2024 19. kitabı
“ Savaş tepeden uçarak size saniyeler içinde ulaşır ve beraberinde büyük bir korku getirir. Duvarlardan geçer, dağları ve nehirleri aşar. Zihninize, kalbinize ve ruhunuza işler. Oralara yerleşir ve kolay kolay terk etmez.” “ 1992’de, giderek büyüyen Sırp tehdidi yüzünden Hasan ve ailesi evlerini terk ederek Bosna’nın kırsalındaki dağlık alanlara doğru kaçmak zorunda kaldılar. Sırp birlikler peşlerinden bombalar yağdırır, keskin nişancılar onları avlamaya çalışırken, Hasan ve binlerce mülteci, Drina Nehri boyunca uzanan ormanlık alanda soğuğa, yorgunluğa ve ölüme karşı büyük bir mücadele verdiler. Boşnak mülteciler, aylarca bu zor koşullarda kaçtıktan sonra Birleşmiş Milletler’in koruması altındaki son sığınakları Srebrenitsa’ya ulaştılar. Açlığa, bombalara ve kurşunlara karşı verdikleri mücadele orada da aynı şiddette devam edecekti. Üstelik çok geçmeden Sırp ordusu Srebrenitsa’yı da kuşatacak ve Hasan kendini bir kez daha amansız bir hayatta kalma mücadelesinin ortasında bulacaktı.” Yıl 1992 ve Bosna savaşın eşiğinde. Yazar #hasannuhanoviç o yıl üniversitede okurken savaşın patlak vermesi ile ailesinin yanına döner. Yaşadıklarını anlattığı kitabın beni nasıl etkilediğini yazmama gerek yok:((Canlarını kurtarabilme adına insanların dağlarda sefil bir yaşam sürmesi, bombalardan korunmak için saklanılan ortamlar, açlık ile mücadele ederken ben egosunun devreye girmesi gibi benzeri birçok acı, hüzün, gözyaşı içinde hayata tutunma çabalarını anlatan kitabın bir kez daha savaşın acımasız yüzüne ortak ediyor bizleri. En acısı ise bu durumun kurgudan oluşması değil gerçek olması:((Binlerce canın yok olduğu, savaşın izlerinin halen halkın yüreğinde sürdüğünü öğreniyor olmak sözün bittiği yer olsa gerek. Günümüzde yanı başımızda aynı soykırımın yaşanması birilerinin çıkarları uğruna kurban seçtiği mazlum insanların canlarını hiçe sayması dünya genelinde insanlığın sınıfta kaldığı gerçeğini gözler önüne seriyor. Srebrenitsa Katliamı’nın tanığı olan yazar #hasannuhanoviç ‘in kaleme aldığı #sonsığınak kitabını okurken yüreğim pare pare yandı elbet ve temennim yaşanılası güzel bir dünya dileği ile..
Son SığınakHasan Nuhanović · Turkuvaz Kitap · 2020111 okunma