novak takma adıyla yayımladı. Kosiński'nin en bilinen romanları arasında 1965 tarihli Boyalı Kuş ve 1971 tarihli Orada Olmak sayılabilir. Baş rolde Peter Sellers'ın ve filmin yönetmeni Hal Ashby 1979 yılında Orada Olmak romanından bir film çevirdi. Senaryosu Kosiński tarafından yazılmış ve 1980 yılında British Academy of Film and Television Arts (İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi) tarafından en iyi senaryo ödülüne layık görülüp, Amerika Yazarlar Derneği tarafından en iyi Another Medium'dan uyarlanmış komedi ödülünü de aldı. Kosiński 3 Mayıs 1991 günü intihar etti. İntihar öncesi yazdığı ayrılma notunda "Her zamankinden daha uzun bir süre uyuyacağım. Buna sonsuzluk deyin."
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.