Aşkın Suçları

Editör:
Ayça Sezen
Tasarımcı:
Bilal Sarıteke

Bir şeyin ters gitme olasılığı varsa, ters gidecektir.
2024 5. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2024 14:36
Başlık herkesin bildiği gibi Murphy kanunları kurallarından biri. Yazarımız için hayat bu ve fazlasını içeriyor. Kitaptan daha çok yazarın hayatı çok ilginç inceleme için çok uzun olur merak edenler ayrıca araştırabilir. Kısaca bildiğimiz sadizim isim babası. Kitap 3 öyküden oluşuyor kısaca murphy’den yardım alalım; “Bir şeyin birkaç şekilde ters gitme olasılığı varsa, hep en kötü sonuç doğuracak şekilde ters gidecektir” biraz içeriğe girersem spoiler veririm diye giremiyorum. Birinci bölüm kadercilik İkinci bölüm hırsın zararları Üçüncü bölüm erdem suçları. Hikayelerde kurgu var ama işleme çok yalın ve basit kalıyor. Felsefe var ama edebiyat yok. Sadizmin babası aynı zamanda Ahlaksızlığın filozofu tabiki… hikayelerde bunuda görebiliyoruz sokak ağzıyla söyleyeyim “yok artık ebesinin …….” Diye bağırıyorsunuz. Ben puanlayamadım arafta kaldım okuyanlar ya da sonradan okuyanlar yorumlara yazabilirler. Yatak Odasında Felsefe kitabını yazarın okuyacağım. Kitaptaki güzel felsefe ve alıntıları ise şöyle; “Keşke bir şiir okumuş, bir kedi sevmiş olsaydınız. Belki bu kadar kirletmezdiniz dünyayı.” “Zaman her şeyin ilacıysa, fazlası intihara girmez mi?” “Kimseyi suçlama, suçlanacak biri varsa o da sensin. Sonuçta o sana küçük bir umut verdi, sen ise ona herşeyini verdin.” “Sahiden herkes yaşar mı yaşattığını ?” Marquis de Sade inat evet herkes yaşar yaşattığını…
2022 59. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2022 00:01
☆Bir sayfada sadizm kelimesinin kaynağının Fransız yazar Marquis De Sade'den geldiğini okumuştum ve o zamana kadar da ne yazarı duymuştum ne de kitaplarını. Bir araştırma yaptım, yazarın hayatı aşırı ilgimi çekti ve onu tanımak istedim. Çoğu okur yazarın anlattıklarının herkesin kaldırabileceği türden şeyler olmadığını belirtiyordu ve açıkçası bu sırada gerçekten okuru yazarın kitaplarına karşı çok büyük bir ön yargı ile yaklaşmasına sebep olacak incelemeler okudum. Ama bu durumun bende, yazarı okuma isteğimde herhangi bir olumsuz etki yarattığını söyleyemeyeceğim. Başlangıç olarak Aşkın Suçları adlı aslında 11 öyküden oluşan ama bizlere bu kitapta sadece 3 tanesi sunulan kitabını seçtim. Az önce kitabı bitirdim ve kitabın çizilmemiş, yazılmamış bir sayfası bile yok. Yeni bir insanla daha tanışmış ve konuşmuş hissediyorum. ☆Öncelikle yazar hakkındaki düşüncelerimin (henüz üç öyküsünü okuduğumdan kaynaklı) diğer kitaplarını okuduktan sonra daha detaylı ve iyi şekilleneceğini düşünüyorum. Ancak şimdilik aklımdakileri size açmak istiyorum. Ben bu kitapta, yazarın anlatmak istediklerinde benim bildiğim sadizm örneklerine rastlamadım. Vikipedi'de yazar hakkında şöyle diyordu "Yazılarında ahlakı, yasayı, dini öğeleri dikkate almadan aşırı özgürlüğü (hatta ahlaksızlığı) ve en iyinin zevk olduğunu savunuyordu." Bence bu kitapta tam tersi. Üç öyküde de ahlakı, yasayı, özgürlüğü, erdemi, inancı ve mantığı savunduğunu düşünüyorum. Açıkçası okuduğum bu üç öyküde hiçbir şey beni rahatsız etmedi tam tersi yazarın düşüncelerine katılıyorum. Çok güzel yerlere değindiğini ve bize bu öyküler üzerinden çok büyük bir mesaj iletmek istediğini düşünüyorum. Dediğim gibi internet üzerinde insanların betimlemesi üzerine tanıştığım Sade ile okuduğum Sade tamamen farklı. Sadece düşüncelerini
2023 90. kitabı
Fransız yazar Marguis de Sade'ın üç öyküden oluşan kitabı Aşkın Suçları Türkçede Sade’dan yayınlanmış ilk eser. Nietzsche’nin, Puşkin’in, Dostoyevski’nin, Kafka’nın, Apollinaire’in başucu kitaplarından biri de buymuş. Aşkın Suçları, genel olarak Sade’ın yaşam ve düşünce biçimine ters güzellemelerle dolu. Aşkı, erdemi, masumiyeti ve bunların kimde olacağının hiç belli olmadığını anlatmaya çalışmış öykülerinde. Yazıldığı dönemin roman anlayışına göre normal olsa da tesadüflerin “bu kadar da olmaz” dedirtecek kadar abes olması, kahramanların ve olayların vodvil tarzını andıran yapaylıkları benim canımı sıktı açıkçası. Fakat yazarı tanımak için okunması gerektiğini düşünüyorum.
