2017 38. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2017 00:00
Levent Gültekin inancın ideolojiye dönüşmesi halinde ne denli büyük hatalara neden olacağını anlatmış. Hepimizin mahallerimizde yaşadığımızı ve bu mahallelerden dışarı çıkmayı göze almadıkça ötekini anlayamayacağını, tanıyamayacağını söylüyor. Kendi yaşadıkları çerçevesinde muhafazakar camianın yaşadıklarını ve iktidarla beraber yaşadıkları dönüşümü oldukça güzel anlatmış. Dönemi anlamak ve samimi bir insanın yaşadıklarına tanık olmak için okunması gereken bir kitap tavsiye olunur. KİTAPTAN BİR BÖLÜM: ... Sorunun dindarlarda değil,dincilikte olduğu fikri bir anda zihnime oturmuştu.Artık kesin olarak fark etmiştim ki ideolojiye dönüşen inanç bütün mensuplarını çürütmüştü. İnanç insana terbiye vermiyordu. Toplumun genelinde görülen az gelişmişlik neticesinde oluşan açgözlülük, sıra bize gelsin, biraz da biz zengin olalım anlayışını din,dindarlık tedavi edememişti. Az gelişmişlik, kültürel yoksunluk nedeni ile toplumun genelinde sorunlar vardı. Fakat dini terbiye, inanç dindar insanların bu genel çürümeden etkilenmesinin önüne geçememişti. Çünkü din bir işlev görmüyordu. “ Dindar insandır çalmaz","dindar insan haksızlık yapmaz" düşüncesi gerçekliği olmayan bir sanıdan başka bir şey değilmiş. Yani dindar oldukları için ahlaki bir terbiyeye kavuşamamışlardı. ideolojiye dönüşen inanç, inancı da yiyip bitiren bir canavar olmuştu. inanç, işlevini kaybetmişti. Dindar olduklari için ahlaka ihtiyaç duymuyorlardı. İslam; Islamcıların Müslümanların elinde çürüyüp ufalanmıştı. Bütün Islamcılar hızla, gürül gürül çürümekteydi. İnanç insana ahlak vermiyordu. İnanç bir vaazdan, öğütten başka bir şey değildi. “İyi insan olun", "dürüst olun",”hak yemeyin", "çalmayın" gibi vaazlar vardı ama bunlar insanlara ahlak kazandırmıyordu. Teori hiç fena değildi ama pratik sıfırdı. Geçmişte cemaatlerde gördüklerim, Islamcılarla ilgili yolsuzluk iddiaları bir film şeridi gibi gözümün önünden geçiyordu. Islamcilik adına korkunç bir şebeke kurulmuştu. Bütün bu "Selamünaleykümler, inşallahlar, maşallahlar Allah'in izniyleler..." hepsi numaradan, palavradan ibaretti. İdeolojik Mahalleden Türkiye’ye Onurlu Çıkış- Levent Gültekin-s.163
Din
Onurlu ÇıkışLevent Gültekin · Doğan Kitap · 2017333 okunma