Puan vermedi·816 syf.····Okunma: 07 Kasım 2024 12:00 Sevdim diyebilirim.
Soyle ki genellikle -bircok Stephen King kitabi okumus olarak- o korkulan ogenin ve belirsizligin sallantida olmasi sirtimdaki urpertiyi ve hayal gucumu cok calistirirdi. Bu kitapta ise bir tek 'Jimla' dediginde hissettim. Yani bu en cok tat aldigim seylerden biriydi olmamasi hayal kirikligi yasatti.
Bunun disinda kitap bekledigim ve tahmin edilebilir ogelerden oluşuyordu. Kahramanimiz ne düşünse bir sonrasinda onu izledigimiz bir dizi gibiydi; bir monologun icinden cikamiyorduk.
Ben JFK olmese daha kotuye gidecegini dusunuyordum herseyin. Farkli bir sekilde olmus ve tahminim dogru cikti diyebilirim. Kitapta en sevdigim sey su oldu secimlerinin tercihlerini farklı farkli sekillerde de olsa gördü ve yinede bir sure degistirme hissi vazgecmedi. Yaptigi secimlerin ve zamanin degismemek icin akisina uygun sekillerde farkli alternatifler yaratmasini izlerken bile Jake bunun dur demek oldugunu gormek istemedi. Hayat onumuze engeller çıkarır ve bunun bir sebebi olabilir diye dusunmedi. Frank Dunning gibi igrenc insanlar yasasada bir akis var ve bu kotu akistan bazen Harry'ler doguyor.
Jake ve Sadie mukemmeldi. O donemin danslari, yansitilisi, aski isleyisi, destekleri ve insanlarin her seye ve herkese saf guvenilir gozuyle baktığı zamanlar.. bende bir ara oraya gitmek istedim. Hele kitabin son sayfalari, Sadie'nin hatırlaması ve bu baglamda "ışte " dedigim yer oldu. Gunumuzde sevgili degil ama Jake'in onun yaninda kalmak isteyebilecegi bir yol olabilirdi diye düşündüm.
Kitapta islenen kötülük kavrami ve bu baglamda O kitabina yaptigi gondermeler yerindeydi. Hatta Bevvie ve Richie cok hos olmustu.'Palyaco gibi degil' demesi ise urpertti çünkü O kitabi cidden urpertici.
Olasi sonuclarin ve kart adamin kim oldugunu tam olarak anlamasakta öğrenmek iyiydi. Cunku kitabin ortasindan itibaren o adami cozebilecekmiyiz? diye dusunmeye basladim. Onun zaman paradoksu dedigi seyin kirilmasi gercekten cok kotu seylere yol acabilirdi. Ama Sadie'yle kacmalarini istedim bir yandan olasi sonuclari düşünerek. Ama kitabin sonu guzeldi ve biraz kendi tarzından cikip romantik diyarlara ucsada akil almaz uyarlamalar, mantik dışı olaylari izlemek ve zekasini romantik ogelerle suslu halde görmek sevindirdi beni..