22/11/63

İlk Yayın Tarihi:
Kasım 2011
Altın Kitaplar
Orijinal Adı:
11/22/63 (Eleven twenty-two sixty-three)
Orijinal Dil:
İngilizce
Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri

2018 33. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2018 23:44
Merhaba Sevgili dostlarım, hayatımda bu kitap kadar heyecan vermeyen, sıkıcı, hiç mi hiç merak uyandırmayan bir kitap görmedim ve içinde aşk bile yok inanabiliyor musunuz? Dememi bekliyorsanız gözlerini bu satırlara dikmiş, olumsuz anlam içeren cümleleri görür görmez belki ilgisini çekmiş, belki de ciddi olamazsın deyip şaşırmış olan sen sevgili okur çok yanılıyorsunuz. Zira tam aksine bu kitabı okudukça bıraktığı soru işaretlerini çözebilmek için merak uyandırıcı bir biçimde ilerlerken heyecan ve aşk dolu bir hikâyenin içinde buluyorsunuz kendinizi. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu kitabı çok sevgili dostlarım Hakan ve Ged'imle birlikte okumuş olmam şüphesiz ki kitabı benim için daha güzel hâle getirdi. O yüzden onlara çok teşekkür ediyorum ve bu incelemeyi de onlara ithafen yapıyorum :)) SPOİLER'sız olmaz ki! Kitaba dönecek olursak adından başlamak istiyorum. "22/11/63" güzel bir tarih değil mi? Kitabı bu tarihte okusak belki daha manidar olabilirdi. Ama daha çok vardı ve bu kitap o kadar zaman bekletilmeyi hak etmiyor bence. :) Kitabımızın ana karakteri Jake Epping bir öğretmendir, gayet sıradan bir şekilde hayatına devam ederken bir gün çok önemli bir karar vermek zorunda kalıyor. Üstelik bu karar sadece onun hayatı için değil belki de tüm dünyayı etkileyecek kadar ehemmiyet arz ediyor. Bir hamburger dükkanının sahibi olan Al Templeton'un onu geçmişe açılan bir delikle tanıştırmasıyla hikâyemiz başlıyor. Al hastalanınca, Jake'den geçmişe gidip John Fitzgerald Kennedy'ye yapılan suikasti önlemesini istiyor. Tabi ki geçmişte yapılacak bu büyük değişikliğin iyi şeylere sebep olacağını düşünürek ama aynı zamanda bunun kötü şeylere de sebep olabileceğini aklından geçirmeyi unutuyor Al. Çünkü bir
22/11/63Stephen King · Altın Kitaplar · 20214,176 okunma
22/11/63 - S. KING /2023'te okuduğum en iyi kitap!
2023 162. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2023 01:17
"Gerçekten sessiz biri misinizdir?" Gülümsedi. "Kimin dinlediğine bağlı." (s. 348) Ve bitti. Orhan Veli Kanık misali, kelimelerin kifayetsiz kaldığı yerdeyim. Aylarımı alan, hayatımın birçok evresine şahitlik eden, gittiğim her yere benimle gelen o kitabın kapağını kapattım. Peki ya ne olacak şimdi? Jake ve Sadie'nin olmadığı bir dünya... Alışmam gerek... Tarihte bir döneme gitmek isteseydiniz hangi dönem olurdu? Neyi değiştirmek isterdiniz tarihin akışında? Ya da bunun için şu an yaşıyor olduğunuz hayattan vazgeçer miydiniz? Öyle rastgele cevap vermeyin, ciddi bir soru. "Kim hayatını değiştirecek bir anın yaklaştığını önceden kes­tirebilir ki?" (s. 11) Farz edin ki Alice'in tavşan deliği teorisi gerçek ve bambaşka bir yere bambaşka bir tarihe seyehat etme, daha ötesinde uzun bir dönem orada yaşama şansınız var. Ne olurdu seçiminiz? Birçok ağızdan duydum şu cümleleri: "Ben bu devrin adamı değilim." "Şöyle bir dönemde yaşamak isterdim." Kim bilir, belki de doğrudur. Belki gerçekten içinde bulunduğumuz döneme ait değilizdir. Belki de hayatımızın aşkı bambaşka bir dönemdedir. Hem ne der bir şarkıda: "Başka bi' evrende, en güzel hâlinle" Ah Saide... Ben şimdi seni nasıl unutacağım. Yıllar önce Martin Eden'ı okumuştum. Unutulmaz bir kitap kahramanıydı benim için. Şimdi hayatıma unutamayacağım bambaşka bir karakter daha girmiş oldu, Sadie: "Kimsin sen George?" "Başka bir hayattan tanıdığın biri." (s. 808) Tarihin akışında gerçek bir olay: Kennedy Suikasti. Bir lokantanın kilerinde geçmişe açılan bir kapı. Her şey başlamadan önce kendi halinde bir edebiyat öğretmeni Jake Epping. Ama lokantacı dostu Al Templeton ondan öyle bir şey istiyor ki bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmuyor: Geçmişe açılan kapıdan geç ve Kennedy suikastini durdur. Sonra mı? Korkmayın spoiler vermeyeceğim!
