Burası ve Şimdi'nin birden fazla yüzü vardır
2024 109. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2024 16:37
Geçmiş… tıpkı su gibi yüzeyi durgun görünse de derinlerinde kaybolan sırları saklar. Bir akış içinde, ama asla düz bir çizgi değil; dönüşleri, belirsizlikleri, bulanık derinlikleri var. Su, insan ruhu gibi; saklamayı bilir, ama taşıdığı yükü hiç bırakmaz. Her dalga, yeni bir sır, her kıvrım bir hatıra, her dönüş bir acı… Graham Swift’in Su Diyarı'nda su, yalnızca doğanın bir unsuru değil, hatıraların ve tarihin sessiz, gizemli tanığıdır. Su Diyarı, suyun akışkanlığında, insanın peşini bırakmayan bir tarihle nasıl yüzleştiğini anlatır. Çünkü zirveyi saptamak düşüşü düşünmeye başlamak demek Su Diyarı özünde bir yükseliş ve çöküş hikayesidir. Graham Swift, bir ailenin kuşaklar boyu yükselişini ve kaçınılmaz çöküşünü, suyun döngüselliği ve belirsizliği üzerinden anlatır. İngiltere'nin Fens bölgesindeki bu hikaye, hem tarihsel gerçekliğe hem de büyülü gerçekçiliğe yaslanarak nesilden nesile devredilen sırları, acıları ve kehanetleri bir araya getirirken hafıza ve tarihle ilişkili olan bireysel ve toplumsal travmaların izini sürer. Tarih, hafıza, bireysel ve toplumsal travmalar gibi temaları merkezine alırken suyu metafor olarak kullanır. Yazar, okuyucuyu geçmişin bulanık hatıraları arasında yavaş ama güçlü bir akışa davet eder. Hikayeler, geçmişin yaralarına dokunmak değil, onları derinleştirmek içindir. Geçmiş, yalnızca suya yansıyan bulanık bir hayaldir. Tarihin daireler çizmediğini kim söyleyebilir. Tarih dediğimiz şey, birikmiş, üst üste yığılmış hatıralardır. Tom’un kişisel ve ailesel geçmişine yaptığı içsel bir yolculuk üzerinden, tarihin nasıl bir döngü olduğunu sorgular. Yazar, su metaforu ile geçmişin durmaksızın devinimini, suyun hem arındırıcı hem de yıkıcı özelliğiyle işler. Tıpkı suyun akışı gibi, geçmiş de hep geri döner ve üzeri kapanmayan olaylar sürekli gün yüzüne çıkar. Su, yalnızca bir doğa unsuru değil, aynı zamanda geçmişin ve hatıraların taşıyıcısıdır. Tıpkı suyun her yere yayılması gibi, geçmiş de her zaman bugünün içine sızar, onu şekillendirir. Su metaforu üzerinden geçmişin döngüselliği, insanın belirsizlik ve kayıp karşısında duyduğu çaresizlikle harmanlanır. Ne kadar düzlemeye çalışsak da nasıl kendini tekrar eder, nasıl kendi üzerine katlanır? Nasıl bükülüp döner? Nasıl daireler çizer ve bizi hep aynı yere getirir. Tom’un hikayesi, bir yandan İngiltere’nin sosyal değişimlerini yansıtırken, diğer yandan bireyin kendi geçmişine duyduğu bağımlılığı ve ondan kaçma çabasını gösterir. Bazı şeylerin anlamını bilmemek, bazen anlamını bilmekten daha iyidir. Çünkü anlamı bulmak, kaybolmuş bir şeyi geri getirmez. Swift, bu belirsizlikle okuru suyun içinde bir sis bulutu gibi dolanır hale getirir. Tom’un geçmişinde kaybettikleri ve arayışı, okuyucuya hayatın çözülmeyen sorularını hatırlatır. Su Diyarı, çözülmeye direnen olaylar arasında, hafızanın kimi zaman bulanık kimi zaman ise net olarak geri dönen yüzünü gösterir. ##Herkesin bir gölü vardır içinde. Hep dönüp dolaşıp baktığı, derinlerinde kendi sırrını taşıyan bir göl.## Geçmiş insanın ayağına dolanır; bize çelme takar, bizi aşağı çeker; karmaşıklaştırır, zorlaştırır. Burası ve Şimdi'nin birden fazla yüzü vardır Tom’un ailesi, bira üreticisi olarak bölgenin ekonomik gücü haline gelirken, aslında kendi çöküşlerini de hazırlamaktadır. Nesiller boyu süren zenginleşme, suyun üzerini kaplayan yosunlar gibi, derinlerdeki kırılgan yapıyı gizler. Ailedeki yükseliş, toprağa kök salan bir ağaç gibi görünse de aslında kökleri kendi içine kıvrılmış bir hiyerarşi ve çarpık ilişkiler ağı üzerine kuruludur. Swift, bu yükselişi, geçmişin karanlık sırları ve geleceği örseleyen hatalarla örülü bir masal gibi anlatır. Bir aile, tıpkı suyun içindeki bir akıntı gibi, nereye gideceğini bilmeden hareket eder, ama her dönemeçte kendi izlerini taşır. ##Ailedeki kehanetler, geçmişle bugünü birleştiren uğursuz bir miras gibidir.