Sodom'un 120 Günü

Sodom

Marquis de Sade

İki gönül arasındaki en kısa yol, penistir
2020 41. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2020 19:38
Propaganda romanı yazarı, cinsel despotizm kuramcısı, azgın özgürlük için deliren, zincire vurulmuş arzularının esiri filozof… Toplumda her siki yiyip de ahlak abidesi kesilenlerin kirli
ZİYAN ETTİ MARKİZLİĞİ
2022 8. kitabı
ayıp değil mi ey gafiller toplandınız dört ahlaksız doldurdunuz garipleri bir şatoya nice günahlara girdiniz nice terbiyesizlik yaptınız tövbe kabul etmez rezilliklerle biz okurların zihnini de kirlettiniz keşke yazıldıktan iki asır sonra çıkmasaydı o rulo kağıtlar Bastil hapishanesinin taşları altında Gül gibi Marquis'din ey gafil Sade fantezi peşinde yaktın kendini
SodomMarquis de Sade · Chiviyazıları Yayınevi · 2018770 okunma
Varoluş tarzı; varoluş hazzıdır.
2025 45. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2025 17:28
Littera- aykırı edebiyat ya da erotik edebiyat= Sade Sade’i erotizm filozofu okuyanlardan farklı Carterin’nin gözünde o “ ancien regime” karşıtı, ihtilalcı ve aristokrat bir pornografi yazarıdır.
2025 151. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2025 18:30
Decameron
Decameron
dan esinlenmiş ve hayat anlayışını bir iç ve bir sürü dış hikayeye yayarak Decameron gibi bir kitap olusturmuş. Başta cinsellik ve sonuna doğru aşırı derecede artan şiddet hikayeleri ile karşı karşıyayız. Ana konu tabiki cinsellik ve hazzı yaşamak... Porno çizgisinde olsa da, mide bulandırıcı dışkı ve kusmuk yeme ve yedirme gibi aşırı sadist uygulamalar ile sadizmin en sivri boyutlarını gözler önüne sermekte iç ve dış anlatılar. Katolisizm ve yasakçı zihniyetlere karşı olsam da, Sade'nin bu kitabı birçok insana esin kaynağı olduğundan yasaklanması ve Sade'nin kaç kez idama mahkum edilmesi çok anlaşılır bir durum. Bugünkü porno endüstrisi ve Eppstein skandalı gibi kulağa gelen olaylarda hala aktüalitesini koruyan ve bilmemenin bilmeye yeğleneceği bir vakia aslında. Peki kim okumalı? Veya okunmalı mı? Kendi adıma, entelektüel bir merak gereği okudum ve ancak bu niyetle okunmasını tavsiye edebilirim. Zaten başka niyetle okumak isteyenler sonunu getiremeyecektir...
Zor Bir Kitap
2025 12. kitabı
nereden başlasam bilemediğim bir kitap. öncelikle (bkz: marquis de sade) doğduğu ailenin sosyal statüsünün ona sağladığı ayrıcalıklar sayesinde bugün adından söz ettirebilen bir yazar. bu kitabı,
SodomMarquis de Sade · Chiviyazıları Yayınevi · 2018770 okunma
“İnsanlar Arasında En Doğal Hal Savaş Hâlidir”
Çok heyecanlıyım, ilk defa bir kitabı yarım bıraktıımmm @FatmaErarslan and @orhangazi54 Öykücülerin anlattığı farklı türlü sapkınca, pornografik hikayeleri oldukça hızlı geçerek kitabın son
2017 63. kitabı
Kitabın yazarı olan Marquis De Sade Sadizmin fikir babasıdır. Sadist- Ruhsal veya fiziksel acı çektirmekten zevk alan kimselerdir. Bittabi kırbacı ve kelepçeyi oyuncak edinmiş bir adamın elinden çiçekli böcekli bir yapıt beklemek absürd kaçar. Kitaba başlamadan önce Sade'nin biyografisini gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Sade bu kitabı hapishanede yazmış ve akıl hastanesinde nakil sırasında yazının son 3 bölümünü kaybetmiştir. Servet sahibi 4 sefih, yarısı kız yarısı erkek 18 genç tutup bir kaleye hapseder. Bu gençlere aklınıza gelebilecek her türlü ruhsal fiziksel ve cinsel işkenceler uygularlar. Bunların yanında ensestlik ve tecavüz gibi iğrençlikler baş gösterir. Gözümde edebi değeri olmayan bir kitap. Kapağını kapatır kapatmaz aklıma Stefan Zweig'in şu sözü geldi; "Tokluk da açlıktan daha az kışkırtıcı değildir".
SodomMarquis de Sade · Chiviyazıları Yayınevi · 2018770 okunma
İlk defa bir kitabı okurken çok zorlandım,yer yer midem almadığı için 4-5 sayfa okuyup ara verdim. Çok enteresan bir kitap gerçekten.1700-1800lerde böyle bir kitap yazabilmek (daha doğrusu notlarla böyle bir şey oluşturmak) çok cesurca. İnsan ırkının ne kadar vahşi ve iğrenç olabildiğini bir kez daha görmüş oldum.
2024 40. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2024 23:40
Sert bir faşizm eleştirisinin sadizm dozunun fazlasıyla kaçmış bir yansıması olan Salo ya da Sodom’un 120 Günü Ayrıca,1975 yılında Pier Paolo Passolini tarafından filmi çekilmiştir. Film aynı zamanda Marquis de Sade’in 1785 yılında kaleme aldığı “Les 120 journées de Sodome ou l’école du libertinage” kitabından uyarlanmıştır. Filmdeki aşırı şiddet ve sadizm öğeleri nedeniyle film, çoğu ülkede hala yasak durumdadır.
2020 26. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2020 09:29
Sade'in sadizmi yarattığı, insanlıktan utandıran, mide bulandıran, ama yine de edebiyat için bir dönüm noktası olarak tabir edilen romanı. Sade kitabı bitirememiş, ancak son bölümleri madde madde yazabilmiş. ''otuz yedi günlük bir patlama esnasında, hovardalık ve suç üzerine ansiklopedik eseri olan sodom'un 120 günü'nün tamamlanmamış taslağını on iki metre kağıt tomarının her iki tarafını da kullanarak yazmıştır." (r. shattuck) Kitapta ki dört ana karakter kendi tabirleriyle sapkınlıkta o denli ilerlemişler ve toplumun tabularını o denli yıkmışlardır ki özgürleştikleri yanılsamasına kapılmışlardır, lakin sonuç yine aynıdır. Zira bu sefer de eskiden kaçındıkları, toplumda normal olarak addedilen davranış ve eylemler kendileri için bir tabu haline gelmiştir. artık ters ilişki bir tabu olmayıp bu tabunun yerini normal ilişki almıştır. Tam da bu döngüsellikten dolayıdır ki kitaptan iki sonuç çıkarılabilir. ya kötülük ve iyilik döngüseldir. ya da kötülük kavramını cinsellik ve cinsel sapkınlıkla bağdaştırmak tamamen saçmalıktır. kötülük ütopiktir, hiçbir şeyle bağdaştırılamaz. zira yoktur.