2023 28. kitabı
Stephen King'in nerdeyse tüm kitaplarını okudum ama favori kitabım her zaman 22/11/63 olmuştur. Geçmiş ve geleceğin karmaşıklığını o kadar güzel anlatmış ki sayfalar arasında kayboluyorsunuz.Tarih ve bilim kurgunun birbirine harmanlayıp iç içe geçmesi okuma zevkini en üst seviyeye ulaştırıyor. Kesinlikle okuyun...
Roman
2017 17. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2017 19:46
Çok fazla King kitabı okumadım ama okuduğum her bir King kitabını okuduktan sonra kurduğum cümleler, “bu adam manyak” ya da “bu adamda nasıl bir kafa var” tarzında oluyor. Kitap ne klasikleşmiş bir bilim kurgu kitabı ne de klasikleşmiş bir gerilim kitabı, kitap baştan sona karakterlerle bizi bir yapan, onları bizimle beraber yaşattıran duygu yüklü bir kitap. Klasik bir bilim kurgu kitabı olsa kitap içinde zamanda yolculuk kavramları daha çok ön plana çıkardı, klasik bir gerilim kitabı olsa JFK’nın suikast olayına daha çok yoğunlaşırdı; ama bu iki unsur kitabın alt yapısını ve temelini oluşturan kavramlar, unsurlar olsa da kitabı esas bir kitap yapan baş unsur kesinlikle içinde fazlası ile barındırdığı duygudur. Kitabın başlarında okura verdiği duygu pek olmasa da sayfalar okundukça kitabın okura verdiği his ne bir bilim kurgu oluyor, ne de bir gerilim oluyor, aksine King’ten hiç beklenmeyecek şekilde yüklü bir şekilde duygusallık oluyor, tamam, tabii ki de kitabın içinde bilim kurgu ve gerilim hâlâ bir King kitabından beklenildiği gibi çok kaliteli olarak biz okura yansıyor ama duygusallık kesinlikle çok daha fazla. King’i bu yönü ile hiç tanımamıştım, bir tanıdığım, bir King romanını okuduktan sonra boğazının düğümlendiğini ve duygusallaştığını söylese ve bu kitabı okuduktan sonra aynı hisler sende de olacak diye söylese cevabım şüphesiz King böyle bir şey yapmaz ama sen de beni bu sözünle bir güzelce güldürdün demek olurdu. Bu hislerin yanında kitap kesinlikle de Amerika’nın yakın tarihine, JFK’ya içinizde bir merak uyandırıyor, hele ki de benim gibi 1950 ve 1960 Amerika’sını çok seviyorsanız bu ilgi ve merak sizi kitaba daha çok bağlayacak. Jake Epping ve Sadie karakterleri kesinlikle çok sevilesiceler. Kedisi olmasından ve verdiği tepkiler ile cevaplarından dolayı
Müzik
22/11/63Stephen King · Altın Kitaplar · 20214,176 okunma
Geçmiş bir orman içindeki kurt biziz
2025 167. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2025 22:11
22/11/63 Romanı, yalnızca bir zaman yolculuğu hikâyesi değil; insanın kader karşısındaki kırılganlığı, aşkın zaman dışı izleri ve geçmişin iyileştirilemez doğası üzerine kurulmuş büyük bir anlatıdır. King burada gerilim yazarı kimliğini aşarak, neredeyse Tolstoy’un insani gözlem gücüyle, Dickens’ın karakter tahlilleriyle ve Dostoyevski'nin trajedisi ile ilerleyen epik bir roman yaratır.Geçmişteki kimliğiyle George Amberson’ın Kennedy suikastini engelleme çabası, aslında bir ülkenin tarihini değil, bir adamın kalbini sınayan uzun bir yolculuktur. Bu romanın büyüsü de tam burada yatar. Öncelikle şuradan başlamak isterim benim için en vurucu olan kısım “Geçmiş inatçıdır.” King zamanı ve geçmişi sadece bir sahne değil, aktif bir