Puan vermedi·190 syf.··Beğendi
···Okunma: 07 Kasım 2024 20:24 Bachmann'in kitabını okurken çevrilmiş olmasına rağmen O'nun bir şaire olduğunu anlayabiliyorsunuz, en derinlerinizde.
Ben naçizane (öznel olarak) her biri farklı deneyimlerle yazılmış öykülerde altını çizdiğim cümlelerden paylaşacağım müsadenizle...
Mesela dünyamı sorgularken kendi içimde ,düşündüğüm hislerin dışa vurumu olarak şu cümleler:
"Düşüncelerin önüne durulamaz ve onları uzatacak bir araç da yoktur. Ayrıca evrenin sağında uçulmuş, solunda uçulmuş fark etmez çünkü her şey zaten uçmaktadır ve uçuş uçuş içinde olursa uçmalar ve dönmeler o kadar iyi olur, çünkü bilinir böylelikle ne çok dönüldüğünü ve hiç bir yanda tutunacak bir yer olmadığı, insanın tepesindeki yıldızlı gökte bir yer olmadığı....
Ama senin benliğinde, içeride, senin adeta yukarılara çıkamayarak uçmaya pek katılamadığın ,tutunacak bir yerlerin bulunmadığı ama uçmalar ve füze rampaları ile ilişkisiz eski sorulardan durgun ve koyu bir lapanın yer aldığı direksiyonu ancak kısa hamlelerle ve ancak belli belirsiz döndürebildiğin tarih içinde bir ahlâka rastlamadığından bir ahlâkın hazırlandığı, içinde ahlâkın ahlâkını aradığı ve hesabın doğru çıkmadığı yerde. Birinin bir çukur kazıp içine kendi düştüğü ,senin saplanıp kaldığın ve sağa sola dönüp durduğun, yine de içinden çıkamadığın ve bundan böyle kalakaldığın yerde. Çünkü kafanda bir ışık çakmaz( ve ışık hızı üzerinde bütün bilgileri bilmen neye yarar o zaman ?)dünyaya, sana ,bütün yaşamalara ve yaşamamalara ve ölümlere ilişkin bir ışık kafanda çakmaz o yerde. Çünkü o yerde yalnız işkence vardır. Çünkü sen kendi bayağı dilinde gereken sözcüğü bulup dünyayı çözüme kavuşturamazsın.
Ancak denklemi çözebilirsin ve dünya aynı zamanda bir denklemdir.
Dünya aynı zamanda bir denklemdir, çözülür denklem ve altın eşit altın, pislik eşit pisliktir
Ama senin içindekine eşit, senin içindeki dünyaya eşit bir şey yoktur."
Ve devam ediyorum altını çizmeye; içimde ki düzenin düzensizliklerinde :
^Varolanın çerçevesi^ içinde her şeyin daha çok düzeleceğini düşünmesen, zenginler bundan böyle zengin, yoksullar bundan böyle yoksul olmasa, suçsuzlar artık mahkûm edilmeyerek suçluların cezalandırılmaları gerekse
Artık avutmak ve iyilikte bulunmak istemesen ,hiç bir avuntu ve yardım beklemesen
Acımaların ve acıların şeytan görse yüzünü, şeytanın şeytan görse yüzünü, o zaman
Ve dünya tutulmasına izin verdiği yerinden, dönme gizini saklı bulundurduğu yerinden, henüz el sürülmemiş olduğu ,henüz sevilmemiş ve kirletilmemiş olduğu ,henüz ermişlerin kendilerini uğrunda harcamadığı ve canilerin kan lekeleri ile pisletmediği yerinden tutabilse
Yeni durum yaratılmış olsa
Hiç bir kafada eskilerin yolu izlenmese
Ve nihayet nihayet gelse
O zaman
O zaman bir kez daha fırla yerinden ve eski aşağılık düzeni alaşağı et! O zaman dünyanın başkalaşması, yön değiştirmesi için başka türlü ol, nihayet başka türlü ol ! O zaman bu yeni yöne yönelmeye bak! "
Ve denklemlerimin denklemsizliklerinde...
"Bana öyle geliyor ki dünyada asla bir çıkar yol yoktur .Bizler burada uğraşıp didiniyor, küçük çaptaki bu karanlık durumu bile aydınlığa kavuşturamıyoruz . Bizden önce de başkaları çırpınıp durdu onlar da duruma bir açıklık getiremedi ve tepetaklak uçurumda aldılar soluğu,ya kurban oldular ya da cellat. İnsan geçmişin derinliklerine ne kadar inerse o kadar yitiriyor yolunu; bazen şu tarih denen şeyi bir türlü akıl erdiremiyor, nereye gönül vereceğime, hangi partileri ,hangi grupları, hangi güçleri tutacağımı bilemiyorum. Çünkü insan utanç duyulacak bir yasanın varlığını görüyor ortada bütün kötülüklerin bu yasa uyarınca yapıldığını anlıyor. Hep kurbanların tarafını tutabilirsin ama kaç para eder, kurbanlar insana yol göstermiyor. "
Ve Gomorrha'ya bir adım atarken buraya kadar izlediğim kadının birden farklı bir boyuta ışınlandığını görüyorum...
Dili biraz çetrefilli bana göre bu da benim eksikliğim muhaklak. Bir hocam kitabı yorumlarken şöyle bir ifade kullandı 'ancak bu şekilde anlatabiliyordur. '
Dil arayışı... Aslında var olan dilden öte anlatmak istiyor ama bir yandan anlatmak istemiyor sanki;anlaşılmak gibi bir gayesi olmaksızın ifade edilmiş enfes cümlelerden olmuş bir öykü kitabı okudum. İyi okumalar