2024 143. kitabı
Mucit / Miguel Bonnefoy Mucit’te “Modern Prometheus” Augustin Mouchot’nın hazin dolu yaşam öyküsünü okuyoruz. 19. yüzyılın başlarında güneş sadece bir yıldızdan ibaretti; ta ki onun ısısını enerjiye dönüştürmek, onu kömürün yerine koymak gibi bir düşünce bir kilit ustasının oğlu olan hasta ve yalnız bir adamın aklına gelene dek. Yaşamının ilk üç yılını yatakta geçiren, yaşamasına dahi başlı başına bir mucize gözüyle bakılan Agustin çok güçlü bir cevhere sahiptir oysa: zeka ve hayal gücü. Matematik öğretmeni olarak atandığı bir yerde yerleştiği evde bulduğu bir kitap ise Augustin’in hayatını değiştirir. Güneşi enerjiye dönüştürmek mümkün olabilir miydi yoksa? Bilim insanlarına özgü bir azim ve kararlılıkla ömrünü güneşe vakfeden Agustin Mouchot’yı daha önce Miras kitabından tanıdığımız Miguel Bonnefoy’dan okumak çok keyifliydi. Bilimsel bir içeriği edebi bir metnin akıcılığıyla okumayı çok seviyorum. Miguel Bonnefoy eserlerini dilimize kazandıran Birsel Uzma’ya ve diziyi sevdiren editör Başak Güntekin’e teşekkür ederim @birseluzma @margosan Edebiyat dolu bir hafta olsun🩵 #alıntılarım “Güneşi yenmek istiyorsanız, önce insanları yenmeniz lazım.” “Sadece geleceği görebilen varlıklar çağdaşlarının körlüğünü ortaya serme kabiliyetine sahiptir.” “Yüzünü kömüre dönmüş bir ışıklar Asrının ortasında, gölgeler içindeyken bile yüzünü güneşe dönmüş biriydi o.” #tavsiye #işbankasıkültüryayınları #çağdaşdünyaedebiyatı
MucitMiguel Bonnefoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202552 okunma