2024 189. kitabı
"Her insan benzersiz doğar, doğduğu yere benzer sonra." Distopya türünü sevenler için keyifle okuyacağı bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Şimdi düşünün ki et ve hayvan ürünlerini tüketmenin yasak olduğu bir dünyanın içinde yaşıyorsunuz. Şehir denilen kavram ise aslında kocaman birer hapishane. Peki burada yaşayan birisi et aramak için buranın dışarısına çıkarsa ve bunu da yaşlı bir insanın son arzusu olduğu için gerçekleştirmek istiyorsa acaba neler olur derseniz yanıt kitabın içinde. Bazen kurallar vardır... Ama bazen bunları çiğnemek isteyen insanlar da vardır... İşler her zaman istenildiği gibi gitmeyebilir. Kitabını anlatıcısını ve ailesini tanımaya başlayarak ilerliyoruz derinliklere. Büyükbabası ve büyükannesinin ete karşı isteklerini bastırmak için gerçekleştirdikleri yöntemi okurken, insan arzu ve isteklerinin önüne geçilemez olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz. Sonrasında kendisinden yapmasını istedikleri daha doğrusu zorladıkları noktada insanların yakınlarını dahi kırmakta ileri gidebileceklerini görüyorsunuz. Aile ilişkilerini hem bireysel hem de toplumsal boyutta farklı bir zeminde vermiş yazar. Okurken kattığı çok şey var. Filmi de olsa büyük bir keyifle izlenirdi diye düşünüyorum. Kuralları ile farklı bir dünya düzeni var kitabın içinde. Dışdünya denilen alana açılma fikri kulağı delilik gibi gelse de bunun için oldukça geçerli nedeni vardı. Annesinin zannettiği gibi bir macera arayışı değildi ondaki ve kararını çoktan vermişti. Bundan sonrası ise bambaşka bir dönüşüm şeklinde gelişti. Yazarın anlattığı insan, mekan ve olayların ardında başka başka anlamlar buluyorsunuz.
VeganlarMehmet Mollaosmanoğlu · Sayfa6 Yayınları · 202420 okunma