karakter gibi yazmasıdır. Roman boyunca “geçmiş”:karar verir, direnç gösterir tehdit eder planları bozar yani geçmişin bir iradesi vardır geçmiş inatçıdır.Bu cümle yalnızca bir motto değil romanın anlatımsal anlamda omurgasıdır çünkü karşımıza a her yerde çıkar engeller kazalar yaptırır beklenmedik aksilikler aslında tek bir şeyin dışa vurumudur. Jake yani Ambersonun aslında rakibi geçmiştir yani zaman ama yazar bunu öyle kaliteli yazmış ki bunu okuyucuya yavaş yavaş inandırdı.Jake önemli bir karar vereceği her an sanki görünmez bir düşman ona çelme takar. Bu da okuyucu da, “zaman canlı bir şeymiş” hissi yaratır.Yani perfonifikasyon bir kahraman bir tür irade verme Sadie ve Jake Sadie romanın duygusal merkezidir masumiyetin simgesi ve yaşadığı travmaların izlerini taşıyan bir kadın aynı zamanda Jake'in kader ile yüzleşme anahtarı Jake'in sadei'ye yeniden yeniden dönmesi duygunun nasıl direnç gösterdiğini anlatır. İşte bu yüzden bana göre romanın en sarsıcı sahnelerinden biri Jake'in sadei'nin yaşlı halini bulduğu sahnedir Geçmiş eski haline
22/11/63Stephen King · Altın Kitaplar · 20214,176 okunma
Gerilim,dram,romantizm ve tarihin fantastik kurgusu♡
2024 34. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2024 07:39
Necip Akif Zarifoğlu'nun şiiriyle başlamak istedim incelemeye.. AŞK ve UMUT Aşkı öyle hafife alma papatya. Sevgisizliğin dayatıldığı bu coğrafyalarda Aşk şiir yazmak bile başlı başına baş kaldırmadır. ♡♡♡ 22/11/63 diye bir kitap olduğunu bilmiyordum. Instagram'da film kesiti karşıma çıkınca, filmi izlemek için araştırırken kitaba denk geldim. Aldım,okudum,çok beğendim,en sevdiğim kitaplar arasında şu an ♡. Muhteşem bir kurgu. Dram,tarih,romantizm,gerilim 816 sayfalık kitaba, harmanlanarak öyle akıcı yazılmış ki, hiç sıkılmadan merakla okudum. Stephen King yazar,senarist ve yapımcı. Kitapları 350 milyondan fazla satmış. Birçoğunun filmi,dizisi var. Edebiyat bölümünü bitirmiş. Bir çok ödüle layık görülmüş. Diğerleri de böyle kurgularsa hak ediyor kesinlikle.. Maine 'de doğmuş ve orada okumuş. Kitapta da baş karakterimiz Maine de yaşıyor. Kitaba gelirsek,baş karakterimiz Jake Epping,namı diğer George Amberson. Maine de İngilizce öğretmenliği yapan biriyken,her zaman gittiği restaurant sahibi Al'ın ,ona geçmişe gidip John F Kennedy suikastini önlenmesini istemesiyle macera dolu bir hayata atılmış oluyor. Bir delikten geçiyor ve 9 Eylül 1958 ,saat 11.58 tarihine gidiyor. Ne zaman geçerse hep aynı tarihe gidiyor. Suikast 22 11 1963 tarihinde olacak. O zamana kadar orda yaşıyor, suikastı önlemek için tedbirler alıyor, araştırmalar yapıyor,insanlar tanıyor. Tâbi ki gelecekten,yani 2011 yılından geldiği için herşeyi biliyor. Geçmişi değiştirmeye çalışıyor,geçmiş ise buna izin vermek istemediği için zorluyor.Al daha önce gittiği için defter tutmuş,onu Jake 'e veriyor ve Jake onu okuyarak bilgi sahibi oluyor. Ve geçmişte hayatının aşkı Sadie'le tanışıyor. Gerçek sevgiyi hem kitapta,hem de 8 bölümlük dizide insana yaşatıyor kurgu. Sadece sevgiyi
22/11/63Stephen King · Altın Kitaplar · 20214,176 okunma
Zaman yolcusu olsam, geçmişte takılı kalır mıydım? Bilmiyorum.
