İntibah - Namık Kemal
Ali bey, İstanbul'da yaşayan varlıklı bir ailenin tek çocuğuydu. Babası her bakımdan çok iyi biri olmakla birlikte Ali Bey'e çok şefkatli ve anlayışlı davranır öğrenimine de çok önem verirdi. Ahlaki olarak da düzgün bir insan olması için elinden ne geliyorsa yapar çocuğun yaradılışında gördüğü ve ona zarar verebileceğini düşündüğü eğilimleri yararlı gördüğü uğraşlara yönlendirirdi. Ali Bey için yıllar böyle geçerken yirmili yaşlarının başında babasını kaybetti. Bu durum onun ruhunda büyük bir boşluk yarattı. O zamana kadar hayatı neredeyse sadece kitaplardan okuduğu kadarıyla tanıyan ve hayata karşı deneyimsiz olmakla birlikte insanları tanımayan çevresinden habersiz bir şekilde yaşayan Ali Bey, o günden sonra hayatın acı gerçekleriyle tek tek yüzleşmeye başladı. Yaşadığı acı deneyimlerin başlangıç yeri Çamlıca ve bu deneyimlere sebep olan olay ise Mehpeyker adındaki bir kadına karşı hissettiği aşktı. Ali Bey'in gönlüne düşen bu aşk ateşinden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı.
İntibah romanı, Namık Kemal’in 1873-1876 yılları arasında sürgünde bulunduğu Kıbrıs’taki Magosa Kalesi'nde kaleme aldığı ilk edebî romanımızdır. Romanda karakterlerin hem fiziksel özellikleri hem de psikolojik durumları ayrıntılı bir şekilde verilmiş aynı zamanda dönemin sosyal sorunlarına, aile yapısına, ahlak anlayışına değinilmiştir.
Eseri daha iyi anlamak adına Gökçen Sevim'in ''İntibah Romanında Yapı Ve İzlek'' adlı çalışmasını da okudum. Oldukça faydası oldu. Kitapta kadınlara karşı bakış açısı, konuşma esnasında onlar için kullanılan kelimeler ve gösterilen davranışlar beni rahatsız etti ama bu durumun sebebinin kitabın yazıldığı dönemdeki kadının yeri ve durumunu yansıtmak olduğunu bildiğimden dolayı kitabı genel olarak sevdim. Tavsiye eder, keyifli okumalar dilerim.
İntibahNamık Kemal
İntibahNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202149,2bin okunma