Aşk Böyle Bir Şey Değildir Efendim
2024 78. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2024 11:15
Yazıya, bu kitabı "dünyanın en güzel aşk hikayesi" olarak niteleyen Louis Aragon'ın nasıl bir hayat tasavvuruna sahip olduğunu idrak edemediğimi söylemekle başlamak istiyorum. Hiç mi aşk ve aşık görmedin ya hu Aragon? Eğer aşk dediğimiz şey; salt ihtiras, ihanet, çarpık ilişkileri kapsıyorsa; evet bir aşk(!) hikayesinden bahsedebiliriz. Ama aşktan anladığımız; insani yücelten ve iyi eden, hem saf hem saflığının ötesinde yüksek insani duyguları muhatabına aşılayan bir değer olarak göreceksek -ki benim görüşüm bu yöndedir- o zaman böylesi bir aşk tanımının yakınından uzağından geçmeyecek bir konu içeriğiyle karşı karşıya olduğumuz açık. Cengiz Aytmatov'un şiirsel anlatımına sözüm yok. Ama bir yazarın sırf dili şiirsel diye her kitabın okunmalı mıdır? Bence hayır. Ben, okuduklarının insanı beslediğine ve bir nebze de olsa şekillendirebileceğine, en azından tesiri altına alabileceğine inanan bir okur olarak, yasak aşk mantığındaki kitapları ve bunların güzellemelerini gerçekçi bulmuyorum. Eğer kitabın konusunun bu olduğunu bilseydim, okumamayı tercih ederdim. 2 saatimi ayırabileceğim çok daha faydalı işler olurdu diye düşünüyorum. Okumak isteyenler yine de kendileri bilir ancak konu ve yazım güzelliğini bir arada bulabileceğiniz bir kitap maalesef ki değil Cemile.
CemileCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 201944,5bin okunma