Özetle açık ara bence en iğrenç kitabı. Sözde fantezi adı altında yapılanlar akıl alır gibi değil. İnsan normal zamanda bile midesi kalkar. En iyi kitabı bana göre
Justine hatta onu okuyun geçin. Felsefi arka planı ise diğer kitaplara oranla hiç yok gibi. Açık açık kötülüğü öven zalimliği hazzı her şeyin önüne koyan bir anlayış.
SodomMarquis de Sade · Çiviyazıları Yayınları · 2000770 okunma
bu kitabi okuyup yapilabilecek tek psikolojik cikarim, bazi insanlarin iclerindeki igrencligi her seviyeye cikarabilecek kadar pis oldugudur. kitaba bakarsak da bu 'insanlar' sadece erkekler. kitap hakkinda ayrinti konusup mide bulandirmaya gerek yok cunku bazi kisimlarda gercekten midem bulandi. bu incelemeyi cok ayrintili yapma geregi duymuyorum, bahsetsem bahsederim ama gerek yok yani, kitapta her turlu igrencligin bulundugundan emin olabilirsiniz. dort tane adam, kendi cinsel zevkleri icin yuzlerce insani kacirip (bazilari ozel tutuluyor?) hicbir giris cikisin olmayacagi sekilde duvarlarla orulmus koca bir malikeneye kapatiyor ve 120 gun boyunca burada ne isterlerse onu yapiyorlar. gittikce de igrencligi artiyor ve yapilan iskenceler vahsilesiyor. belirli bir plan ve kurallar koyup sadece kendi aldiklari zevkleri arttırabilmek adina duzenlenmis bu kurallara uyuyorlar. icinde olmayan igrenclik yok. tek tek saymama gerek yok cunku ne kadar igrenclesebilirse o kadar igrenclesiyor. bir yandan arada yaptiklari felsefi konusmalarla bu zevklerinin derinligi hakkinda konusuyorlar. yazar bunlari tasvip etmiyorsa bile, ki surekli bu adamlarin ne kadar igrenc oldugunu soyluyor, neden boyle bir sey yazmis diye dusunuyorsa da insan, bariz bir sekilde sebebi boyle insanlarin varligini gostermek. eserin yazildigi donemde neden bu kadar tartismali oldugunu dusunmeye gerek yok cunku gorunuse gore halen daha tartismali. igrenc oldugu icin sıkmadı, ama cabucak bitsin diye ugrastim yani. kac puan verecegimi bilemeyip 5/10 veriyorum... igrenc ama anlatimi surukleyiciydi yani.
SodomMarquis de Sade · Çiviyazıları Yayınları · 2000770 okunma
Kitabı beğenmedim, o derin erotizm anlatımının yüzeysel kaldığını düşünüyorum. Ve yazar çok fazla müdahale etmiş, olması gereken bu mu bilmiyorum ama beni sarmadı.
SodomMarquis de Sade · Çiviyazıları Yayınları · 2000770 okunma
ikinci kez okumama rağmen o sarsıcı hisleri,arzuları,sonsuz tatminsizliği tekrardan hissettim.bu kitabın özel bir yanı var benim için, geçtiğimiz senelerde bir tiyatro uyarlamasına gitmiştim ama asıl keyifli kılan gittiğim insandı.keşkelerde kalan bir geçmiş
SodomMarquis de Sade · Çiviyazıları Yayınları · 2000770 okunma
Propaganda romanı yazarı, cinsel despotizm kuramcısı, azgın özgürlük için deliren, zincire vurulmuş arzularının esiri filozof… Toplumda her siki yiyip de ahlak abidesi kesilenlerin kirli
De Sade’ın “Sodom’un 120 Günü” adlı eseri, sadece edebiyatın değil, aynı zamanda felsefenin sınırlarını da zorlayan bir metindir. Bu eser, insan doğasının en karanlık, en ilkel yanlarını bir tiyatro
SODOM’UN 120 GÜNÜ-MARQUIS DE SADE,400 sayfa
Kitabın yazarı Sade hakkında bir araştırma yaptığımda Sadizm kelimesinin isim babası olduğunu okudum ve sadizmin manasının acı çektirmekten zevk duymak
Marquis de Sade yine konuşturmuş , yine bir eserini okurken oldukça zorlandım diyebilirim.
Eser 4 soylunun bir şatoya 120 gün boyunca kapanarak yaşadıkları cinsel oyunları anlatıyor. Şatoda
ayıp değil mi ey gafiller
toplandınız dört ahlaksız
doldurdunuz garipleri bir şatoya
nice günahlara girdiniz
nice terbiyesizlik yaptınız
tövbe kabul etmez rezilliklerle
biz okurların zihnini de kirlettiniz
keşke yazıldıktan iki asır sonra
çıkmasaydı o rulo kağıtlar
Bastil hapishanesinin taşları altında
Gül gibi Marquis'din ey gafil Sade
fantezi peşinde yaktın kendini
Littera- aykırı edebiyat ya da erotik edebiyat= Sade
Sade’i erotizm filozofu okuyanlardan farklı Carterin’nin gözünde o “ ancien regime” karşıtı, ihtilalcı ve aristokrat bir pornografi yazarıdır.
Donatien Alphonse François le Marquis de Sade (Fransızca okunuşu:maʁki: dəsad) (d. 2 Haziran 1740 - ö. 2 Aralık 1814), Fransız aristokrat ve felsefe yazarı. Erotik edebiyat'ın önemli yazarlarındandır, genellikle sert pornografik yazılar yazardı. Yaklaşık 29 yılını hapishanede, 13 yılını akıl hastanesinde geçirmiştir ve en önemli eseri Sodom'un 120 Günü'nü hapishanede yazmıştır. Bir diğer önemli eseri de Justine'dir. Sadizm'in kökeninin onun yazdıklarına dayandığı bilinir. Yazılarında ahlakı, yasayı, dini öğeleri dikkate almadan aşırı özgürlüğü (hatta ahlaksızlığı) ve en iyinin zevk olduğunu savunuyordu. Sade, 32 yıl farklı hapishanelerde ve akıl hastanesinde hapsedildi; onbir yıl Paris'te (on yılı Bastille'de geçti), bir ay Conciergerie'de, iki yıl kalede, bir yıl Madelonnettes'de, üç yıl Bicêtre'de, bir yıl Sainte-Pélagie'de ve 13 yıl Charenton akıl hastanesinde. Yazılarının çoğunu tutuklu olduğu dönemde yazdı. "Sadizm" kavramı adından türetilmiştir. Sade kitaplarında kişilerarası ilişkilerde insanın insansal yanı bir kez yitirildiğinde, neler olabileceğinin bilgisini verir. Kişilerarası ilişkilerde insanın sahip olduğu onur bir yana bırakıldığında, ortaya çıkan yeni ilke kendi yararını koruma sonuna kadar götürülecek olursa; zorunlu olarak "sadizm"e varılır. Yani insandaki insansal olan tek şey doğaysa, doğrudan doğa nedenselliği insan türünün yapıp etmelerini belirliyorsa, insan olmak cani olmayı da beraberinde doğal olarak taşır. Eserlerinde ahlaksal eylemin belirleyicisi olarak etik değerler değil de, içgüdüler ya da "koşullu buyruklar" eylemin "ilkesi" yapılırsa neler olacağını anlatır.