2025 18. kitabı
Georges Bataille’ın Aşkın Suçları, erotizmi hazdan çok sınır ihlali olarak ele alır. Aşk burada bir kutsallık değil, bilinçli bir yıkım, bir suçtur. Cinsellik, yalnızca bedeni değil, benliği parçalayan bir deneyimdir.Bataille’a göre erotizm, ölümle iç içedir; her arzu bir yok oluş çağrısıdır. Bu nedenle kitap, ne ahlaki ne ahlaksızdır sadece insanın en derin yarasına dokunur.Dili sade ama yaralayıcıdır. Estetik olan, süsten değil, çıplaklıktan doğar. Aşkın Suçları, okuyucuyu tedirgin eder çünkü onu kendine, arzularına ve korkularına bakmaya zorlar. Erotizm burada yalnızca sevişmek değil, kendinden vazgeçmektir.
Düşünce
Puan vermedi·136 syf.·
2023 467. kitabı
Kitabı okurken gözümün önünden Tecavüzcü Coşkun, Suzan Avcı, Kartal Tibet, Serpil Çakmaklı, Nuri Alço.... kimler geçmedi ki. Zira Yeşilçam filmlerini aratmayan hatta aratan sahneler, hikayeler. Sade'nin okuduğum ilk kitabıydı. Sanırım bir daha okumam. İğrenç ensest hikayeler güya insana ibret vermek için yazılmış. Hiç tat alamadım.
2022 30. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2022 11:55
Merhabalar. Merquis De Sade'nin yazdığı Aşkın Suçları adlı eser temelde üç öyküden oluşmakta. Bu öyküler kimi zaman akıl almaz tesadüflerle, kimi zaman bu kadar da olmaz artık, kimin başına böylesi bir şey gelmiş canım dedirten türden. Yazarın öykülerinde değindiği temel konular erdem, inanç, iyilik, kötülük ile bezenmiş zaaflar, keder, hırs. Aslına bakıldığında okurken de göreceksiniz, çoğu durum her ne kadar Sade bunu abartılı biçimde ifade etse de yaşamla örtüşüyor ve Sade sadistliğini fiziki değil ruhani yönden kullanıyor bana göre. İnsanoğlunun içgüdülerine kulak verdiğinde neler olabileceğini okuyun ve görün, tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
Hikaye-Öykü
2021 37. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2021 19:12
Kitap üç hikayeden oluşuyor. İlk hikaye “Florville ile Courval ya da Kadercilik”. Böylesine bir örülü kader ağı ağzımı açık bıraktı. Hikayenin sonu beni öyle bir ters köşe etti ki anlatamam. “Faxelange ya da Hırsın Zararları” ise ikinci hikaye. Bu hikaye ise ahmakça bilinmeyenin büyüsüne kapılmanın sonuçlarını anlatıyor. Üçüncü hikaye “Dorgeville ya da Erdemin Suç İşlettiği” ise yine yaptığı ters köşeyle ağzımı açık bırakan bir hikaye oldu. Yazarın sadizm kavramına hayat vermesi beni biraz kitaba karşı çekingen yaklaştırsa da bu kitap o denli okuyana ağır gelecek bir kitap değildi ve akıcı olduğu için bir çırpıda okunuyor.
