Bazılarına sefa bazılarına sefalet
2024 36. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2024 16:00
İyi akşamlar diliyorum.. Germinal, maden işçilerinin yaşadıkları zorlukları anlatan bir eser. Maden işçilerinin aldıkları ücretler az olmasına rağmen hep bir bahaneyle giderek azaltılan ücretlerinin temel ihtiyaçlarını bile karşılayamacak duruma getirilmesiyle bu durum canlarına tak ediyor. İşçilerin arasına yeni yeni katılmış Étienne bu durumun onu rahatsız etmesi dolayısıyla işçilerin direniş göstermelerini teşvik ediyor. Maden işletmelerinin aldığı bir karardan sonra maden işçilerinin sabrı taşıyor ve greve gitmeye karar veriyorlar. Ve mücadele başlıyor. Bakalım bu mücadele bir işe yarayacak mı, yoksa işçiler tekrar boyun mu eğecek? Kitabı okurken insanların yaşadığı sefalet buram buram kendini hissettiriyor. Bazılarına sefa bazılarına sefalet düşüyor. Paylarına sefalet düşen de en çok emek verenler oluyor. Yoksulluk neyse de en azından insanlara bu sefaletler reva görülmese.. En azından insanlar açlıktan ölecek hâle getirilmese.. En acısı da onları bu hâle getirenler de insan. Eh, zaten bildiğimiz şeyleri tekrarlamak istemiyorum. Kitabı okurken yer yer içim parçalandı. Hadi çok üzülünce kitabı kapatabiliriz, peki çevremizde olan bitene ne yapacağız? Okunmasını tavsiye ederim. Okuyacaklara iyi okumalar..
İnceleme
GerminalEmile Zola · Can Yayınları · 202414,3bin okunma