2024 158. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2024 22:50
Kur'an'ı tertil ile oku! Müzemmil,4. Amaç bu kadar kısa ve öz. Ama tabi bazı yollar dümdüz değildir. Bizim gibi anadili arapça olmayan insanlar için ya da Arapçayı o kadar iyi bilmeyenlerimiz için Kur'an'ı Kerim okumak da dümdüz bir yol değil. Bence değil. O kadar çok ayrıntı var ki. Çoğu kişi ya bilmeden yapıyor yaptığını ya da bilmediği için yapmıyor. Az kişi de ne yaptığını biliyor ama. Ama işte. Daha önce de tecvid ilmini anlatan kitaplar okudum. Hem de kaç defa. Çünkü herhalde iyi bildiğim bir dil olmadığı için, hatta hiç bilmediğim, bu kadar tekrar etme ihtiyacı hissediyorum ben. Başkalarını bilmem. Hoş. Yıllarca Türkçe gramer öğrenip sınavda yanlış yapabilen insanlarız. Bu kitabın yazarlarından biri olan hocamız şöyle bir ifade kullandı: Kur'an'ı Kerim okurken harfleri eğip bükünce İtalyan aksanı ile Türkçe konuşanlar gibi tatlı olmuyoruz. Sonra kendisi de hafız olmasına rağmen kimseye acımadığını, toleransı olmadığını gördüm, ne bir hafıza ne de bir hocaya. Hâliyle de çok korktum. Neyse ki korktuğum gibi olmadı çok şükür. Kitaba başlarken farklı bir şey mi okuyacağım acaba bile dedim. O kadar düzeltme o kadar eleştiriden sonra. Öyle olmadı tabi ki. Kurallar tabi ki aynı. Ama bir karabaş tecvidi değil elbette. Burada ciddi bir iş var. Harfin söylenişi değiştiği zaman ya da orada bildiğimiz bir tecvid var ama uygulanmaması gerekiyor durumlarında olabilecek şeyler var. Sonra alakasız bir yerde çorbacı dersin vs vs. Neyse. Sonuç itibariyle bir hatırlatma oldu benim için bu kitap. Didik didik okuduğumu düşünüyorum ama göreceğiz bakalım. Şimdilik namazımı bile etkiledi. İnsan yıllardır ezbere okuduğu surelerde de tecvid kaçırabilir. Bu iş hem çok ciddi hem de tatlı. Allah yardımcımız olsun.
Kur’an Okuma ve TecvidMehmet Akın · Grafiker Yayınları · 20213 okunma