Dahası, bira kaynamış suyla yapıldığı için, en küçük yerleşimlerde bile insan dışkısıyla çabucak kirlenen sudan daha güvenli bir içecekti. Kirli su ile sağlıksızlık arasındaki bağ modern zamanlara kadar bilinmemesine karşın, insanlar bilinmeyen su kaynakları konusunda dikkatli olmayı ve olanaklıysa insan yerleşimlerinden, uzak, berrak akarsulardan su içmeyi çabucak öğrendiler (Tabii ava-toplayıaların kirli su kaynaklan konusunda endişelenmeleri gerekmiyordu; çünkü küçük, sürekli yer değiştiren sürüler halinde yaşıyor ve dışkılarını geride bırakıp yollarına devam ediyorlardı). Başka bir deyişle bira, insanlar çiftçiliğe başlayınca yiyecek kalitesinde meydana gelen gerilemenin telafisine yardımcı oldu, güvenli bir sıvı besin sağladı ve bira içen çiftçilere, içmeyenler karşısında göreli bir beslenme avantajı kazandırdı.
Araştırma-İnceleme-Insan ve Toplum
Kültür Ebesi
Özgür Uçurtma böyle küçük detaylar çok hoşuma gidiyor. İlerleyen sayfalarda damıtık içki için limon ve tuz eklenmesi denizcilerin iskorbüt hastalığına yakalanmasını azalttığına dair bir bağlam var mesela 🤨🙌🏻 bir çok tarihçi bu konuda hemfikir imiş😏😏