2024 28. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2024 08:01
Kitabı ilk başlarda okurken anlatımı inanılmaz karmaşık gelmişti ve okumakta ve kavramakta zorlandım, ancak kitabın sonlarına doğru kafamda oturmaya başladı anlatımı biraz karmaşık ama yine de hikaye çok güzel. Gelelim kısa özete.. Arap İhsan ile Alibaz bir gemide tanışırlar. Alibaz, Arap İhsan'ın alacağı ganimeti hiç eder ve Arap İhsan da çocuğu dövmekten korkar ama kulağından tuttuğu gibi yeğeni Uzun İhsan Efendi'nin evine gider. Arap İhsan eve gelmiştir lakin Uzun İhsan Efendi rüyaya yatmıştır. Dünya'nın atlasını çizmeye çalışmaktadır. Arap İhsan, Bünyamin ile sohbet eder ama Uzun İhsan Efendi'yi uyandırmaz. Arap İhsan evden çıkar. İstanbul'a gelme sebebi Kubelik'i bulmaktır. Kubelik ona kazık atmıştır fakat arama nedeni öc almak değil Descartes'e ait felsefi bir kitabın çevirisini yaptırmaktır. Sonunda Kubelik'i bulur ve Zagon Üzerine Öttürme başlığı altında kitap çevrilir. Ama Kubelik, Arap İhsan'ı bir türlü bulup da kitabı veremez. Bunun yerine Uzun İhsan Efendi'nin evine gider ve kitabı Arap İhsan'a vermesini söyler. Kitabı merak eden Uzun İhsan Efendi kitabı okumaya başlar ve kitap hakkında derin düşüncelere dalar. Düşünme yetisinin varlığını keşfeden Uzun İhsan Efendi kendi varlığını kabul etmiştir. Kitap hakkındaki düşünceleri onun aklını bulandırmıştır. Bu yüzden bir netliğe kavuşmak için yine rüyaya yatar. Gördüğü rüyada bir ayna görür ve aynada kendisine bakar ama aynada gördüğü kendi yansıması değil oğlu Bünyamin'dir. Bünyamin ise aklında sorular ile etrafta dolaşır. Babası hiç çalışmıyordur ama sürekli paraları vardır. Çocukluğu ile ilgili bir şey hatırlamaz. Annesini tanımıyordur ve babasının gerçek babası olup olmadığını merak ediyordur. Bu soruların cevabını bulmak için babasının rüya şurubunu içer fakat biraz fazla içtiği için bir türlü uyanamaz ve herkes öldüğünü düşünür. Böylece Bünyamin'i gömerler. Bir şekilde mezardan çıkan Bünyamin eve doğru giderken herkes onun hakkında konuşmaya başlar. Lağımcı arayan Vardapet'in de kulağına giden bu olay sayesinde Vardapet, Bünyamin'i yanına aldırır. Kitabın bundan sonrasını paylaşmayacağım. Keyifli okumalar dilerim..
Puslu Kıtalar Atlasıİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınları · 202467,6bin okunma
Kitabın çizgiromanı da var, emek kokan tam bir yetişkin çizgiromanı. Ben ikisini eş zamanlı okumuştum ve film izler gibiydi. Hala bulunuyor mu bilmiyorum ama tavsiye ederim.. ☺️🩷🌸
Kitabı okumuştum ama çok karmaşık gelmişti. Çok güzel derlemişsiniz; belki ileri bir tarihte tekrar okurum.
Özge
beğenmenize sevindim
Kitabın başının anlaşılması zor olsa da biraz sözlük yardımıyla romanın geçtiği devrin muhteşem bir resmîne şahitlik etmek mümkün. Yorumlardan dolayı kimse bu kitaptan kendini mahrum bırakmasın!