2024 29. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2024 22:48
Bir beyzbol maçını izlerken “Ben de yazabilirim,” diyerek yazı masasının başına oturmuştu Murakami. İşte şimdi hangi metnin başına yazmak için oturduğunu öğrenebildik: “Rüzgârın Şarkısını Dinle”. Yazarın ilķ kitabı. Yirmili yaşlarında yazmış. Kitabın sonunda düşüncelerini yazdığı bölümde kendine ''roman ve edebiyat hakkındaki tüm yerleşik düşüncelerini unutup duygu ve düşüncelerini sana geldiği haliyle kaydet, özgürce, canın nasıl istiyorsa öyle'' dediğini söylüyor. Öyle de yapmış. Ergenlik dönemindeki dünyaya boş veren, omuzlarında pek fazla yük olmayan gençlerin varoluş kaygısıyla içki ve cinsellik arasındaki gelgitlerini anlatmış. Kitaplarını anadili dışında bir dille yazmasının daha basit ve kolay anlaşılır kıldığını düşünüyor. İngilizce yazıp japoncaya çeviriyormuş. Ve böylece yazar bu metni; Gunzo Edebiyat Dergisi’ne gönderir ve ödülü kazanır. Bu uzun girişten sonra kitabın konusunu şöyle özetleyebiliriz: Yirmili yaşlarında kitap yazmaya çalışan bir genç adam, “Fare” adlı bu gencin kendisinden büyük arkadaşı ve “J” adlı bar sahibinin ekseninde geçer olaylar. Gencimiz, bir yandan kitap yazmanın hayalini kurarken arkadaşı Fare ile tüm yazı bol bol içtiği J’nin barında geçirir. Burada karşısına çıkan serçe parmağı olmayan kızla beraber macera başlar. Onun yaralı hikâyesi, geçmişte yaşadığı ama artık bir kısmı yaşamayan genç sevgililerini de aklına getirir. Çaresizlik, bir şey yapamama, üzüntü, bol içki, mutsuzluk, mutluluk tüm bu değişken ruhsal haller tüm yaz boyunca peşini bırakmaz. Ve o, tüm bunları yazmaya başlayana kadar rahat bir nefes alamaz.
Rüzgarın Şarkısını DinleHaruki Murakami · Doğan Kitap · 20207,4bin okunma