2024 13. kitabı
Okunma: 03 Mart 2024 12:27
Merhaba 1K okurları! Tam 10 ay bundan önce bir çok kitapta bana kitapdaşlık etmiş ve sayesinde bir çok kitabı keşfetmiş olduğum @qarizmatikQ7 Hocam'la kitabı okumaya başladık. Ben pdf olarak başladım çünkü kitabı temin edememiştim. 289 sayfa okuduktan sonra ilerleyemeyeceğimi düşünüp Hocam'dan müsade istedim. Sağolsun, anlayışla karşıladı. Tabii o her zamanki gibi bitirdi kitabı. Yarım bırakmadım, kitaba ulaşana kadar erteledim. Ve bir gün bana kitap hediye etmek için, "istediğin kitabı seçebilirsin," diyen kardeşim @Aristokur'den 22/11/63 kitabını istedim. Sağolsun, #230800330 çok güzel hediye paketiyle kitabı bana gönderdi. Uzun yolculuktan sonra kitaba Şubat ayında ulaştım. Ve bir gün #231357806 gönderisiyle Saliha arkadaşımın etkinliğiyle beraber kitabı tekrar okumaya başladım. İyi ki.. Arkadaşıma ve etkinlikteki okurlara bu serüven için de teşekkür ederim. Bitmedi, kitabın tadına vararak okumamda bana eşlik eden, her sayfasını beraber yorumladığım, hatta yorumlarda birbirimizi okumaya şevk ettiğimiz anlar için dəlidaşım Çay’candır ☆'a ne kadar teşekkür etsem azdır. Az daha sabrınıza sığınarak aramızda olmasa da kitabın her satırında andığım arkadaşım, bu kitabın dizisini senin tavsiyen üzerine izleyeceğim. Buraya kadar okuduysanız, kafam da rahatladığına göre:) kitaba geçebiliriz. Kitabı okumaya başlamadan demeliyim ki, #k:212200 kitabını okumamış olduğuma pişman oldum. Çünkü yazar kitaba göndermeler yapıyor. #233776003 Okusaydım, tadına daha çok varacağımdan eminim. Fareler ve İnsanlar kitabını da okumadıysanız(ben okumadım maalesef) mutlaka okuyun. Listenizi de ona göre ayarlayın derim. Çünkü kitabın en eğlenceli bölümünde bu kitaba da göndermeler var. Eğer o eğlenceyi iyice
Sadie ve George Amberson
2025 29. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2025 18:40
Okuduğum yüzlerce kitap içerisinde bitmesini istemediğim çok kitap oldu 22/11/63 te bunların içinde artık çok sayfalı olduğu için değil bitirmek istemediğim için bu kadar uzun kaldı elimde. Geçmişi, geleceği, kaderi, bir adamın bir kadını her şeye rağmen çok sevişini hatta olmazları oldurmaya çalışmasını ve yine çokk sevdiği için vazgeçişini, her şeyi olduğu gibi bırakışını okudum.Kitabın 8 bölümlük dizisini daha önce izlediğim için üzülmüştüm aslında çünkü filmler, diziler kitapları kadar orijinal kalmıyorlar fakat bu kitapla dizi birbiriyle çok uyumlu. Stephen King eserlerini çok okudum fakat bu kitap onun tarzından farklı ve okuduğum en iyi eseri.Ben çok sevdim yudum yudum su içer gibi okudum ve bittiği için çok üzgünüm. Ve o tavşan deliği keşke gerçek hayatta olsa.Her defasında olmasa da bir defalığına istediğimiz zamana geri dönebilsek...
22/11/63Stephen King · Altın Kitaplar · 20214,176 okunma
Çok çok güzelll bir yolculuğa çıkmak isteyen okusun!!!
