2024 16. kitabı
Okulsuz Toplum, Ivan Illich’in toplumun okul ve eğitim sistemine bağımlılığını eleştiren radikal bir kitap. Illich’in görüşleri, eğitimin bireylerin özgürce gelişimini engelleyebileceğini ve onları toplumun standartlarına uymaya zorlayabileceğini savunur. Eser, eğitim sistemini eleştirmekle kalmaz, aynı zamanda bireylerin yaşam boyu öğrenmeyi kendileri yönlendirmelerini önerir. Illich, okulların asıl işlevinin “eğitim vermek” değil, bireyleri belli normlara göre şekillendirmek olduğunu savunur. Ona göre, okullar belirli değerleri ve otoriteye itaati öğretir, öğrencileri bağımsız düşünme ve sorgulamadan uzaklaştırır. Bu açıdan, eğitim sistemi bireyin özgürlüğünü kısıtlayan bir toplumsal kontrol aracı olarak görülür. llich, okul sisteminin bilgiyi tek bir kaynaktan - müfredattan - sağladığını ve bilgiye erişimi sınırlandırdığını düşünür. Oysa ki, Illich’e göre bilgi her yerde mevcut olabilir ve insanların eğitim almak için belirli bir kurumda olmaları gerekmez. Illich, eğitimin sadece okullarda verilmesi yerine toplumun her alanına yayılması gerektiğini savunur. Örneğin, kütüphaneler, müzeler, çalışma atölyeleri ve online platformlar gibi kaynakların, bireylerin kendi öğrenme süreçlerini daha bağımsız bir şekilde yürütmelerini sağlayabileceğini öne sürer. Bu “yaygın eğitim” modelinde bireyler, ihtiyaç duydukları bilgiye kendi yollarıyla erişebilirler. Illich, bireylerin ilgi alanlarına göre bir araya gelerek öğrenmelerini sağlayacak bir sistem tasarlar. Bu sistem, insanların kendi bilgi birikimlerini paylaşabildiği ve uzmanlıklarını birbirlerine aktarabildiği bir “öğrenme ağı” kurmayı hedefler. Bu ağ sayesinde bireyler, öğrenim süreçlerini kendileri belirleyerek çok daha etkili bir öğrenme deneyimi yaşarlar. Illich’in görüşleri oldukça radikal ve dönemin okul sistemine güçlü bir karşı duruş sergiliyor. Okulsuz Toplum, eğitimin tek tip bir kurumda sunulmasının sakıncalarını vurgulayarak, bireylerin daha özgürce öğrenebileceği ve kendi potansiyellerini keşfedebileceği bir dünyaya olan inancını dile getiriyor. Kitap, eğitimde dönüşüm isteyenler için etkileyici bir kaynak; ancak tamamen okulsuz bir toplum fikrinin uygulanabilirliği tartışmalı. Kitap, bugün eğitimdeki birçok alternatif modeli ve kendini geliştirme yollarını düşünmek isteyenler için ilham verici bir bakış açısı sunar.
Okulsuz ToplumIvan Illich · Şule Yayınları · 20184,928 okunma