Nisan 2025
Fransızca
Orijinal Ülke:
Fransa

2025 45. kitabı
Daha önce Miras'inı okudugum Miguel Bonnefoy'un ikinci romani Mucit,kurgulanmis biyografik bir roman. 19.yüzyılın Fransa'sında Matematikçi Augustin Mouchot , güneş enerjisinden buhar elde etmeye yarayan bir alet geliştirir. Kömür kullanımını azaltmayı düşünen Mouchot'nun bu icadı bazı basarisizliklarina rağmen donemin imparatorlari da dahil büyük ilgi görür. Çocukluğundan itibaren hastalıklı bir yaşamı olan Mouchot bu tutkusunun peşinden giderken bazi şeyleri de kaybetmeyi göze alır. Fransa dogumlu yazar Bonnefoy'un Latin Amerikali yazarları anımsatan bir tarzı var. Özellikle karakter gelisimlerinde ve onları anlatış biçiminde. Marquez,Rulo,Llosa gibi.... Sanırım bunda Fransızca yazmasına rağmen yari Şilili, yari Venezuelalı olmasının etkisi var. Ve bu yazarları cok okumus belli ki. Yazari hic okumamışlara Miras 'tan baslamalarini öneririm. O da cok iyi bir romandı.
2024 143. kitabı
Mucit / Miguel Bonnefoy Mucit’te “Modern Prometheus” Augustin Mouchot’nın hazin dolu yaşam öyküsünü okuyoruz. 19. yüzyılın başlarında güneş sadece bir yıldızdan ibaretti; ta ki onun ısısını enerjiye dönüştürmek, onu kömürün yerine koymak gibi bir düşünce bir kilit ustasının oğlu olan hasta ve yalnız bir adamın aklına gelene dek. Yaşamının ilk üç yılını yatakta geçiren, yaşamasına dahi başlı başına bir mucize gözüyle bakılan Agustin çok güçlü bir cevhere sahiptir oysa: zeka ve hayal gücü. Matematik öğretmeni olarak atandığı bir yerde yerleştiği evde bulduğu bir kitap ise Augustin’in hayatını değiştirir. Güneşi enerjiye dönüştürmek mümkün olabilir miydi yoksa? Bilim insanlarına özgü bir azim ve kararlılıkla ömrünü güneşe vakfeden Agustin Mouchot’yı daha önce Miras kitabından tanıdığımız Miguel Bonnefoy’dan okumak çok keyifliydi. Bilimsel bir içeriği edebi bir metnin akıcılığıyla okumayı çok seviyorum. Miguel Bonnefoy eserlerini dilimize kazandıran Birsel Uzma’ya ve diziyi sevdiren editör Başak Güntekin’e teşekkür ederim @birseluzma @margosan Edebiyat dolu bir hafta olsun🩵 #alıntılarım “Güneşi yenmek istiyorsanız, önce insanları yenmeniz lazım.” “Sadece geleceği görebilen varlıklar çağdaşlarının körlüğünü ortaya serme kabiliyetine sahiptir.” “Yüzünü kömüre dönmüş bir ışıklar Asrının ortasında, gölgeler içindeyken bile yüzünü güneşe dönmüş biriydi o.” #tavsiye #işbankasıkültüryayınları #çağdaşdünyaedebiyatı
Puan vermedi
MucitMucit 1825 yılında tüm enerjisini kömürden alan, elektirigini , isinmasini, kömür ile karşılayan Fransa'da Mouchot adında bir çoçuk dünya'ya geldi ve yüzünü güneşe döndü... İlk doğduğu andan itibaren hayata pamuk ipliği ile bağlanan Mouchot , hayatı boyunca zorluklar çekecek yaşamına güçte olsa tutundu ve günün birinde güneş'i enerjiye çevirecek bir makina üstünde çalışmalara başladı ve proje üretti, ama malesef hak ettiği değeri göremeyen Mouchot hayatı boyunca fakirlik, hastalık, eziklik duyguları icinde bir hayat gecirdi. Ne zaman hükümet büyükleri önünde makinasını tanitmaya çalişsa güneş ona ihanet edip bulutlar arkasına saklandı, tam başarılı olacakken bu kez  fransa iç savaşı önüne engel çıkardı, kitabın son bölümleri beni hüzne boğdu, Mouchot'un fakirlikle, şanssızlıklarla, hayal kırıklıklarıyla geçen hayatı beni derin hüzünlere boğdu, gerçekten çok öğretici bir kitap oldu benim için, vazgeçmemek, hayallerine inanmak, özgüven, şansızlık, hayal kırıklıkları,fakirlik ve hak ettiği değeri görmemek...
2025 5. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2025 22:56
"Öyle görünüyor olsam da ölü değilim." .
2026 35. kitabı
"Görünmez bir düşmana karşı verilen savaşı kazanamazsınız. " "Her gerçek umutsuzluk anında bir melek ortaya çıkar mutlaka." "Sadece geleceği görebilen varlıklar çağdaşlarının körlüğünü ortaya serme kabiliyetine sahiptir." #miras adlı kitabı ile tanıdığım #miguelbonnefoy 'u bu kez #mucit adlı romanıyla okumak iyi geldi bünyeme. Zira ben de hayallerini besleyenlerdenim 19.yy'ın ilk çeyreğinde kilit ustasının oğlu olarak doğan ve yaşama zor tutunan Mouchot, doğumunu müteakip ilk üç yılını yatakta geçirir. Enerji kaynağı olarak kömürün kullanıldığı yıllarda onun da yakıtı hayalleri olur. Tüm yaşamı boyunca sağlık problemleri ile boğuşmasına rağmen matematik öğretmeni olarak atandığında okuduğu bir kitapla birlikte güneşi enerji olarak kullanma girişimleri onun yaşamla en güçlü bağı olacaktır adeta. Pes etmemeye ve düşlerin peşinden gitmeye dair ders çıkarılacak bir yaşam öyküsü kesinlikle... #birseluzma çevirisiyle #tavsiyekitap @margosan

Miguel BonnefoyYazar · 1 kitap
Miguel Bonefoy, Annesi Venezuelalı, babası Şilili olan Miguel Bonnefoy, 1986 yılında Fransa'da doğdu. 2013 yılında genç yazarlara verilen Prix du Jeune Ecrivain'a layık bulundu. 2015'te yayınlanan Le Voyage d'Octavio ile Goncourt Akademisi İlk Roman Ödülü finalistleri arasındaydı. 2017'de yayınlanan Sucre Noir ile Femina Ödülü'ne aday oldu. 2020 yılında yayınlanan romanı Miras (Heritage) Fransa'da eleştirmenlerce övgüyle karşılandı ve pek çok dile çevrildi.