2025 12. kitabı
Okunma: 14 Mart 2025 18:06
Stephen King denince aklıma hep gerilim, korku ve biraz da karanlık kasabalar gelir ama bu kitap, bambaşka bir yolculuğa çıkardı beni. Uzun bir zaman etkisinde olacağım çok keyifli bir yolculuktu benim için. Sanki bir arkadaşım karşımda oturmuş, “Hadi gel, tarihin tozlu yollarında bir gezintiye çıkalım,” demiş gibi hissettim. Kitap, Jake Epping adında sıradan bir adamın, zamanda yolculuk yaparak John F. Kennedy’nin suikastını engellemeye çalışmasını anlatıyor. Ama bu sadece yüzeydeki hikâye. Asıl mesele, o satırların arasında saklı duygular, hayatın kırılganlığı ve “Ya olsaydı?” sorusunun peşinden koşarken insanın kendine neler sorduğu. Ben kitabı okurken kendimi Jake’in yerine koydum. Düşünsene, bir gün biri sana geliyor ve “Geçmişe gidip dünyayı değiştirebilirsin,” diyor. Ama işte, her şey o kadar basit değil. Jake’in 1960’ların Amerikası’na adım attığı an, o dönemin kokusunu, seslerini, insanların hallerini öyle bir hissettim ki, sanki ben de oradaydım. King’in kalemi, o eski model arabaların gürültüsünü, sokaklardaki süt şişelerini, insanların saf ama bir o kadar karmaşık hayatlarını gözümün önüne serdi. Ve tabii, her sayfada “Acaba başaracak mı?” diye içim içimi yedi. Ama bu kitap sadece bir zaman yolculuğu macerası değil. Bence en güzel yanı, Jake’in içindeki o insani çırpınışları göstermesi. Aşkı bulması, sonra o aşkı korumak için verdiği savaş, beni en çok etkileyen kısımlardan biri oldu. Sadie’yle geçirdiği anlar, öyle naif, öyle gerçekti ki, bazen kitabı kapatıp “Keşke ben de böyle bir şey yaşasam,” diye düşündüm. Öte yandan, geçmişle oynadıkça her şeyin nasıl çorba gibi karıştığını görmek, içime garip bir huzursuzluk oturttu. King, “Değişim istiyorsun ama bedeli ne olacak?” sorusunu öyle güzel işliyor ki, okurken durup kendi hayatımı bile
Dans Etmek Hayattır - 22/11/63
2024 28. kitabı
Jake Epping olamadı o belki de hiç. Doğuştan George Amberson olarak tarihin geçmiş sayfalarında tozlu raflarda durmak yerine tozu dumana kattı. Al'in yeri, hademenin mektubu beni defalarca okumaya sevk eden Kingsel dönüşümler yarattı içimde. Sanki beton binalarım bir bir yıkıldı ve ben de o tavşan deliğinden geçip George'un peşine düştüm. Ve sevgili okurlar, 22.11.63 kitabında sizleri küçük bir sürpriz bekliyor (O kitabını okuduysanız bu detaya bayılacaksınız). Yoksa samimiyetle söylüyorum ne Kennedy, ne siyaseti, ne Oswald ne de kaba saba Derry halkı hiç umurumda değil. Sadie adında bir melek ve onun zarif dans edişi içimde bir ilkbahar rüzgarı estiriyor. Okuyun, lütfen en sevdiğiniz insana bu kitabı hediye edin.
Stephen King

Stephen KingYazar · 124 kitap
Stephen Edwin King (d. 21 Eylül 1947, Portland, Maine), korku, doğaüstü kurgu, gerilim, suç, bilimkurgu ve fantazya türlerinde eserler üreten Amerikalı yazar ve senarist. Kitapları toplam 350 milyon kopyadan fazla sattı ve çoğunun film, televizyon dizisi, mini dizi ve çizgi roman uyarlamaları yapıldı. Yedi tanesi Richard Bachman müstear ismiyle olmak üzere, 62 roman ve 5 kurgu dışı eser yayınladı. Ayrıca çoğu, kitap koleksiyonlarında yayınlanan 200 kadar öykü yazmıştır. İlki 1987 yılında Sadist (Misery) romanı başta olmak üzere toplam 15 kez Bram Stoker Ödülü'ne layık görüldü. 2003 yılında Ulusal Kitap Vakfı (National Book Foundation) tarafından "Amerikan Edebiyatına Üstün Katkı Ulusal Madalyası" ile onurlandırıldı. 2004 yılında Dünya Fantazya Konvansiyonu (World Fantasy Convention) tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görüldü. 2007 yılında Amerikan Gizem Yazarları Organizasyonu (Mystery Writers of America) tarafından "Grand Master" ödülüne layık görüldü. Amerikan edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle, 2015 yılında Ulusal Sanat Vakfı (National Endowment for the Arts) tarafından "Ulusal Sanat Madalyası" ile onurlandırıldı. İlk romanı Göz (Carrie) 1974 yılında yayımlanmıştır. Özellikle 1982 yılında başlayıp 2005 yılında sona erdirmiş olduğu Kara Kule (The Dark Tower) serisi ile ünlüdür. Yeşil Yol (The Green Mile), Esaretin Bedeli (the Man Who Loved Rita Hayworth aka the Shawshank Redemption) gibi pek çok kitabı senaryolaştırılıp beyaz perdeye aktarılmıştır. İlk profesyonel kısa öykü satışını The Glass Floor adlı öyküsüyle Starling Mystery Stories'e yapmıştır (1967). Kitaplarının çoğu memleketi Maine'de geçer. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_King