2024 87. kitabı
#mengenegöçmenleri Sevgili @bezmennermin i üniversite zamanlarımdan beri severim. İlk aldığım kitapları #kurtseytveshura ile #kurtseytvemurka dır. Bu kitabın konusunu okuyunca Kurt Seyit’in Murka’sının Mürvet iken yaşadığı hayata tanık olmak beni çok heyecanlandırmıştı. Çünkü Kurt Seyit ve Murka’yı okurken Mürvet’e kızdığım yerler çok olmuştu. Ama şimdi canım Mürvet modundayım. 1892 yılında Silistre’den çıkıp İstanbul’a yerleşmek zorunda kalan bir aile Mürvet’in ailesi. Mahmutpaşa taraflarında Kırım’dan göçüp yerleşenlerin bulunduğu o bölge Mengene olarak geçermiş. Küçük bir yerde yaşanan büyük hayatlar anlayacağınız. Mürvet, Emine’nin kızı. Daha bebekmiş annesinin kucağında vatanından ayrılmak zorunda kaldığında Emine. Yeni bir yerde, yeni adetlerle yaşamaya çalışmak, hayata tutunmak aile için de çok zordu. Hem dönemin Osmanlı şartlarını, savaşlarını, yokluklarını, yoksulluklarını görüyoruz hem de aile yapısına tanık oluyoruz. Böyle bir ortamda da Mürvet hiç çocuk olamamış. Çocuk olamadan genç kız olmuş. Hayalleri varmış tabi ama gerçekleştirebilmek pek de mümkün değilmiş. Ta ki Kurt Seyit ile tanışana kadar. Ben yazarımın diline, üslubuna, kurgulayış şekline bayılıyorum. Ne yazsa okurum. Sizler de tanışmadıysanız lütfen geciktirmeyin
Mengene GöçmenleriNermin Bezmen · Pmr Yayınları · 2014277 okunma