2021 43. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2021 23:03
Birçok incelemede eleştiriler olumsuz yönde. En çok vurgu yapılan ; bu kadar tesadüf Yeşilçam filimlerinde yok şeklinde. Ben öyle düşünmedim. Sade bir kurgu yapıyor her roman yazarı gibi. Sadece bu kurguyu insanoğlunun değer yargılarının en uç noktasına taşıyor. Bu noktada sorguladığı ahlak ve erdemler ile insanların kendisini yüzleştirmesidir. Cinsel yönelimlerin aile içinde ne derece fazla olabileceğini, insanın ahlak ve erdeme ulaşmaya çalışırken, arzu ve ihtiraslarına çok çabuk teslim olabileceğine vurgu yapıyor. Aynı zamanda biraz abartmış olsada, tesadüflerin insan hayatını yönetebildiğini göstermeye çalışmış. En önemlisi bu uç noktada yaşadığı olağandışı durumda, insan ne hisseder, nasıl bir psikoloji içinde olabilir? Sade'nin en can alıcı kalemi burda bence.O duyguyu, hissi acımasızca işliyor size. Çok keyifli hikayeler. Pişman olmazsınız.
2022 12. kitabı
Size sadizmin babası Sade ile geldim. Kendisi konu aldığı öykülerinden dolayı aykırı yazar olarak biliniyor. Ve 1700’lü yıllarda yazılan kitap Kafka, Puşkin, Dostoyevski, Nietzsche gibi bir çok ünlü yazar tarafından başucu kitabı olmuş. Öykülerinde yer edindiği konular döneminin etik değerlerine uymadığı için tam otuz yılını hapishanede ve ondört yılı aşkın zamanınıda akıl hastanesinde geçirmiş bir yazar kendisi. Aslında akıl sağlığı gayet yerinde zamanında savaşlarda komutanlıkta yapmış birisi. Kitabına gelecek olursam bir çırpıda okunacak ve aşırı heyecanlı sürpriz sonlu kitaplardan. İçerisinde üç öykü var ve üçüde ensest ilişki konulu. Okurken ağzınızı açık bırakacak türden bir olay örgüsü var. Daha önce de bahsetmiştim okurken, günümüz çarpık ilişkili filmleri bile yanında çok sönük kalır. Hatta ilk öyküsünün filmi çekilse toplum kaldıramaz. Öyle bi anlattım ki bence aşırı meraklandınız. Değişik heyecanlı bir kitap okumak istiyorsanız kesinlikle tavsiyemdir. Ben beğendim ve yazarın diğer kitaplarını da almayı düşünüyorum. Şimdiden keyifli okumalar
2025 12. kitabı
Kadın - erkek ilişkisinin toplumun kurduğu refleksif örf, adet, gelenek, görenek ve normlara göre şekillenmesinin altını kazıyan Sade, buna bağlı gelişen cinsellik mantığının korkunç trajedisini kaleme almış.

Marquis de SadeYazar · 27 kitap
Donatien Alphonse François le Marquis de Sade (Fransızca okunuşu:maʁki: dəsad) (d. 2 Haziran 1740 - ö. 2 Aralık 1814), Fransız aristokrat ve felsefe yazarı. Erotik edebiyat'ın önemli yazarlarındandır, genellikle sert pornografik yazılar yazardı. Yaklaşık 29 yılını hapishanede, 13 yılını akıl hastanesinde geçirmiştir ve en önemli eseri Sodom'un 120 Günü'nü hapishanede yazmıştır. Bir diğer önemli eseri de Justine'dir. Sadizm'in kökeninin onun yazdıklarına dayandığı bilinir. Yazılarında ahlakı, yasayı, dini öğeleri dikkate almadan aşırı özgürlüğü (hatta ahlaksızlığı) ve en iyinin zevk olduğunu savunuyordu. Sade, 32 yıl farklı hapishanelerde ve akıl hastanesinde hapsedildi; onbir yıl Paris'te (on yılı Bastille'de geçti), bir ay Conciergerie'de, iki yıl kalede, bir yıl Madelonnettes'de, üç yıl Bicêtre'de, bir yıl Sainte-Pélagie'de ve 13 yıl Charenton akıl hastanesinde. Yazılarının çoğunu tutuklu olduğu dönemde yazdı. "Sadizm" kavramı adından türetilmiştir. Sade kitaplarında kişilerarası ilişkilerde insanın insansal yanı bir kez yitirildiğinde, neler olabileceğinin bilgisini verir. Kişilerarası ilişkilerde insanın sahip olduğu onur bir yana bırakıldığında, ortaya çıkan yeni ilke kendi yararını koruma sonuna kadar götürülecek olursa; zorunlu olarak "sadizm"e varılır. Yani insandaki insansal olan tek şey doğaysa, doğrudan doğa nedenselliği insan türünün yapıp etmelerini belirliyorsa, insan olmak cani olmayı da beraberinde doğal olarak taşır. Eserlerinde ahlaksal eylemin belirleyicisi olarak etik değerler değil de, içgüdüler ya da "koşullu buyruklar" eylemin "ilkesi" yapılırsa neler olacağını anlatır.