Middlemarch - Taşra Yaşamından Manzaralar
2024 45. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2024 14:14
Asıl adı Mary Ann Evans olan George Eliot tarafından yazılan Middlemarch I-II serüvenim bitti. Yazarın George Eliot ismini kullanmasının sebebi o dönemlerde bir “kadın” yazar olarak eserlerinin gözardı edileceği düşüncesi. Kitabın kapağında da belirtildiği gibi taşra yaşamından manzaralar adı altında İngilteredeki Middlemarch adlı hayali bir kırsalda geçmekte eserimiz.Sene 1820 lerin sonu. Türkiye de fazla rağbet görmese de pek çok edebiyat gurusu tarafından İngiliz dilinin en büyük kurgu eseri kabul edilmektedir. Genel olarak incelersek ; yazar oldukça ayrıntılı duygu durumları ile eseri işlemiş , çeşitli karakterlerin yaşayışları , evlilikleri , toplumsal durumları , dönemin siyasi ve dini olaylarına değinerek romantik –duygusal bir kurgu romana imza atmış. 3 genç kızın evlilikleri üzerinden dönemin kadın erkek ilişkilerine bolca değinilmiş. Psikolojik duygu durumlarının oldukça ayrıntılı işlenmesi , uzun uzun cümleler , bazı olayların aşırı detaylandırılması çoğu insanı sıkabilir. Eser gayet akıcı olsa da herkesin sevebileceği bir kitap olduğunu düşünmüyorum. Betimlemelerin şahaneliği , kitabın akıcı olması , karakterleri sevmem bana okuttu kitabı. Ben sevdim , uzun romanlar okumasını seven , İngiliz edebiyatı ve taşra yaşamına merak duyan varsa tavsiyedir .
Middlemarch 2George Eliot · Nora Yayınları · 201683 okunma