## Ailenin yükselişi, bira üretiminde ustalaşmaları ve zenginleşmeleriyle kendini gösterse de, kadınlar arasındaki kehanetler ve uğursuzluklarla örülen gerçeküstü olaylar, gelecekte onları bekleyen çöküşün habercisidir. Tom’un büyükannesi ve annesi, sezgileri ve gizemli güçleriyle olayların akışını bilgece görse de, bu kehanetler genellikle dikkate alınmaz ve aile, kendi yıkımına doğru adım adım ilerler. Bazen geçmişin sesleri, geleceğin içinde yankılanır. Bir gölge gibi suyun üzerinde gezinen kehanetler, herkesi bekleyen bir sona işaret eder. Aile içindeki kadınlar, büyülü gerçekçiliğin yansımaları gibi, kehanetlerle bu çöküşü önceden görürler. Ancak, kehanetlerin içinde var olan karanlık ve uğursuz hava, ailede gizlenen çarpık ilişkilerin ve kaderci yaklaşımın bir sembolü haline gelir. Kehanetlerin her biri, suların altındaki görünmez tehlikeler gibi, yaklaşan felaketleri işaret eder. Bu kehanetler hem bir kader inancı hem de bireylerin seçimleriyle şekillenen bir yıkımın ipuçlarıdır. Aile içi çarpık ( ensest) ilişki, bu çöküşün en derin ve son yaralarından biridir. Ensest, ailenin içindeki çürümenin ve düşüşün en somut simgesidir. Tom’un ailesinde yaşanan ensest, yalnızca aileyi değil, onların hayatla kurdukları ilişkiyi de yerle bir eden bir unsur olarak ortaya çıkar. Bu çarpık ilişkiler, geçmişin bir laneti gibi, her kuşakta bir çürümeye ve ruhsal bir yaraya yol açar. Romanın masalsı atmosferi içinde, bu çarpık ilişki, yalnızca bireylerin değil, tüm ailenin geleceğini bozan bir lanettir. Swift, bu ilişkiyi suyun içinde kaybolan bir nesne gibi, görünmez ama her an hissedilen bir yük olarak anlatır. Bir ailenin sırları, suların altında çürüyen bir ağaç gibi, en sonunda suyun yüzeyine çıkıp gerçekleri açığa vurur. Aile, bir yandan zenginleşirken ve toplum içinde yükselirken, diğer yandan içsel olarak yıkılmaktadır. Her bir kuşağın kendi sırları, yalanları ve trajedileri, tıpkı sular altında kalan nesneler gibi gün geçtikçe çürür. Her nesilde yeniden doğan çarpık ilişkiler, öngörülen kehanetler ve mistik olaylar, ailenin çöküşünü kaçınılmaz hale getirir. Suyun kendisi gibi, bazı hikayeler de asla net değildir. Ne kadar bastırılırsa bastırılsın, eninde sonunda suyun yüzeyine çıkarlar. Tom Crick, bu çöküşe tanık olan bir tarihçi olarak hem geçmişini hem de ailesini anlatırken, aslında insanoğlunun kendi içinde sakladığı sırların da açığa çıkışını gözler önüne serer. Ailenin çöküşü, yalnızca bireylerin hatalarıyla değil, aynı zamanda geçmişin ve sırların ağırlığıyla da beslenen bir kader gibidir. Su Diyarı, yükseliş ve çöküş temasını su metaforuyla harmanlayarak, geçmişin gizemli derinliklerine dair bir hikaye sunar. Aile içinde yaşanan ensest, kehanetler ve gerçeküstü olaylar, ailenin yükselirken bile kendi çöküşüne mahkum olduğunu gösterir. Swift, insan doğasının karanlık yanlarını suyun dingin yüzeyinde saklanan tehlikeler gibi ortaya koyar. Su, geçmişin ve geleceğin taşıyıcısıdır; hikaye ilerledikçe her şeyin yüzeye çıkacağı, çöküşün kaçınılmaz olacağı hissini verir. Geçmiş, asla kaybolmaz. Su her şeyi saklayabilir, ama bazı şeyleri yüzeye geri getirir. Sonuç olarak... Su Diyarı, insanı, geçmişin hem yıkıcı hem de aydınlatıcı gücüne dair düşündüren; tarih, hafıza ve kimlik konularını bir arada işleyen sarsıcı bir eserdir. İnsanın kendi içsel sırlarının, hatalarının ve ilişkilerinin sonuçlarından kaçamayacağını, yükselişin ardından gelen çöküşle anlatır. Swift, suyun durgun ama derin yapısı üzerinden okura, hayatın çözülmez sırlarını ve geçmişle bugünün iç içe geçen akışını anlatır. Medeniyet, suya yazılan bir hayal gibi; umutlar ve rüyalar üzerine kurulur, ama en ufak bir dalgada çözülmeye mahkumdur. Bizler, geçmişin yükünü taşırken, ileriye doğru yol aldığımızı sanırız. Ama bilmeliyiz ki, her medeniyet, suyun derinliklerinde kaybolmuş fikirlerin, yitip gitmiş rüyaların yansımasından ibarettir; hiçbir şey sonsuz değildir, hiçbir şey suyun hatırlattığından daha kalıcı değildir. Dünyanın raydan çıkmasını engelleyebilirseniz o zaman ilerleme olur. der Su Diyarı Burası ve Şimdi'nin birden fazla yüzü vardır Zamanın her katmanında farklı hikayeler saklıdır; her yüz, ardında başka bir hikayeyi, başka bir geçmişi taşır. Tıpkı suyun içine daldıkça karanlıkla yüzleşmek gibi, Burası ve Şimdi'yi gerçekten anlamak da, yüzeyin altındaki gizli akıntılara inmek demektir. Görünüşte sıradan olan bir an, geçmişin gölgelerini, geleceğin sisli hayallerini içinde taşır. Burası ve Şimdi, asla tek bir yüzle kalmaz; su gibi sürekli değişir, geçmişle beslenir, geleceğe akar. Swift’in Su Diyarı’nda an, bir noktada durmaz, her köşede saklı bir yüz, her katmanda derin, sarsıcı bir hikaye vardır.
Su DiyarıGraham Swift · Metis Yayıncılık · 2007100 okunma