Sonunda
2024 61. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2024 00:00
Bu kitapla ilgili o kadar heyecanlı ve umutluydum ki anlatamam. Kapağını gördüğüm an havalara uçtum. Bildiğiniz üzere şişman kadınların televizyon, sinema, edebiyat vb. alanlarda ana karakter olduğu çok görülmez. Görüldüğünde de nedense bir glow up yaşamak zorunda kalır bu kadınlar. Zayıflar, diş tellerini, gözlüklerini çıkarır ve sanki daha önce hiç sürmemiş gibi ruj sürer. Bizim bunu kabul etmemiz beklenir. Sonuç olarak bu karakterler sevdikleri erkekler için güzelleşmek zorundadırlar. Bazı durumlarda da şişman karakterler aşırı problemli olarak gösterilir. Kıskançtır, bencildir yani her şeyden önce sorunludur ve bu durumun nedeni olarak hep kilosu gösterilir. Toplumdan dışlanır, fit kadınlardan nefret eder. Gerçekten çok sıkıldık. Medyada ve yapımlarda yeni yeni yer edinmeye başlayan şişman model ve oyuncuların fotoğraflarının altındaki iğrenç yorumları görmekten nefret ediyorum. Bazen sadece kadın oldukları için bile eleştiriliyorlar gibi geliyor. Toplumların kadın nefretleri bir türlü bitmiyor ne yazık ki. Bu kitabın kapağını kaç arkadaşıma coşkuyla gösterdim bilmiyorum. Bana benzeyen, benim gibi şişman kraliçelere benzeyen bir kadını çoksatan bir yayının kapağında görmek…. Kız neşesi diye buna derim ben. Bu sevincim kitabı okudukça daha da arttı. Yazar toplumun güzellik algılarına uymayan bir kadın ile gören herkesin taptığı bir erkeğin ilişkisini anlatıyor. Kadının yani April’ın kitap boyunca hissettiklerini hayatında bir kere bile hissetmemiş bir şişman kadın gösteremezsiniz bana. O öfke, yargılanma, kendi ailenden bile gelen eleştiri ve sevgi adı altında yapılan sınır bilmez kötülükler. Birileriyle tanıştığında, biri sana gerçekten baktığında sana mı yoksa kilona mı baktığını anlayamama. Her an canının yakılabileceğinin farkında olma ve gardını indirmekten çekinme. En önemlisi ise bir türlü kendine sarılamama. April o kadar bizdi ki. Biz diyorum çünkü hayatının bir döneminde bile kilo almış her kadın birileri tarafından aşağılanmıştır. Birileri “iyiliğini düşünerek” diyetisyen önermiş, sağlıklı atıştırmalık tarifleri vermiştir. “Az az ve sık sık ye, yürüyüş yap, ekmeği kes.” bombasını ortaya bırakıp kaçmıştır. Saatlerce konuşabilirim bu konu hakkında ama kitap çok güzel. Bu nedenle kitaba döneceğim. Marcus da benim için çok önemli bir karakter oldu. Çok nostalji yaşattı bana. Onun ruhundaki yaraları April’ın usul usul sarmasını okumak çok keyifliydi. Yazım ve çeviriyle ilgili bazı sorunlar olduğunu düşünsem de kitap benim için o kadar tatlı bir yerde ki bu konulara girmeyeceğim bile. Spoiler Alarmı Olivia Dade Spoiler Alarmı Olivia Dade
2024 Okuma Raporları
Spoiler AlarmıOlivia Dade · Yabancı Yayınları · 202478 okunma