2024 10. kitabı
Yeraltından Notlar, Dostoyevski’nin derin psikolojik çözümlemelerle dolu, karanlık bir yolculuğu. Okurken, anlatıcının içsel çatışmaları ve kendi zihnindeki labirentlerde kaybolmasını yakından hissettim. Kitabın ana karakteri, toplumdan dışlanmış ve kendi iç dünyasında yalnız kalmış bir adam. Bu yalnızlık, ona derin bir bilinç ve dünyaya karşı keskin bir eleştiri gücü kazandırsa da, aynı zamanda onu bir "yeraltı" insanı hâline getiriyor; yani, varoluşun acımasız gerçeklerinden kaçan ama yine de onları saplantılı bir şekilde analiz eden biri. Dostoyevski, karakterinin yalnızlığını ve toplumla olan uyumsuzluğunu öyle güçlü bir şekilde anlatıyor ki, kendimizi onunla aynı ruhsal sorgulamaların içinde buluyoruz. Bu karakter, özgürlük ve mutluluk arayışı içinde kendisiyle yüzleşiyor, fakat sonunda kendine bir tür "mazoşist haz" yaratıyor. Acı çekmekten haz duyan bu karakter, insan doğasının karanlık yönlerini açığa çıkarıyor. Kitabı okurken, insanın kendi içsel çelişkileri ve kendi kendini sabote edişinin derinliğini anladım. Yeraltından Notlar, insan ruhunun karmaşıklığını ve varoluşun acısını ele alan, düşündürücü ve sarsıcı bir başyapıt olarak aklımda yer etti.
Yeraltından NotlarFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025159,3bin okunma