Marquis de SadeYazar · 27 kitap
Donatien Alphonse François le Marquis de Sade (Fransızca okunuşu:maʁki: dəsad) (d. 2 Haziran 1740 - ö. 2 Aralık 1814), Fransız aristokrat ve felsefe yazarı. Erotik edebiyat'ın önemli yazarlarındandır, genellikle sert pornografik yazılar yazardı. Yaklaşık 29 yılını hapishanede, 13 yılını akıl hastanesinde geçirmiştir ve en önemli eseri Sodom'un 120 Günü'nü hapishanede yazmıştır. Bir diğer önemli eseri de Justine'dir. Sadizm'in kökeninin onun yazdıklarına dayandığı bilinir. Yazılarında ahlakı, yasayı, dini öğeleri dikkate almadan aşırı özgürlüğü (hatta ahlaksızlığı) ve en iyinin zevk olduğunu savunuyordu. Sade, 32 yıl farklı hapishanelerde ve akıl hastanesinde hapsedildi; onbir yıl Paris'te (on yılı Bastille'de geçti), bir ay Conciergerie'de, iki yıl kalede, bir yıl Madelonnettes'de, üç yıl Bicêtre'de, bir yıl Sainte-Pélagie'de ve 13 yıl Charenton akıl hastanesinde. Yazılarının çoğunu tutuklu olduğu dönemde yazdı. "Sadizm" kavramı adından türetilmiştir. Sade kitaplarında kişilerarası ilişkilerde insanın insansal yanı bir kez yitirildiğinde, neler olabileceğinin bilgisini verir. Kişilerarası ilişkilerde insanın sahip olduğu onur bir yana bırakıldığında, ortaya çıkan yeni ilke kendi yararını koruma sonuna kadar götürülecek olursa; zorunlu olarak "sadizm"e varılır. Yani insandaki insansal olan tek şey doğaysa, doğrudan doğa nedenselliği insan türünün yapıp etmelerini belirliyorsa, insan olmak cani olmayı da beraberinde doğal olarak taşır. Eserlerinde ahlaksal eylemin belirleyicisi olarak etik değerler değil de, içgüdüler ya da "koşullu buyruklar" eylemin "ilkesi" yapılırsa neler olacağını anlatır.